Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Αρ. Μητρώου: 30155/2014

Τηλ. : 6945966155/6948577400

Αθήνα, 17/4/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη, 13/4/2016, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών στα γραφεία της ΔΟΕ. Η ΓΣ ξεκίνησε καθυστερημένα, μιας και δεν είχε προβλεφθεί η έγκαιρη προσέλευση εκπροσώπου της ΔΟΕ προκειμένου να φροντίσει να ανοίξει την αίθουσα συνεδριάσεων, αφήνοντας εκπαιδευτικούς και καλεσμένους να περιμένουν έξω από την κάτω είσοδο για πάνω από 35 λεπτά. Ενώ εκπρόσωποι της δεν μπήκαν καν στον κόπο να παραβρεθούν, παρ’όλο που είχαν προσκληθεί επίσημα.

Η συνέλευση άρχισε, στις 18:45, με το καλωσόρισμα της Προέδρου, κας Σπανού Μαρίας, και την εναρκτήρια ομιλία της, όπου τοποθετήθηκε απέναντι στα καίρια ζητήματα του κλάδου. Αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου να αυξήσει, από 7 σε 14, τον απαραίτητο αριθμό νηπίων προκείμενου να μπορεί να λειτουργήσει ένα τμήμα νηπιαγωγείου, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο το κλείσιμο εκατοντάδων νηπιαγωγείων και οδηγώντας σε μη πρόσληψη μεγάλο αριθμό αναπληρωτών, στο ΠΔ 200/1998 και την ανάγκη αναμόρφωσής του, στην σημαντικότητα της 2ετούς προσχολικής εκπαίδευσης και την ανάγκη θεσμοθέτησης αυτής, στις αναρρωτικές άδειες και στις άδειες μητρότητας και την ανάγκη εξομοίωσης αυτών με των μονίμων, στην ανάγκη διαχωρισμού της προϋπηρεσίας που προσφέρθηκε σε δομές γενικής (ΠΕ60) και ειδικής αγωγής (ΠΕ 60,50), και την ανάγκη προσμέτρησης της προϋπηρεσίας, για την αναπλήρωση και μόνο, στο οικείο κλάδο που προσφέρθηκε, στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για τον τρόπο σύνταξης των πινάκων αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2016-2017 καθώς και τη μη- συμμόρφωση του Υπουργείου Παιδείας με τις αποφάσεις του ΣτΕ, από το 2004 και μετά, και που αφορούν στον τρόπο διορισμού των μονίμων εκπαιδευτικών.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κος Μπαξεβανάκης,βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηλείας και γραμματέας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής , που ξεκίνησε την ομιλία του, τονίζοντας την σχέση προσχολικής εκπαίδευσης, πρώιμης σχολικής παρέμβασης και πρόληψης της σχολικής αποτυχίας. Αναφέρθηκε στους μηδενικούς διορισμούς που έχουν γίνει στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, στην πρόθεση του Υπουργείου να γίνουν 20.000 μόνιμοι διορισμοί, σε βάθος 3ετίας, αρχής γενομένης από το 2016, στην αδυναμία να είναι αρεστά σε όλους τα κριτήρια σύνταξης πινάκων αναπληρωτών, καθώς το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο να δεχτεί και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Παραδέχτηκε πως υπάρχουν πολύ μικρά περιθώρια βελτίωσης ή τροποποίησης, αλλά όχι εκ βάθρων τροποποίηση του σχεδίου νόμου, και απηύθυνε κάλεσμα στο Σ.Α.Ν. να συμμετέχει στις εργασίες της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων που θα γίνουν στη Βουλή.

Στη συνέχεια, ο κος Παρασκευάς Γεωργίου που παραβρέθηκε εκπροσωπώντας τον κ. Γ.Μαυρωτά,βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου σε θέματα Παιδείας, πήρε το λόγο , και αφού ευχαρίστησε τον Σ.Α.Ν., αναφέρθηκε στη βαρύτητα με την οποία ο Σύλλογος αντιμετωπίζει, με συλλογικό τρόπο, τα ζητήματα του κλάδου. Αναφέρθηκε στην αύξηση του απαιτούμενου αριθμού των νηπίων από 7 σε 14, αναρωτήθηκε βάση ποιας μελέτης προτάθηκε αυτός ο αριθμός, ποια θα είναι η τελική κοστολόγηση μιας τέτοιας ενέργειας, αν το Υπουργείο Παιδείας έχει λάβει υπόψιν του τον κόστος μεταφοράς των νηπίων, τα προβλήματα μετακίνησης που θα προκύψουν και αναρωτήθηκε τι σημαίνει κοινωνικά και εκπαιδευτικά επιβεβλημένο, ενώ τόνισε πως και η πρόβλεψη του Υπουργείου για 25 παιδιά, κατ’ανώτερο, σε ένα τμήμα, δυσχεραίνει το παρεχόμενο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο.

Ακολούθησε η ομιλία του κου Α.Καρβούνη,αναπλ.γενικού γραμματέα του τμήματος Παιδείας ΑΝ.ΕΛ., ο οποίος είπε ότι η εκπαίδευση έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση, συμφωνεί με όλους τους προβληματισμούς που τέθηκαν, αλλά τόνισε πως πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Έγινε μια αναφορά στο πως φτάσαμε ως εδώ, ενώ τόνισε και την ιδιαιτερότητα του να αυτοχαρακτηριζόμαστε ως “αναπληρωτές”, από τη στιγμή που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην εκπαίδευση, και δεσμεύτηκε πως όταν τελειώσει η αξιολόγηση, ο ίδιος προσωπικά, θα πιέσει την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Επεσήμανε, πως, όποιος έχει σαφείς και νομικά τεκμηριωμένες προτάσεις μπορεί να τις καταθέσει και αυτές θα μελετηθούν.

Ο κος Χρήστος Πιλάλης, υπεύθυνος προσχολικής αγωγής του τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως ο διάλογος του Υπουργείου με τον Σ.Α.Ν. ξεκίνησε πριν από 1 χρόνο, ενώ τόνισε την σημαντικότητα της διετούς φοίτησης στο νηπιαγωγείου και την ανάγκη για άμεση θεσμοθέτησή της. Επεσήμανε πως καλό θα ήταν να είναι να ενημερωνόμαστε από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου και από τα Δελτία Τύπου που ανεβαίνουν, προκειμένου να έχουμε μια έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Υπουργείο έχοντας όλα τα μέτωπα ανοιχτά ενώ αναφέρθηκε και στους 20.000 διορισμούς που διεκδικεί το Υπουργείο Παιδείας σε ορίζοντα 3ετίας.

Στη συνέχεια ο κ. Τουλγαρίδης Κώστας, Πρόεδρος του Συλλόγου Π.Ε. Ανατ. Αττικής, Κ. Σωτηρίου, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης για όλη την εκπαίδευση και για τον θεσμό του νηπιαγωγείου ιδιαίτερα, την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την ανάγκη να μην υπάρξει ή αύξηση των νηπίων από 7 σε 14 προκειμένου να λειτουργήσει τμήμα νηπιαγωγείου, αναρωτήθηκε τι θα γίνει, τελικά, με τα Τμήματα Ένταξης, ενώ διαπίστωσε και εκείνος πως εάν δεν ανατραπεί η κατάσταση, δεν θα αποφευχθεί το κλείσιμο μεγάλου αριθμού νηπιαγωγείων, οδηγώντας πολλούς αναπληρωτές νηπιαγωγούς τα επόμενα 2 έτη εκτός εκπαίδευσης.

Ακολούθησε ο κος Βερέτσος Κώστας , εκπρόσωπος των Προοδευτικών Ρευμάτων, ο οποίος τόνισε πως οι αναπληρωτές νηπιαγωγοί θεωρούνται 2ης και 3ης κατηγορίας άνθρωποι, ενώ εμπιστευονται ανθρώπους για να τους εκπροσωπούν που δεν ενδιαφέρονται να προασπίσουν τα συμφέροντα τους, αναρωτήθηκε που ήταν η ΔΟΕ και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει έντονη αντίδραση εκ μέρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας.

Η συνάδερφος του ΠΑΜΕ, στη συνέχεια, στην τοποθέτησή της, είπε πως δεν διαφωνεί με τις προτάσεις και τις τοποθετήσεις του Σ.Α.Ν., αλλά τόνισε πως πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους αναπληρωτές στην ανεργία και τους μόνιμους στη σύνταξη στα 67 έτη, και να διεκδικηθούν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί.

Ο Νομικός Σύμβουλος του Σ.Α.Ν, κος Τζαμτζής Παναγιώτης, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν εκδοθεί και προς ποια κατευθυνση τα μέλη του συλλόγου μπορούν να κινηθούν.

Στη Γ.Σ. έδωσαν το παρόν, δυναμικά, αναπληρωτές νηπιαγωγοί από όλη την Ελλάδα, που με τον δομημένο λόγο τους και την τεκμηριωμένη τοποθέτηση τους, ανέδειξαν την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη διασφάλισης της προϋπηρεσίας τους.

Ο σύλλογος διεκδίκησε από τους εκπροσώπους των επίσημων φορέων Παιδείας, και απέσπασε τη διαβεβαίωση πως δεν θα αυξηθεί το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών, θα γίνουν δεκτές, προς συζήτηση, όλες οι, νομικά τεκμηριωμένες, προτάσεις, που αφορούν στο επικείμενο σχέδιο νόμου, αναγνωρίστηκε η ανάγκη κατάργησης του ν. 3848/2010, ενώ απέσπασε την διαβεβαίωση, πως, στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να αυξήσει τον ελάχιστο αριθμό νηπίων, προκειμένου να δικαιολογείται η λειτουργία τμήματος, από 7 σε 14, θα λαμβάνονται υπόψιν όχι μόνο τα νήπια πρώτης σχολικής ηλικίας αλλά και τα νήπια δεύτερης σχολικής ηλικίας (προνήπια), με την απόφαση να διαμορφώνεται ως εξής: Για την λειτουργία τμήματος νηπιαγωγείου απαιτείται, κατ’ελάχιστο, η εγγραφή 14 νηπίων – προνηπίων.

Πριν τη λήξη της Γ.Σ. συμφωνήθηκε από τα μέλη η τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών στα σημεία, και τον ορισμό του ως Επιστημονικό Σύλλογο,όπως άλλωστε αναγμωρίζεται και από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Αποφασίστηκε η ανάγκη απόσυρσης του άρθρου 35 του σχεδίου νόμου,οπου ορίζεται η αύξηση του ελάχιστου αριθμού των νηπίων από 7 σε 14 και 5 για τις δυσπρόσιτες /απομακρυσμένες περιοχές.

Αποφασίστηκε η προσμέτρηση του συνόλου της πραγματικής προϋπηρεσίας στις προσλήψεις αναπληρωτών,καθώς η επιτυχία ΑΣΕΠ ήταν προϋπόθεση για την απόκτηση προϋπηρεσίας στην περίπτωση των αναπληρωτών νηπιαγωγών.

Ο Σ.Α.Ν. κήρυξε το τέλος των εργασιών στις 21:00

Μετά τιμής, Για το Δ.Σ. του Σ.Α.Ν.