21 Ιανουαρίου έγραφε το ημερολόγιο, όταν ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής των αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πέντε μήνες μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων για τους υπόλοιπους μαθητές.

«Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι αυτή τη συμπεριφορά επιφυλάσσει προς εμάς και τις οικογένειές μας η Πολιτεία προς ανταπόδοση και επιβράβευση των κόπων και των επίπονων προσπαθειών μας επί σειρά ετών», ανέφεραν χαρακτηριστικά 11 αθλητές σε επιστολή τους προς τον Συνήγορο του Πολίτη τον προηγούμενο Δεκέμβρη.

Πρωτοφανής υπήρξε φέτος η καθυστέρηση στην έκδοση των βάσεων για τους αθλητές. Τις προηγούμενες χρονιές η σχετική εγκύκλιος βρισκόταν αναρτημένη στο διαδίκτυο ήδη περί τα τέλη του Οκτωβρίου. Μαθητές που κατέθεσαν το μηχανογραφικό τους δελτίο κανονικά τον Ιούνιο μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους είδαν τα δικά τους αποτελέσματα σχεδόν εφτά μήνες μετά.

Πρόκειται για 900 αθλητές με διάφορες διακρίσεις σε πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα, πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες. Οι μαθητές αυτοί δικαιούνται κατά το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 4115/2013) πριμοδότηση για την εισαγωγή τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση και αμέλεια εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να εκδώσει τις βεβαιώσεις εγγραφής αθλητή στον ειδικό πίνακα, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες προς το Υπουργείο Παιδείας για την έκδοση των αποτελεσμάτων τους. Σύμφωνα με την επιστολή των αθλητών, η οποία δημοσιεύθηκε στο εκπαιδευτικό δίκτυο AlfaVita, η Γ.Γ.Α καθυστερούσε την έκδοση των βεβαιώσεων ισχυριζόμενη ότι δήθεν ο νόμος απαιτούσε διευκρίνηση, χωρίς όμως ταυτόχρονα να προβαίνει, ως όφειλε, στην κατάθεση στη Βουλή προς ψήφιση της ως άνω διευκρίνησης.

Ενώ πολλοί είχαν ήδη γραφτεί και παρακολουθήσει μαθήματα σε μια σχολή, καλούνται τώρα εν μέσω της ακαδημαϊκής χρονιάς να αλλάξουν σχολή και περιβάλλον. Άλλοι είχαν μετακομίσει και νοικιάσει σπίτι σε πόλεις μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους και τώρα υποβάλλονται ξανά σε ταλαιπωρία. Οι περισσότεροι είχαν βγάλει πάσο και είχαν πάρει βιβλία. Κάποιοι, δε, είχαν δώσει ακόμη και μαθήματα στην εξεταστική του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Τώρα ζητούν τη διαγραφή τους από τη γραμματεία της μιας σχολής και επαναγγράφονται στην άλλη, στην πρώτη τους επιλογή.

Φυσικά κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται για τα επιπλέον έξοδα που προκύπτουν για τις οικογένειες αυτές ούτε για το ότι τα παιδιά αυτά θα αρχίσουν να φοιτούν σε μια σχολή, στην οποία θα παρακολουθήσουν κατευθείαν τα μαθήματα του Β’ εξαμήνου. Αναρωτήθηκε, άραγε, κανείς τι θα απογίνουν αυτά τα μαθήματα και πώς θα αναπληρωθούν; Νοιάστηκε κανείς για την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των οικογενειών όλο αυτό το διάστημα; Για το γεγονός ότι μετά την εμπειρία των πανελλαδικών εξετάσεων μόνο εκείνοι μεταξύ των συνομιλήκων τους δεν ήξεραν τη σχολή και την πόλη φοίτησής τους;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ., η οποία δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο ως πρώτη επιλογή την Αγγλική Φιλολογία, αλλά την «έχασε» για ελάχιστα μόρια. Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες πληροφορήθηκε ότι με τη βάση των αθλητών εισήχθη πρώτη στην εν λόγω σχολή. «Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να περάσεις ως αθλητής. Εγώ πέρασα με προσαύξηση μορίων κατά 8% επειδή είχα δεύτερη πανελλήνια νίκη. Το θέμα είναι ότι συνήθως οι βάσεις των αθλητών έβγαιναν μέσα στον Νοέμβρη, ενώ τώρα βγήκαν τέλος Ιανουαρίου. Αν και πολλοί θεωρούν άδικο να εμπλέκεται ο αθλητισμός σε αυτό το πεδίο, δεν είναι τόσο άδικο. Οι απόψεις διίστανται. Είναι ασυνεπές από μέρους των αρμοδίων, διότι η δική τους αργοπορία είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί για εμάς ένα εξάμηνο, το οποίο πιθανότατα δεν θα αναπληρωθεί. Ελληνικό κράτος…», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εμείς ας της ευχηθούμε αυτή η μικρή καθυστέρηση να είναι το εφαλτήριο για μια ζωή όπου όλα τα εμπόδια θα είναι για καλό και κάθε ευχή θα πραγματοποιείται.

Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα, σε μια χώρα που οι άνθρωποι υποφέρουν σε κάθε γωνιά της, ας μην στερούμε και την ελπίδα από τα μάτια των νέων. Ας τους συμπεριφερθούμε, όπως τους αξίζει. Με αξιοπρέπεια. Και αυτό δεν είναι προτροπή αλλά ελάχιστη απαίτηση.