Δελτίο Τύπου Σ.Α.Ν. για συνάντηση στο Υπουργείο (διορισμοί, κάλυψη κενών, επίδομα μητρότητας)

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔17/05/2015 - 23:53 | Author: Newsroom

Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Αρ. Μητρώου: 30155/2014

Αθήνα,17/5/2015

sylanny2014@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή ,15/5/2015 και ώρα 12:00 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ.

του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών με το διευθυντή του γραφείου του αν.Υπουργού Παιδείας κ.Πιλάλη Χρήστο. Το Δ.Σ. εκπροσώπησαν η πρόεδρος Σπανού Μαρία,η αντιπρόεδρος Θεοδωράκη Χαρίκλεια και η ταμίας Πουλιάνου Ισαβέλα.Στη συνάντηση παρεβρέθηκε επίσης και ο νομικός σύμβουλος του Σ.Α.Ν. κος Τζαμτζής Παναγιώτης.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε εκ μέρους του συλλόγου ήταν αυτό της κάλυψης όλων των οργανικών κενών με μόνιμους διορισμούς και της δημιουργίας ενός δίκαιου για το σύνολο των εκπαιδευτικών τρόπου διορισμών, εν όψει μάλιστα και της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής για θέματα διορισμών,μετατάξεων,μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.Ο Σ.Α.Ν. επανέλαβε πως πέραν του 60-40,που είναι και η επίσημη θέση του κλάδου για τους διορισμούς και λαμβάνοντας υπόψιν την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ ,σύμφωνα με την οποία οι διορισμοί με το 24μηνο,30μηνο και 40% κρίνονται παράνομοι και αντισυνταγματικοί,ενώ παράλληλα θέτει ως μοναδικό κριτήριο διορισμού την επιτυχία ΑΣΕΠ, προτείνει ως εναλλακτική την πρόταση της δημιουργίας ενός πίνακα που θα περιλαμβάνει την καθαρή βαθμολογία του τελευταίου ΑΣΕΠ,χωρίς τις προσαυξήσεις και τη συνολική προϋπηρεσία,προσμετρούμενη με ενιαίο συντελεστή,ώστε να μην αδικηθούν οι αναπληρωτές με προϋπηρεσία.Ο κος.Πιλάλης μας απάντησε ότι οι διορισμοί φέτος θα κυμανθούν μεταξύ 2500-3000,θα γίνουν διορισμοί και στην Ειδική Αγωγή και βούληση του υπουργείου είναι να προσμετρηθούν και η βαθμολογία ΑΣΕΠ και η προϋπηρεσία.Μας τόνισε επίσης ότι κατανομή διορισμών ανα κλάδο δεν εχει γίνει ακόμα,ενώ στη επιτροπή θα συζητηθούν όλες οι προτάσεις.

Στην ερώτησή μας για την κάλυψη των λειτουργικών κενών την επόμενη σχολική χρονιά και τη μείωση του ΕΣΠΑ κατά 40%,μας απάντησε ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και στην εκπαιδευτική προτεραιότητα 10.1 υπάρχει ο 4ος εκπαιδευτικός στόχος ‘’Αύξηση της συμμετοχής στην προσχολική εκπαίδευση’’με συνολικό προϋπολογισμό 43,7 εκατομμύρια.Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη σχολική χρονιά οι προσλήψεις αναπληρωτών στα νηπιαγωγεία θα κυμανθούν στα ίδια αν όχι καλύτερα επίπεδα.Στα πλαίσια της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα,ο σύλλογος τόνισε την ανάγκη της έγκαιρης κάλυψης των λειτουργικών κενών στα νηπιαγωγεία από την 1η Σεπτεμβρίου και κυρίως των κενών στα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία.Επισημάναμε δε, ότι τασσόμαστε κατά της ύπαρξης διευρυμένου ωραρίου στα Νηπιαγωγεία,καθώς το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο είναι μια κατάκτηση του κλάδου αδιαπραγμάτευτη ,με πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές και την κοινωνία.

Στο θέμα της ειδικής παροχής μητρότητας(6μηνη άδεια ΟΑΕΔ)στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς ,ο κος Πιλάλης μας απάντησε πως το Υπουργείο Παιδείας μελετά το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και σύντομα θα έχουμε νεότερα,ενώ μας τόνισε ότι οι ανισότητες μεταξύ των αναπληρωτών και μονίμων πρέπει να αρθούν.Ο σύλλογος υπενθύμισε στον κο.Πιλάλη πως θα πρέπει να υπάρξει μοριοδότηση στους μονογονείς εκπαιδευτικούς κατά την τοποθέτησή τους στις σχολικές μονάδες,καθώς είναι μια ιδιαίτερα ευπαθής κοινωνική ομάδα.

Τέλος,ο κος Πιλάλης δεσμεύθηκε ότι θα κρατά ενήμερο το Δ.Σ. για τις όποιες εξελίξεις στα θέματα που αφορούν τους αναπληρωτές και ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του πολυνομοσχεδίου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Loading...
  • europalso

    ideascentral