Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, “Aν θέλουν να καταργήσουν τα Θρησκευτικά και την προσευχή στα σχολεία, ας αλλάξουν το Σύνταγμα”

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔11/09/2015 - 15:10 | Author: Newsroom

Στην ανάγκη διατήρησης των θρησκευτικών στα σχολεία και συνύπαρξης της μόρφωσης με τον σεβασμό προς τον Θεό αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τα σχολεία, όπου βρέθηκε, για τον αγιασμό με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλλιθέας και στο Δημοτικό Σχολείο της ενορίας Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Άνω Βριλησσίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την αξία της παιδείας και της εκπαίδευσης και ευχήθηκε στα παιδιά καλή πρόοδο και καλή σταδιοδρομία ενώ απευθυνόμενος προς τους γονείς των μαθητών έκανε λόγο για τα προβλήματα και τις δυσκολίες της εποχής και αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στις διδαχές του. “Ο Άγιος Κοσμάς θεωρούσε πως η ζημιά και η καταστροφή θα ρθει από τους γραμματισμένους” είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως “αυτό μπορεί να φαίνεται παράλογο, διότι από τη μια φτιάχνουμε σχολεία και από την άλλη θεωρούμε ότι η μόρφωση μπορεί να φέρει την καταστροφή. Στο Ευαγγέλιο, όμως, διαβάζουμε πως εκτός από την σοφία των γραμμάτων, υπάρχει μία ακόμη Σοφία, που καλλιεργεί και μορφώνει ψυχικά τον άνθρωπο. Εκεί λοιπόν, που συναντώνται αυτές οι δύο Σοφίες, εκεί είναι το χάρισμα, εκεί είναι η ευτυχία και η επιτυχία, ενώ εκεί που υπάρχουν μόνο τα γράμματα και ο Θεός απομακρύνεται και αποκλείεται, εκεί έρχεται η καταστροφή. Αυτό είχε υπόψη του ο Άγιος Κοσμάς, όταν έλεγε ότι από τα γράμματα θα καταστραφούμε, αυτού του είδους τα γράμματα εννοεί. Και αυτό αποδείχθηκε σήμερα, όταν μία ομάδα σοφών, αξιόλογων ανθρώπων στην κοινωνία, αλλά αθέων, που δεν θέλουν να έχουν σχέση με τον Θεό και καμία επικοινωνία με την Εκκλησία, πήραν το θράσος και ζήτησαν από τον Υπουργό Παιδείας να κοπούν όλα τα θρησκευτικά, οι προσευχές και οι λειτουργίες και ο Υπουργός δεν τους έδιωξε λέγοντας πως η πατρίδα μας έχει Σύνταγμα και δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και ότι το Σύνταγμα της πατρίδας λέει πως αυτά τα παιδιά έχουμε υποχρέωση να τα μορφώσουμε σύμφωνα με τις παραδόσεις, για να αποκτήσουν εθνική συνείδηση και χριστιανική αγωγή. Η δική μου απάντηση”, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, “είναι αν θέλουν να τα καταργήσουν ας αλλάξουν το Σύνταγμα, αλλά πρώτα να ρωτήσουν τους γονείς των παιδιών. Αν όλοι οι Έλληνες έχουν αυτήν την σκέψη, ότι δηλαδή, πρέπει να καταργηθούν, ας το κάνουν, αλλά οι γονείς έχουν την αγωνία που έχετε εσείς εδώ και θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν προσωπικότητες ακέραιες με μόρφωση, με προσόντα, αλλά και με φωτισμό του Θεού, της χάριτος της δικής Του”.

Συνεχάρη στη συνέχεια τους γονείς που έχουν αυτήν την σκέψη και έφεραν τα παιδιά τους στο σχολείο της ενορίας γιατί “αρκετή ζημιά έγινε στην παιδεία, στην ιστορία, στην γλώσσα, στις παραδόσεις. Το πλούσιο λεξιλόγιο της πατρίδας έχει καταντήσει 700 λέξεις. Τόσες χρησιμοποιούν τα παιδιά σήμερα με αποτέλεσμα έτσι να κόβονται οι ρίζες μας”.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα ήταν ιδανικό αν πενήντα από τις ενορίες της Αθήνας, μπορούσαν να κάνουν από ένα σχολείο με αυτόν τον τρόπο, που θα συμμετέχουν οι γονείς, που θα ακούγεται η γνώμη τους, που θα διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά με αυτούς τους δύο τρόπους, τις περισσότερες γνώσεις και τα εφόδια, αλλά και τη διάπλαση του χαρακτήρα.

Κάλεσε, ωστόσο, του γονείς να “μην φοβούνται τα εμπόδια και τις δυσκολίες, απλώς να μάθουμε να τις περνάμε όλοι μαζί” είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε: “Από τους πιστούς με μόρφωση και σεβασμό Θεού υπάρχει ελπίδα να υπάρξουν άνθρωποι να μας καθοδηγούν. Αν έχουμε όμως ανθρώπους σαν αυτούς που ναι μεν είναι μορφωμένοι, αλλά ζητούν να κόψουμε τις ρίζες, πιστεύοντας πως όλα θα τα διορθώσουν οι ξένοι και θα έχουμε βοήθεια, τότε οδηγούμαστε σε στραβό και λανθασμένο δρόμο”.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα λόγια του Μακρυγιάννη ότι “αυτός ο τόπος είναι ένα ωραίο οικόπεδο που όλοι θέλουν να το πάρουν και κόβουν λίγο κάθε φορά, αλλά μένει μια μαγιά και η μαγιά αυτή είναι που ζυμώνει το ψωμί και γίνεται νόστιμο και η μαγιά αυτής της ενορίας να ευχηθούμε να γίνει πολύ ζυμάρι σε όλη την Ελλάδα”.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκαν στο σχολείο της Καλλιθέας ο Γυμνασιάρχης κ. Αριστείδης Αντωνόπουλος και ο Δήμαρχος Καλλιθέας και στο Δημοτικό Σχολείο της Ενορίας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Άνω Βριλησσίων ο προϊστάμενος του ναού π. Σπυρίδων Ράπτης, ο Δήμαρχος της πόλης και η Διευθύντρια του σχολείου.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε και τον Βρεφονηπιακό σταθμό της ενορίας, όπου ευχήθηκε σε όλους τους εργαζόμενους καλή δύναμη στο έργο τους.

Το 2011 με ομόφωνη απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου ύστερα από εισήγηση του πρόεδρου και εφημερίου του ναού π. Σπυρίδωνος Ράπτη ιδρύθηκε ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Βριλησσίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σκοπός της ιδρύσεως δεν είναι ο ανταγωνισμός με άλλους, αλλά η συνεχεία του κατηχητικού έργου μέσα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Το 2012 ιδρύθηκε το Νηπιαγωγείο του Ιερού Ναού και ύστερα από πολλές προσπάθειες, το 2014 ξεκίνησε η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Βριλησσίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου σήμερα φοιτούν πάνω από 80 μαθητές των πέντε πρώτων τάξεων.
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral