Δασκάλα σχεδίασε πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι DancefestivalGR Quiz

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/08/2016 - 00:02 | Author: Newsroom

Μία Σκοπελίτισσα δασκάλα εμπνεύστηκε και σχεδίασε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για παιδιά άνω των έξι ετών και ενήλικες, το «DancefestivalGR Quiz», το οποίο θα δοκιμάζει μικρούς και μεγάλους γύρω από τους παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική.

Η εξαιρετική ιδέα του παιχνιδιού, που συμπεριλαμβάνει συνολικά 500 ερωτήσεις, ανήκει στη Ναυσικά Παλαιολόγου. Η 30χρονη εκπαιδευτικός με περίσσια θέληση και μεράκι ολοκλήρωσε ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων που τεστάρει το επίπεδο των γνώσεών μας γύρω από την πλούσια παράδοση του τόπου. Η κυκλοφορία του παιχνιδιού συμπίπτει με το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σκόπελο το τριήμερο 27-29 Αυγούστου, με τη Ναυσικά Παλαιολόγου να κατέχει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας.
Η Ναυσικά Παλαιολόγου το περσινό φθινόπωρο άρχισε να ασχολείται με την υλοποίηση της ιδέας, υπογραμμίζοντας: «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισα να μελετώ σχετική βιβλιογραφία. Χρειάστηκα ένα εξάμηνο περίπου, ώστε να καταλήξω στις 500 ερωτήσεις που συμπεριλήφθηκαν τελικά στο παιχνίδι. Οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας. Υπάρχουν εύκολες ερωτήσεις, αλλά και πιο δύσκολες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το παιχνίδι είναι έτσι δομημένο, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει κι ένα παιδί από 6 ετών και άνω». Φυσικά, το «φιλτράρισμα» των ερωτήσεων δεν ήταν εύκολη υπόθεση για την Σκοπελίτισσα δασκάλα. «Δεν ήταν ό,τι πιο απλό, για να πω την αλήθεια. Για την παράδοση πολλά λέγονται κι άλλα τόσα ακούγονται. Πρέπει να μελετήσεις πάρα πολύ για να δεις ποιο είναι το σωστό και πιο αντικειμενικό.

Η παράδοση πολλές φορές είναι προφορική. Οπότε, από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά, πολλά πράγματα παραλείφθηκαν, μεταδίδονται λανθασμένα και δεν γνωρίζουμε ποια είναι σωστά. Μελέτησα αρκετά βιβλία με θέμα την παράδοση από καταξιωμένους λαογράφους. Πάνω σ’ αυτά στηρίχτηκα κι έβγαλα τις ερωτήσεις, ενώ εξίσου σημαντική βοήθεια είχα από μουσικούς, οι οποίοι με βοήθησαν πάνω σε παραδοσιακά τραγούδια και ρυθμούς».

Στη συνέχεια η δημιουργός του «DancefestivalGR Quiz» ανέλυσε τις προσδοκίες που έχει για την ανταπόκριση του κοινού στο παιχνίδι που κυκλοφόρησε κι επίσημα την τελευταία εβδομάδα: «Αυτό το επιτραπέζιο και γνώσεις θα προσφέρει και παράλληλα θα κάνει όσους το παίξουν να εμβαθύνουν και να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο τη λαϊκή μας παράδοση. Στην πορεία θα φανεί. Όμως, τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό. Μακάρι να πάει καλά».
Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα καταλήξουν για την ενίσχυση του 4ου Φεστιβάλ «Διαμαντής Παλαιολόγος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί τέλος του μήνα στο πανέμορφο νησί των Βορείων Σποράδων προς τιμήν του πατέρα της Ναυσικάς Παλαιολόγου και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Unesco και των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού. Με τις προετοιμασίες να κορυφώνονται, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ μίλησε γι’ αυτή τη γιορτή παραδοσιακών χορών που διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα» και στοχεύει στο να αναδείξει τη Σκόπελο ως κέντρο λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης.
«Θα γίνει για 4η συνεχόμενη χρονιά, με τη συμμετοχή 600 χορευτών από Ελλάδα και Κύπρο. Φέτος έχουμε συμμετοχές και από το εξωτερικό. Από το Νεπάλ θα ταξιδέψει κόσμος για 2ο συνεχόμενο καλοκαίρι, ενώ θα έρθουν και από την Ουκρανία. Δίνουμε πνοή στο νησί και πλημμυρίζει από ανθρώπους, οι οποίοι χορεύουν όλη την ημέρα σε κάθε γωνιά της Σκοπέλου. Το Φεστιβάλ είναι γνωστό πλέον. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί ότι είχαμε 80 αιτήσεις συμμετοχής, για να κατασταλάξουμε στα 16 χορευτικά συγκροτήματα που επιλέχθηκαν», σημείωσε με νόημα η κ. Παλαιολόγου, για να καταλήξει: «Προέρχομαι από οικογένεια που αγαπάει πραγματικά τη λαϊκή παράδοση. Μαζί με τον αδερφό μου δεχτήκαμε πολλές επιρροές από τους γονείς μας. Έτσι τώρα συνεχίζουμε εμείς το έργο τους. Στην πράξη αυτό που διαπίστωσα, είναι ότι για να διασωθεί η παράδοση οφείλεις να προσεγγίζεις όλο και πιο νέο κόσμο. Να δουλεύεις με νέα παιδιά, ώστε να μπαίνουν οι βάσεις από μικρή ηλικία και να αγαπήσουν πραγματικά αυτό που κάνουν. Μόνο τότε θα σου γίνει βίωμα, δίχως να το καταλάβεις».

skopelos-news.blogspot.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral