Απόσυρση της ρύθμισης που βάζει λουκέτο στα νηπιαγωγεία!

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔17/04/2016 - 22:18 | Author: Newsroom

Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Αρ. Μητρώου: 30155/2014

sylanny2014@gmail.com

Τηλ. : 6945966155/6948577400

Αθήνα, 17/4/2016

Αρ.Πρωτ.: 30

ΠΡΟΣ: Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου

ΚΟΙΝ.: Ομοσπονδίες Γονέων Ελλάδος

Θέμα : «Απόσυρση της ρύθμισης που βάζει λουκέτο στα νηπιαγωγεία»

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σε συνέχεια του υπ’αριθμόν 27/12.4.2016 υπομνήματος μας και επειδή βρισκόμαστε λίγο πριν τη συζήτηση στη Βουλή, του σχεδίου νόμου που έχει ρυθμίσεις για την προσχολική εκπαίδευση, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περνά η χώρα μας, η κυβέρνηση και τα κόμματα της παρούσας Βουλής πρέπει να προχωρήσουν στην κάλυψη μιας χιλιοδιατυπωμένης εδώ και πολλά χρόνια μεγάλης κοινωνικής ανάγκης.

Στη θεσμοθέτηση και εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Είναι μια ανάγκη για την οποία καλείται να πληρώσει η εξαντλημένη οικονομικά οικογένεια κάθε παιδιού που δεν εντάσσεται σε αυτή από τον πρώτο χρόνο (4-5 ετών).

Ωστόσο, η σημαντικότερη παράμετρος του ζητήματος που πρέπει να αναδειχθεί, είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδειχθεί από εκατοντάδες έρευνες σε όλο τον κόσμο, ότι η ανάπτυξη του θεσμού της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποτελεί θεμελιώδες μέτρο πρόληψης της σχολικής αποτυχίας και του λειτουργικού αναλφαβητισμού. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες και παιδαγωγικές θεωρίες, η προσχολική ηλικία αποτελεί κρίσιμη και ουσιαστική περίοδο για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Είναι η σημαντικότερη περίοδος του ανθρώπου για την απόκτηση κινητικών δεξιοτήτων, τη δημιουργία σταθερού συναισθηματικού υπόβαθρου, τη νοητική και γλωσσική ανάπτυξη,την κοινωνικοποίηση.

Γι’ αυτό η προσχολική εκπαίδευση δεν πρέπει να θεωρείται απλώς πρόδρομος του σχολείου, αφού στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του το παιδί μαθαίνει και αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς. Οι εμπειρίες και γνώσεις που αποκτούν τα παιδιά στην προσχολική ηλικία δεν επηρεάζουν μόνο την μετέπειτα σχολική διαδρομή τους, αλλά ολόκληρη τη ζωή τους. Σε αυτή την μεγάλη κοινωνική αναγκαιότητα, έρχεται να βάλει φρένο η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση για αλλαγή του αριθμού νηπίων που προσδιορίζει την οργανικότητα των νηπιαγωγείων (στο άρθρο 35).

Αποτελεί μέγιστο πρόβλημα η αύξηση του ελάχιστου αριθμού μαθητών από 7 νήπια σε 14.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να φανεί ως διορθωτική η β΄ παράγραφος, με την μεγάλη αλλά ασαφή ως προς τον προσδιορισμό γκάμα περιοχών, στις οποίες μπορεί να υπάρξει νηπιαγωγείο με 5 νήπια, αλλά με την κατά περίπτωση έγκριση της κυβέρνησης.

Το δελτίο τύπου του Υπουργείου αναφέρεται σε αριθμό νηπιαγωγείων που έχουν μέχρι 12 νήπια, ενώ η ρύθμιση της κυβέρνησης αφορά σχολεία με κατ΄ελάχιστο 14 μαθητές. Υπάρχει λοιπόν ένα μεγάλο κενό και σε αυτό το σημείο ως προς τις ενδείξεις για το πόσα νηπιαγωγεία εμπίπτουν στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση.

Ενώ από τις 13/4 το Υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο, αφού τα νηπιαγωγεία έχουν όλη τη δυνατότητα να αυξήσουν τον αριθμό μαθητών εγγράφοντας εκτός από νήπια και προνήπια, δεν έχουμε ακόμη δει κάποια τροπολογία ή νομοθετική βελτίωση που να μας καθησυχάζει για την όποια προώθηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης ή να ενισχύει με κάποιο τρόπο αυτό που αναφέρει ασαφώς το Δελτίο Τύπου .

Οι εκτιμήσεις λοιπόν που έχουμε εμείς με εικόνα από όλη την Ελλάδα, είναι ότι με τη ρύθμιση που προωθείται χιλιάδες νηπιαγωγεία θα κλείσουν, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου.

Δηλαδή, χιλιάδες προνήπια από τις χαμηλότερες οικονομικά οικογένειες θα μείνουν εκτός προσχολικής εκπαίδευσης στερούμενα το πολύ σημαντικό κοινωνικό αγαθό της προσχολικής εκπαίδευσης και χιλιάδες νηπιαγωγοί θα βρεθούν εκτός της μέχρι σήμερα εργασίας τους, δηλαδή θα καταστραφούν.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν:

Να αποσυρθεί η διάταξη με τη σχεδιαζόμενη αύξηση από 7 σε 14 ως ελάχιστου αριθμού νηπίων ανά νηπιαγωγείο.

Και στο νέο νόμο να υπάρξει σαφής και ρητή αναφορά ότι τα νηπιαγωγεία δέχονται υποχρεωτικά όλα τα προνήπια. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, προχωρήστε επιτέλους σε αυτή τη μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία, που θα καθιερώνει τη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, βάζοντας ένα μεγάλο θετικό πρόσημο στο έργο όσων συντελέσετε στην καθιέρωση της. Κάντε σήμερα μια πολύ σημαντική κίνηση που θα εγγραφεί στο μέλλον των παιδιών αυτής της χώρας

Μετά τιμής,

Για το Δ.Σ. του Σ.Α.Ν.

Loading...
  • europalso

    ideascentral