Την επιλογή των διευθυντών στην εκπαίδευση με κριτήρια την επιστημονική τους επάρκεια, την προϋπηρεσία και τη συνέντευξη, αλλά και με τη γνωμοδότηση του συλλόγου διδασκόντων προβλέπει το νομοσχέδιο του που συζήτησε χθες η της Βουλής.

“Η συνέντευξη, ήταν ένας ‘αμαρτωλός’ θεσμός αλλά »εμείς λέμε ότι ο εκπαιδευτικός, πόσο μάλλον ο διευθυντής, δεν μπορεί να είναι το άθροισμα των μορίων. Άρα, πρέπει κανείς να δει και τα θέματα της προσωπικότητας. Πρέπει να δει θέματα όπως το πώς εκφράζει ένα όραμα για το σχολείο”.

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στα επιστημονικά κριτήρια με τον υπουργό να υπογραμμίζει το «άγχος να μαζεύουμε πτυχία». Δεν αρκεί «μόνο να μαζεύουμε ‘χαρτιά’, αλλά και το είδος των ‘χαρτιών’ που μαζεύουμε» πρόσθεσε. Ακόμη, ο υπουργός επεσήμανε την σημασία που έχει η γνώμη του συλλόγου για την επιλογή διευθυντή λέγοντας ότι «πρέπει να συνεκτιμηθεί ο ρόλος του συλλόγου» γιατί «οι διδάσκοντες δεν είναι παθητικά μέλη μιας κοινότητας». «Η δημοκρατία δεν είναι τρομακτική, αλλά τρομάζει. Και τρομάζει όσους θεωρούν ότι δεν μπορούν να την ελέγξουν» τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή διευθυντών από τους συλλόγους διδασκόντων κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ και γι’ αυτό ήρθε το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ σήμερα διεξάγεται στην Επιτροπή η ακρόαση φορέων.