Απίστευτα πράγματα με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις ενώ τα σχολεία δεν έχουν εκπαιδευτικούς

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/09/2015 - 19:27 | Author: Newsroom

Το πελατειακό κράτος μόνιμο στο Υπουργείο Παιδείας!

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΥΠ

Μαρούσι 07-09-2015

Το τελευταίο διάστημα γίνεται συζήτηση, στην κεντρική πολιτική σκηνή, για το παλιό και το νέο, τους ικανούς και τους ανίκανους.

Στο Υπουργείο μας εδώ και χρόνια ό,τι εμφανίζεται ως νέο, μεταλλάσσεται σε λίγους μήνες σε παλαιοκομματικό και πελατειακό και ό,τι εμφανίζεται ως ικανό και έτοιμο για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, εξελίσσεται σε λαίλαπα.

Έτσι, εδώ και μήνες η Πολιτική Ηγεσία έχει βάλει στο ασανσέρ της ανικανότητας της, τα κενά στα σχολεία και τα ανεβάζει από την αρχική, αστεία, εκτίμηση των 12000, στα 14000, στα 16000 και τώρα στα 20000.
Διαβεβαίωνε στην αρχή για 3000 μόνιμους διορισμούς, τους κατέβασε στους 2000, στους 1500 και τελικά στο μηδέν.

Αλλάζει κάθε εβδομάδα το αίτημα της για τις πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό από τις 2000 στις 3000, στις 5000 και τελικά στις 8000.

Αν προστεθεί δε και το αλαλούμ με την πρόσκληση για την πρόσληψη των αναπληρωτών, εξαιτίας του οποίου τέθηκε η διοίκηση και οι ενδιαφερόμενοι σε μία απίστευτη ταλαιπωρία, ενώ η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη περιδίνηση, μπορούμε να μιλάμε για τον ορισμό της ανευθυνότητας και της ανικανότητας, που σχετίζεται πρωτίστως με τις επιλογές των προσώπων ενός πελατειακού και κομματικού μηχανισμού.

Βέβαια η αλήθεια και οι αριθμοί θα φανερωθούν την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, με τα χιλιάδες κενά και τα εκατοντάδες κλειστά σχολεία στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Τότε κάποιοι θα πρέπει να έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν! Αλλά βέβαια, οι βασικοί υπεύθυνοι έχουν ήδη αποδράσει στις λίστες και αν κρίνουμε και από τις δηλώσεις του Α. Μπαλτά στην χθεσινή του συνέντευξη στην

Κοινωνία ώρα Mega, ότι ¨όλοι οι εκπαιδευτικοί θα είναι στη θέση τους στις 11/09 χωρίς κενά¨, προφανώς έχουν αποδράσει από την πραγματικότητα και τη σοβαρότητα.

Και ενώ στα σχολεία υπάρχουν χιλιάδες κενά, η απελθούσα Πολιτική Ηγεσία προχώρησε, όπως και όλες οι προηγούμενες, σε χιλιάδες αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς, για την άσκηση διοικητικού έργου (στην πλειοψηφία τους).

Έτσι φέτος αποσπάστηκαν στην Α΄ και Β΄ φάση 2504 εκπαιδευτικοί, ενώ πέρυσι, κατά το ίδιο διάστημα, είχαν αποσπαστεί 2067 εκπαιδευτικοί.

Την ίδια περίοδο εκκρεμούν περισσότερες από 800 αιτήσεις μετάταξης εκπαιδευτικών στη Διοίκηση, από τις οποίες ικανοποιήθηκαν μόνο 116, και αυτές κάτω από την ασφυκτική πίεση της Ομοσπονδίας μας.

Δηλαδή δόθηκε και πάλι βαρύτητα στην εξυπηρέτηση του πελατειακού κράτους και όχι στις πραγματικές ανάγκες της Υπηρεσίας, αφού με τις αποσπάσεις δημιουργείται ένας κομματικός στρατός με διαρκείς ¨συναλλαγές¨ κάθε χρόνο, ενώ με τις μετατάξεις παρόλο που επιλύουν μόνιμα και οριστικά το πρόβλημα της στελέχωσης της Διοίκησης χάνεται το αλισβερίσι.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: α) της Κεντρικής Υπηρεσίας όπου εκκρεμούν περίπου 170 (από τις 800) αιτήσεις μετάταξης, δεν ικανοποιήθηκε ούτε μία αλλά έγιναν 389 αποσπάσεις εκπαιδευτικών, β) της Θεσσαλονίκης, όπου εκκρεμούν περίπου 70 αιτήσεις ( από τις 800) μετάταξης, για τις οποίες είχαμε δηλώσει στην Πολιτική Ηγεσία, ότι αν ικανοποιηθούν, δεν θα χρειαζόμασταν στη παρούσα φάση καμία απόσπαση εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη και θα κάναμε το καλύτερο για να λειτουργήσουν εύρυθμα οι υπηρεσίες.

Αντί αυτού μετατάχθηκαν στις υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης μόλις 25 εκπαιδευτικοί (μέρος των 116 μετατάξεων) και αποσπάστηκαν ακόμη 95 εκπαιδευτικοί.

Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιοχές.

Τα συμπεράσματα είναι προφανή!!

Τέλος, στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, αναφέρεται ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία Οργανισμού και για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Αλήθεια, 7 μήνες γιατί δεν προχώρησαν ούτε στην συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής και μας παρέπεμπαν από το ένα γραφείο της Πολιτικής Ηγεσίας στο άλλο, με το ερώτημα ποιος είναι αρμόδιος και ποιος θα υλοποιήσει το έργο για τον Οργανισμό,

Η απάντηση είναι καθαρή και διαχρονική, διότι αν γίνει Οργανισμός θα ξέρουμε ότι θέλουμε, π.χ. 70 μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους για τις Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο 25 μόνιμους και άλλους 95 αποσπασμένους για φέτος, 105 για του χρόνου, κ.ο.κ..

Εύχομαι λοιπόν, η απελθούσα Πολιτική Ηγεσία να είναι η τελευταία πράξη του παλιού κομματικού και πελατειακού κράτους, που στο Υπουργείο Παιδείας είναι μόνιμο και πολλές φορές ανίκητο!

ΠΟΣΥΠ

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral