“Απαραίτητη η τροποποίηση του καταστατικού της Δ.Ο.Ε”

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔09/04/2017 - 00:34 | Author: Newsroom

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Απαραίτητη η τροποποίηση του καταστατικού της Δ.Ο.Ε. Άμεση «Καταστατική Γενική Συνέλευση» του κλάδου. Οι θέσεις μας.

Αν και η τελευταία 85η Γ.Σ. της ΔΟΕ είχε χαρακτηριστεί «Έκτακτη Καταστατική Συνέλευση» δεν έγινε καμία εισήγηση στο σώμα από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., δηλαδή στην ουσία ακυρώθηκε στην πράξη η καταστατική συνέλευση και καμιά καταστατική αλλαγή δεν αποφασίστηκε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ζούμε σε ένα περιβάλλον ραγδαίων αλλαγών και ανατρεπτικών εξελίξεων για τις θεμελιώδεις αρχές που αφορούν την κοινωνία μας, την οικονομία, τα εργασιακά –και όχι μόνο- δικαιώματα. Οι πολιτικές συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας και κατάργησης κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, που υπαγορεύονται ή που ασκούνται στο όνομα του μνημονίου, έχουν στο επίκεντρο και την εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες της.
Τη στιγμή που ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης και ο ρόλος των εκπαιδευτικών αμφισβητούνται και επανεκτιμώνται, τη στιγμή που το περιεχόμενό της δοκιμάζεται και αναθεωρείται και οι παιδαγωγικές προτεραιότητές της αναπροσαρμόζονται, την ώρα που στις σχολικές μονάδες της Π.Ε. έχουν ενταχθεί νέες ειδικότητες συναδέλφων και πάρα πολλοί αναπληρωτές το «Καταστατικό της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας» είναι πλέον αναχρονιστικό καθώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, ούτε εκφράζει τις ανησυχίες του συνόλου των εργαζομένων στα σχολεία. Επιπλέον η πολυδιάσπαση του κλάδου είναι ορατή αφού καθημερινά ξεφυτρώνουν σύλλογοι και συντονιστικά με χαρακτηριστικά offshore εταιρειών με αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα αιτήματα. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα κάθε χρόνο να πλαισιώνουν τους Συλλόγους καταβάλλοντας τη συνδρομή τους όλο και λιγότεροι συνάδελφοι και ιδιαίτερα οι νέοι που τόσο ανάγκη τους έχει το συνδικάτο.
Είναι απαραίτητο λοιπόν το Καταστατικό της Δ.Ο.Ε. άμεσα , πριν να είναι πολύ αργά, να επικαιροποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στα νέα δεδομένα της εποχής μας αλλάζοντας την οργανωτική δομή του εκπαιδευτικού κινήματος.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα «Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών» παρακάτω σας καταθέτουν τις προτάσεις τους, οι οποίες αποτελούν και καταστατικές αρχές της παράταξης. Όλες οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο μέλλον σε όλους τους συναδέλφους :

1. Αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. – Εκλογή μελών Δ.Σ. από τη βάση κατά το πρότυπο των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια.
2. Απαραίτητη προϋπόθεση υποψηφιότητας για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ο υποψήφιος να είναι εκλεγμένος αντιπρόσωπος στο Σύλλογο του.
3. Θητείες για όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη – Κανείς με «συνδικαλιστική άδεια» πλέον των δύο θητειών (συνολικά 4 χρόνια) σε οποιαδήποτε συνδικαλιστική θέση.
4. Καθιέρωση της ποσόστωσης σχετικά με τη συμμετοχή στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και για γυναίκες, νηπιαγωγούς, αναπληρωτές, ειδικότητες
5. Συνδικαλιστικά Ασυμβίβαστα – Κανένα πρώην στέλεχος εκπαίδευσης, κρατικό στέλεχος, υποψήφιος βουλευτής κτλ σε ψηφοδέλτιο ή σε συνδικαλιστική θέση
6. Λειτουργία Ι.Π.Ε.Μ – Ριζική αναδιάρθρωση του Ινστιτούτου (να πάψει να είναι χώρος βολέματος ημετέρων)
7. «Διαύγεια» στα οικονομικά της Δ.Ο.Ε. – Να αναρτώνται αναλυτικά μηνιαίως όλες οι αποφάσεις για οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή και δαπάνες της Ομοσπονδίας.
8. Ταξίδια μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.( εσωτερικού και εξωτερικού) – Λογοδοσία στην ιστοσελίδα της Δ.Ο.Ε. (Λόγοι ταξιδιού, είδος ταξιδιού, ποιοι και που συμμετέχουν, δημοσιοποίηση συμπερασμάτων από τη συνάντηση, οικονομικός απολογισμός).
9. Επανεξέταση των οικονομικών απολαβών των μελών του Δ.Σ. (αντιμίσθιο, έξοδα στεγάσεως, μετακινήσεως και εγκαταστάσεως, έξοδα κινήσεως, εκτός έδρας, κινητής τηλεφωνίας κτλ). Όλα να αναρτώνται στη «Διαύγεια» της Δ.Ο.Ε.
10. Κατάργηση της ενδιάμεσης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και αντικατάστασή της από Ολομέλεια Προέδρων με αποτέλεσμα τη μείωση της συνδικαλιστικής συνδρομής
Τα «Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών σε κάθε περίπτωση θα παλέψουν για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι ώστε να προχωρήσουν αυτές αλλαγές. Προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα ένας εποικοδομητικός διάλογος στους Συλλόγους και να πραγματοποιηθεί «Έκτακτη Καταστατική Γενική Συνέλευση» του κλάδου.

Loading...
  • europalso

    ideascentral