Απόφαση του ΣτΕ για την επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/02/2017 - 16:34 | Author: Newsroom

Από Παρασκευή σε Παρασκευή-τώρα μιλούν για την Παρασκευή 10 του Φλεβάρη- μετατίθεται η ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ για την επιλογή Δντών Σχολικών Μονάδων που έγινε με βάση το άρθρο 16 του Ν4327/15.

του Δ. Μπράτη

Η σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του ΣτΕ έγινε στις 3 Ιουνίου του 16-εδώ και 8 μήνες- και από τότε αναμένεται η έκδοσή της.

Δείγμα κι αυτό του πόσο γρήγορα απονέμεται η δικαιοσύνη στη χώρα μας.
Ως αιρετός του ΚΥΣΠΕ-τότε που ψηφιζόταν ο σχετικός νόμος -Ν4327/15-είχα επισημάνει την αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων οι οποίες αποτελούσαν παγκόσμια πρωτοτυπία στα εκπαιδευτικά χρονικά και είχα τονίσει ότι ο νόμος αυτός θα καταπέσει στα δικαστήρια.Η επιλογή έγινε με μυστική!!! ψηφοφορία του Συλλόγου Διδασκόντων και χωρίς καμιά αιτιολόγηση της ψήφου , με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ,έτσι ώστε όποιος θεωρούσε ότι αδικήθηκε να μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη.Αν είναι δηλ.δυνατόν η επιλογή των διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης να γίνεται πίσω από ένα παραβάν κι όχι με πλήρως αιτιολογημένη γνώμη .
Το υπουργείο τότε επιχειρηματολογούσε λέγοντας ότι καταργεί τη συνέντευξη ,η οποία τροφοδοτούσε το πελατειακό κράτος και τον παραγοντισμό.Παράλληλα όμως-κι ενώ είχε αυτή τη θέση για τη συνέντευξη-το καλοκαίρι του 15 επέλεξε τους συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού με συνέντευξη!!! και στη συνέχεια ο κ.Φίλης επανέφερε τη συνέντευξη με τον Ν4351/15 κατά την επιλογή Δντών Εκπαίδευσης.
Όλα αυτά δείχνουν ,αφενός μεν την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης-οι σχολικοί σύμβουλοι δεν έχουν επιλεγεί ακόμη κιέχουν πάρει τρεις παρατάσεις θητείας-αφετέρου δε ότι οι διατάξεις που ψηφιζόταν κάθε φορά εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες της στιγμής.
Όλα αυτά ,φυσικά,δεν μπορούσαν να σταθούν στο ΣτΕ το οποίο από ότι φαίνεται -αν η ολομέλεια ακολουθήσει την απόφαση του τμήματος-θα ακυρώσει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις περί ψηφοφορίας κλπ.

Αυτό βέβαια θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις ,αφού το υπουργείο παιδείας θα αναγκασθεί να συμμορφωθεί με το ΣτΕ και να φέρει άλλο νόμο για τους Δντές ,παράλληλα όμως στον αέρα θα είναι πλέον και η επιλογή Δντών Εκπαίδευσης,αφού και αυτοί επελέγησαν -κατά ένα μέρος- με ψηφοφορία

Loading...
  • europalso

    ideascentral