Δεσμευτικές για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσεις του ΣτΕ επηρεάζουν το φετινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔11/04/2016 - 16:41 | Author: Newsroom

Ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας
Ύψιστος στόχος του υπουργείου η ομαλή έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο
Η προετοιμασία του Υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η διεκδίκηση για μόνιμους διορισμούς μετά από χρόνια απαγόρευσής τους,
οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες, η προώθηση μεταβατικής διάταξης νόμου για τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών, εντάσσονται στην εξυπηρέτηση αυτού του στόχου, όπως πολύ καλά γνωρίζει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Από αυτή τη σκοπιά, μας προκαλεί έκπληξη η απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που θέτει τον κλάδο των καθηγητών σε κινητοποίηση, λόγω της μεταβατικής –ισχύος ενός έτους- διάταξης για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2016-2017. Μια διάταξη, που λαμβάνει υπόψη της την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και που πρέπει υποχρεωτικά να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό από τη Βουλή αν όλοι επιθυμούμε να ανοίξουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο.

Όπως γνωρίζει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, εκκρεμεί η συνάντηση εκπροσώπων της με τη συμμετοχή του νομικού συμβούλου της με τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου. Στη συνάντηση αυτή, αναμένεται να κατατεθεί εκ μέρους της Ομοσπονδίας η νομική γνωμοδότηση που στηρίζει την αντίθεσή της στην πρόταση του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Είναι, συνεπώς, βεβιασμένη η ανακοίνωση κινητοποιήσεων, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για ένα ζήτημα με σοβαρές νομικοπολιτικές διαστάσεις.

Σε αυτή την φάση δεν θα σχολιάσουμε όλα τα σημεία της ανακοίνωσης της ΟΛΜΕ. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των διορισμών, πιστεύουμε ότι η ΟΛΜΕ βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, που έχει θέσει –και στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς- ως προτεραιότητα τους 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών την τριετία 2016-2018.

Εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι λείπει από την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, η παραμικρή νομική τεκμηρίωση κι αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο που η παράλειψή του παραπλανά και αποπροσανατολίζει. Γιατί, όπως θα καταδειχθεί από τον διάλογο που θα ακολουθήσει επί του θέματος, υπάρχουν δεσμευτικές για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες επηρεάζουν σε καθοριστικό βαθμό το φετινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών.

Τυχόν μη συμμόρφωση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Π.ΕΘ. στις αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ακύρωση των πινάκων αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2016-2017 με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ομαλή λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε, όλοι έχουμε την περσινή άσχημη εμπειρία, όταν φτάσαμε πολύ κοντά στην ακύρωση των πινάκων και της κατάταξης των αναπληρωτών από το ΣτΕ μετά από προσφυγές ομάδων αναπληρωτών.

Το άνοιγμα των σχολείων στην ώρα τους και χωρίς προβλήματα τον Σεπτέμβριο είναι ο ύψιστος στόχος για το Υπουργείο Παιδείας. Το ίδιο θέλουμε να πιστεύουμε και για την ΟΛΜΕ.

___________________________________
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας, της ΟΛΜΕ και νομικών, σχετικά με το σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τη σχολική χρονιά 2016-17. Στη συνάντηση, συμμετείχε ο Αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος παρουσίασε τις νομικές απόψεις της Ομοσπονδίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν:

– Στην πολιτική επιλογή να θεσπιστεί ένα μόνιμο, αντικειμενικό και διαφανές σύστημα μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών την επόμενη περίοδο που θα θέτει τέρμα στο καθεστώς των προβληματικών και εμβαλωματικών ρυθμίσεων του παρελθόντος. Το σύστημα αυτό θα τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

– Στην ανάγκη να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό μια μεταβατική διάταξη για την πρόσληψη αναπληρωτών το σχολικό έτος 2016-17, ώστε, να ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο.

– Στη διαπίστωση ότι μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το υπάρχον σύστημα διορισμών αναπληρωτών έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.

– Στη μελέτη των θέσεων και των σημείων διαφωνίας της ΟΛΜΕ, ώστε, να καταλήξουμε σύντομα στην καθιέρωση ενός όσο το δυνατόν κοινωνικά δίκαιου και συνταγματικά ασφαλούς συστήματος προσλήψεων αναπληρωτών.

Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού κ. Π. Κατσαρός ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ και προσωπικά τον καθηγητή κ. Γεραπετρίτη για τη συμμετοχή τους στο διάλογο και για τις εποικοδομητικές απόψεις που κατέθεσαν, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο συστηματικής επεξεργασίας εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας

Η διαβούλευση, εν όψει της κατάθεσης της μεταβατικής ρύθμισης στη Βουλή συνεχίζεται.
Loading...
  • europalso

    ideascentral