Δυο χάλκινα μετάλλια και μια εύφημη μνεία κατέκτησαν τρεις έλληνες μαθητές στην 10η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, που ολοκληρώθηκε στις 19.12.2016 στην πόλη Μπουμπάνεσβαρ της Ινδίας.

Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε εξαιρετικά απαιτητικές εξετάσεις στις οποίες πήραν μέρος 240 μαθητές από 41 χώρες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Ο πρώτος «χρυσός» μαθητής είναι από την Ινδία και επέλυσε το 89% των θεμάτων.

Οι Αντώνης Βαλμάς από το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων (νυν φοιτητής Φυσικής στο ΕΚΠΑ) και Γιώργος Παπαχατζάκης από το 2ο ΓΕΛ «Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη» Θεσσαλονίκης (νυν φοιτητής Πανεπιστημίου Μάνστεστερ στη Βρετανία) απέσπασαν χάλκινα μετάλλια, ενώ ο Γιάννης Βογιατζής από το ΓΕΛ Κουφαλίων Θεσσαλονίκης (νυν φοιτητής Φυσικής του ΑΠΘ) απέσπασε εύφημη μνεία. Στην αποστολή συμμετείχαν ακόμη οι Γιάννης Καλλιμάνης από το 41ο ΓΕΛ Αθηνών (νυν φοιτητής Φυσικής στο ΕΚΠΑ) και Χρήστος Κακογιάννης (μαθητής του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης).

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ κ. Γιάννης Σειραδάκης και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λουκάς Ζαχείλας. Στην προετοιμασία της ελληνικής αποστολής στην ύλη της Ολυμπιάδας συμμετείχαν η κυρία Χαρά Παπαθανασίου από το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας Βόλου και επίτιμος σχολικός σύμβουλος Φυσικών Επιστημών κ. Χρίστος Ξενάκης και οι μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί φοιτητές Γιάννης Νέστορας, Άγγελος Τσιάρας, Γιώργος Λιούτας, Δέσποινα Παζούλη, καθώς και οι φοιτητές: Γιάννης Κουταλιός, Περικλής Οκαλίδης, Ορφέας Βουτυράς, Μάνος Βουρλίωτης και Κρινιώ Μαρούδα.

Η επιλογή των μαθητών έγινε από τον 21ο Πανελλήνιο Μαθητικό διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που διεξάγεται σε όλη την Ελλάδα από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στον Βόλο και η προετοιμασία των μαθητών έγινε επίσης στον Βόλο, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές.

«Οι διακρίσεις των ελλήνων μαθητών είναι εντυπωσιακές, δεδομένης της κατάργησης του μαθήματος της Αστρονομίας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, χώρα στην οποία, όπως είναι γνωστό, γεννήθηκε η επιστήμη αυτή» υποστηρίζει ο αρχηγός της αποστολής, κ. Σειραδάκης.

Το Ίδρυμα Ωνάση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής, ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής καθώς επίσης και τα τοπικά έξοδα προετοιμασίας της αποστολής στον Βόλο.

Η επόμενη Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί στην Ταϊλάνδη τον Νοέμβριο του 2017.