ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ: Βαρυτικά Κύματα – Πλέον μπορούμε να ακούσουμε τη μελωδία του Κόσμου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔23/02/2016 - 19:24 | Author: Newsroom

Ενημερωτική εκδήλωση, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016, στο Ίδρυμα Ευγενίδου

 • Tι είναι τα βαρυτικά κύματα;
 • Γιατί η ανίχνευσή τους αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις όλων των εποχών;

Απάντηση σε αυτά αλλά και σε πολλά άλλα σχετικά ερωτήματα θα δοθούν στην επίκαιρη ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο), την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19:00 (πέρας προσέλευσης 18:30). Συνδιοργανωτές είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και προσκεκλημένος ομιλητής ο Δρ. Θεοχάρης Αποστολάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους όσοι/όσες αγαπούν ή ασχολούνται με την Φυσική και εν γένει τις θετικές επιστήμες, αλλά και σε εκείνους/εκείνες που επιθυμούν να ενημερωθούν έγκυρα για την νέα αυτή ανακάλυψη..

Υπενθυμίζουμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την ανακοίνωση, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016, από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, τα Πανεπιστήμια Caltech και MIT και την ερευνητική κοινοπραξία LIGO, ανακάλυψης βαρυτικών κυμάτων, ανεπαίσθητων ρυτιδώσεων στον «ιστό» του χωροχρόνου, τα οποία δημιουργήθηκαν από την σύγκρουση δύο μαύρων οπών, περίπου 1 δισ. έτη φωτός μακριά. Η ανακάλυψη αυτή, εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες και από ανεξάρτητους ανιχνευτές, θα δώσει το έναυσμα για μια νέα εποχή στην Αστρονομία. Για την σπουδαιότητα της ανακάλυψης ο Karsten Danzmann, διευθυντής στο Ινστιτούτο Max Plank Βαρυτικής Φυσικής, αλλά και στο Ινστιτούτο Βαρυτικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Leibniz της Γερμανίας, δήλωσε ότι «πρόκειται για την πρώτη στα χρονικά απευθείας ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, για την πρώτη στην ιστορία άμεση ανίχνευση μαύρων οπών και συνάμα μία ακόμη επαλήθευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, αφού οι ιδιότητες αυτών των μαύρων οπών συμφωνούν επακριβώς με όσα προβλέπει γι’ αυτές η θεωρία του Αϊνστάιν, που διατυπώθηκε σχεδόν 100 χρόνια πριν».

Βαρυτικά Κύματα: Πλέον μπορούμε να ακούσουμε τη μελωδία του Κόσμου

19:00-19:15 Χαιρετισμοί

 • Ενωση Ελλήνων Φυσικών: Τάκης Φιλντίσης
 • Ενωση Ελλήνων Φυσικών: Στράτος Θεοδοσιου,Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΕΕΦ
 • Διονύσης Σιμόπουλος, Επιτιμος Διευθυντής Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου

19:15-20:05 Κεντρική Ομιλία: «Βαρυτικά Κύματα: Πλέον μπορούμε να ακούσουμε τη μελωδία του Κόσμου».

 • Δρ. Θεοχάρης Αποστολάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ

20:05-20:35 Συζήτηση

Loading...
 • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  europalso

  ideascentral