Αναβλήθηκε, λόγω της απεργίας των δικηγόρων, η δίκη που αφορά στην πρωτόδικη τιμωρία 7 μελών του ΠΥΣΠΕ Νομού Καρδίτσας με 8 μήνες φυλακή για παράβαση καθήκοντος. Η πρώτη δίκη έγινε 22 και 23 Νοέμβρη του 2016 και η έφεση θα εκδικαστεί στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 στη Λάρισα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ξεκινά με τις κρίσεις των πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας που έγιναν σύμφωνα με τον νόμο «Διαμαντοπούλου» (Ν.3848/2010). Η συνέντευξη είχε ορισθεί να βαθμολογηθεί έως 15 μόρια. Ένας δάσκαλος από την Καρδίτσα θεώρησε ότι είχε αδικηθεί και προσέφυγε στο ομώνυμο πρωτοδικείο. Η αιτία ήταν τα 10,88 μόρια (μέσος όρος) με άριστα το 15 που βαθμολογήθηκε στη συνέντευξη από τα 7 μέλη του ΠΥΣΠΕ Καρδίτσας με την πράξη 29/15-7-2011 στις κρίσεις διευθυντών του 2011. Το τριμελές πλημμελειοδικείο Καρδίτσας με την απόφαση του 1245/2016 τιμώρησε αυστηρά τα 7 μέλη του ΠΥΣΠΕ Νομού Καρδίτσας με 8 μήνες φυλακή για παράβαση καθήκοντος στη δίκη που έγινε 22 και 23 Νοέμβρη του 2016.

Η απόφαση αναφέρει ότι «προσπόρισαν παράνομο όφελος σε κάποιους άλλους και ως εκ τούτου έβλαψαν τον ενάγοντα». Μετά από αίτημα των ιδίων και των συνηγόρων τους έλαβαν τριετή αναστολή και αναγκάστηκαν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα από 200 ευρώ έκαστος. Το σκεπτικό της προσφυγής του δασκάλου ήταν ότι άλλοι υποψήφιοι με λιγότερα προσόντα από τον ίδιο και χαμηλότερη μοριοδότηση στα αντικειμενικά κριτήρια αρίστευσαν στη συνέντευξη με 14,83 14,86 και 15 που ήταν το άριστα.

Άλλη περίπτωση είναι αυτή μιας πρώην Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και προέδρου του ΠΥΣΠΕ για τις κρίσεις του 2011, που τιμωρήθηκε πρωτοδίκως (25495/2016) με 18 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή και 200 ευρώ δικαστικά έξοδα. Το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό έγινε στις 18-7-2016. Στην ίδια υπόθεση σε δεύτερο βαθμό (εφετείο Αθήνας) μειώθηκε η ποινή σε 9 μήνες με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ενός έτους, δόθηκε τριετής αναστολή και 600 ευρώ δικαστικά έξοδα. Το σκεπτικό αυτής της υπόθεσης που οδηγήθηκε στα δικαστήρια από δάσκαλο σχολείου Ιλίου ήταν ότι βαθμολογήθηκε με χαμηλό βαθμό στη συνέντευξη.

Στις κρίσεις διευθυντών σχολείων του καλοκαιριού 2017 για τις οποίες έχουν γραφεί πολλά το τελευταίο διάστημα υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 4473/2017) και τις δύο σχετικές υπουργικές αποφάσεις, τα μέλη των ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ έπρεπε υποχρεωτικά «να συνεκτιμούν τα στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου των υποψηφίων, τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητάς τους, καθώς και τη γνώμη των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών, για τη μοριοδότηση της συνέντευξης».

Φαίνεται όμως ότι η συνέντευξη χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο επίτευξης πολυπόθητων στόχων. Λειτούργησε σαν ασανσέρ και ανέβηκαν υποψήφιοι με ελάχιστα τυπικά προσόντα ενώ άλλοι με πολλά προσόντα και υψηλή μοριοδότηση στα αντικειμενικά κριτήρια κατέβηκαν πολλές δεκάδες θέσεις στους πίνακες υποψηφιοτήτων. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στα ποινικά δικαστήρια αφού αρκετές δεκάδες υποψήφιοι σε ολόκληρη την Ελλάδα προσφεύγουν για να δικαιωθούν.