Αυξήσεις – σοκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Οκτώβριο – Διαβάστε αναλυτικά

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔10/09/2014 - 16:33 | Author: Newsroom

Ηλεκτροπληξία πρόκειται να προκαλέσουν σε 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές οι αυξήσεις που έρχονται τον Οκτώβριο στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Στο επίκεντρο τίθενται οι αυξήσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της, και οι οποίες «επιδοτούν» το κόστος ηλεκτροδότησης των καταναλωτών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, αλλά και όλων εκείνων που ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος της αύξησης των ΥΚΩ.

Το βέβαιο είναι ότι εντός του Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα καταθέσει την αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση τόσο για τον τρόπο επιμερισμού ανά κατηγορία των ΥΚΩ (για το ύψος των οποίων έχει αποφασίσει η ΡΑΕ) όσο και για τον ρυθμό πληρωμής από τους καταναλωτές των ΥΚΩ παρελθόντων ετών.

Σήμερα, για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα νοικοκυριό πληρώνει από 6,99 μέχρι και 44,8 ευρώ το τετράμηνο, ανάλογα με την κλίμακα της συνολικής κατανάλωσής του. Το κόστος αυτό πολύ σύντομα θα αυξηθεί.

Σενάρια για αύξηση 25%

Όπως εκτιμάται, η αύξηση θα είναι περίπου 25%, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες για ΥΚΩ το έτος 2012 και 2013, έτσι όπως προσδιορίστηκαν με απόφαση της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η απόφαση εκείνη «εκτόξευσε» τη δαπάνη για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας σε 842 εκατ. ευρώ για το 2012 και σε 850 εκατ. για το 2013, έναντι μόλις 670 εκατ. ευρώ το 2011.

Η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος για αγορά πετρελαίου με το οποίο λειτουργούν οι μονάδες της ΔΕΗ στα νησιά και αφετέρου στη διόγκωση του αριθμού των καταναλωτών που έχουν ενταχθεί τα δύο τελευταία χρόνια στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, οι οποίοι ξεπερνούν πλέον τις 500.000.

Προκειμένου το αρμόδιο υπουργείο να αποφύγει ένα «ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές, με τη ρύθμιση που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή, θα επιμερίζει την ανάκτηση των ΥΚΩ σε δύο ή και περισσότερα έτη. Σε διαφορετική περίπτωση θα προέκυπταν αυξήσεις-σοκ.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα ο επιμερισμός των ΥΚΩ γινόταν με απόφαση της ΡΑΕ, ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι αυτό ήταν παράνομο. Ως εκ τούτου, απαιτείται πλέον κάθε χρόνο νομοθετική ρύθμιση.

Το μεγαλύτερο, πάντως, μέρος του ποσού που οι καταναλωτές πληρώνουν για ΥΚΩ αντιπροσωπεύει το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το οποίο το 2012 ανήλθε σε 784 εκατ. ευρώ και το 2013 στα 771 εκατ.

Zougla.gr
Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral