Κρίνοντας ότι η ομαλή ένταξη των ανήλικων προσφύγων κατ’ εξοχήν επιτυγχάνεται μέσω της εκπαίδευσης και ότι η φοίτησή τους σε δημόσια σχολεία δεν θίγει με οιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα των υπόλοιπων μαθητών και των γονέων τους, το απέρριψε τις γονέων και κηδεμόνων ενάντια στην ένταξη παιδιών από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, «οι διαμαρτυρίες και οι κραυγές γονέων» για μη ένταξη των μικρών προσφυγόπουλων στις δημόσιες σχολικές μονάδες της ελληνικής επικράτειας, «αφορούν προσωπικές απόψεις και αντιλήψεις, οι οποίες δεν επαρκούν για να θεμελιώσουν το έννομο συμφέρον τους».

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν προσφύγει 136 γονείς μαθητών που φοιτούν σε της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των περιοχών Αυλώνα και Μαλακάσας Αττικής καθώς και οι αντίστοιχοι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.

Τα σχολεία αυτά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, είναι ειδικού σκοπού και λειτουργούν μέσα σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες κατά τις απογευματινές ώρες, δηλαδή μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των σχολείων (από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.).

Παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση στους ανήλικους πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας, ούτως ώστε με την εντατική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας τα παιδιά αυτά να ενταχθούν στο μέλλον, εφόσον εξακολουθήσουν να διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, στις κανονικές δημόσιες σχολικές μονάδες.