Την αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον διάλογο για την Παιδεία, ανακοίνωσε ο τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Έρευνας της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε πως «η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Η ΝΔ δεν μπορεί πλέον να νομιμοποιεί με την παρουσία της την παρωδία διαλόγου, που υποτίθεται διεξάγεται, ενώ η κυβέρνηση νομοθετεί. Κάντε, λοιπόν, διάλογο με τον εαυτό σας και όσους συνεχίσουν να σας προσφέρουν άλλοθι με την παρουσία τους».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρακόπουλος έκανε λόγο για «προσχηματικό διάλογο» και παράλληλα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνοθύλευμα διευθετήσεων με “συγχωροχάρτια”, αλλά και φωτογραφικές διατάξεις».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ πάντως, επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί η κίνηση αυτή του κ. Χαρακόπουλου, καθώς αρμόδιες πηγές υποστήριξαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι σκοπός ήταν «να δημιουργηθεί κλίμα» και επεσήμαναν ότι το νομοσχέδιο για την έρευνα δεν έχει σχέση με τον διάλογο.

Xαρακτηριστικά αποσπάσματα

«Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, ενώ διεξάγει διάλογο για την παιδεία, συνέχιζε να νομοθετεί και μέχρι τώρα έχουμε καμιά 60 διευθετήσεις, ρυθμίσεις, διατάξεις. Και χτες είχαμε και αυτούσιο πια νομοσχέδιο για την έρευνα, που είναι μια σειρά από διευθετήσεις, συγχωροχάρτια, αφέσεις αμαρτιών. Ο κ. Ζουράρης μας είπε δεν είναι φωτογραφικές ρυθμίσεις, είναι το ηθικό πλεονέκτημα! Μετά από όλα αυτά δεν μπορεί να συμμετάσχουμε σε αυτή την παρωδία διαλόγου και γι’ αυτό είπαμε ότι εμείς πλέον αποχωρούμε από αυτόν τον διάλογο».

«Ο τρόπος διεξαγωγής του διαλόγου είναι πρωτοφανής. Διάλογοι έχουν ξαναγίνει και στο παρελθόν και με συμμετοχή σοβαρών ανθρώπων, εμπειρογνωμόνων, ανθρώπων που έχουν υπηρετήσει την παιδεία, όπως ο κ. Μπαμπινιώτης, ο κ. Βερέμης, στελέχη της διοίκησης και τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου πάνε στον κάλαθο των αχρήστων. Ο όποιος διάλογος θα έπρεπε να ξεκινά από τα πορίσματα της προηγούμενης προσπάθειας».