Απάντηση Εύης Χριστοφιλοπούλου στις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών

Το Υπουργείο Παιδείας, για ακόμα μία φορά, προχωρά σε λαϊκίστικες και πελατειακής απόκλισης εξαγγελίες για αλλαγές σε θέματα που αφορούν στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, χωρίς και πάλι να έχει προηγηθεί διάλογος.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Όσον αφορά τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, επισημαίνουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι για να πραγματοποιηθούν αποσπάσεις και να μετακινηθούν εκπαιδευτικοί δεν θα πρέπει να αφήνουν κενά στις τάξεις και στα σχολεία. Χρειάζεται, δηλαδή, άμεση αναπλήρωσή τους προς όφελος των μαθητών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι δε αυτονόητο ότι δεν μπορεί να γίνουν στο μέσον του σχολικού έτους. Είναι αδιανόητο η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών να επιβάλει τις απόψεις της στην διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού που είναι αμιγώς υπηρεσιακό ζήτημα!

2. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποτελεί ζητούμενο για την εκπαίδευση από τη δεκαετία του 1990 (ν2525/97,ν3848/10). Είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου. Δεν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, αλλά παιδαγωγική και συμβουλευτική διαδικασία. Η πρόσφατη, καθυστερημένη έκδοση της Υ.Α, είχε στόχο να εξασφαλίσει συνολικά για όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης την άδεια άσκησης έργου, εκτός του ωραρίου εργασίας τους καθώς και της έγκρισης μετακινήσεων, που θα έπρεπε κάθε στέλεχος ξεχωριστά να λάβει από το Υπηρεσιακό του Συμβούλιο. Οι προβλεπόμενες δε αμοιβές είναι ανάξιες λόγου. Η εκδικητική και προσβλητική συμπεριφορά του Υπουργείου Παιδείας προς τα στελέχη της εκπαίδευσης που παρείχαν έργο πλέον του ωραρίου εργασίας τους (από 15/3/2014 έως 25/1/2015) εκτός από αντιδημοκρατική είναι και παράνομη.

3. Τέλος, όσον αφορά τους πίνακες των αναπληρωτών, είναι φανερό ότι οι αποφοιτήσαντες στον ίδιο χρόνο εκπαιδευτικοί θα πρέπει να καταταγούν με κάποια αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια. Το κριτήριο αυτό, μέχρι σήμερα ήταν ο βαθμός πτυχίου. Η έκφραση της πρόθεσης του Υπουργείου Παιδείας να το καταργήσει σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα διαφάνειας και εξαρτήσεων και παραπέμπει σε πελατειακή λογική.

Θα πρέπει επιτέλους να μας απαντήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ως πότε η μόνη της μέριμνα θα είναι η εξυπηρέτηση των αιτημάτων των συντεχνιών σε βάρος των μαθητών; Πότε θα ασχοληθεί με αυτήν καθαυτή την εκπαίδευση Με πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτούν την αναβάθμισή της και μέσα από ουσιαστικό και σε βάθος διάλογο;

Υ.Γ. Θα υπενθυμίζουμε συνεχώς στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι οι νόμοι που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση, δεν προήλθαν από μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά από τον διετή εθνικό διάλογο και τα συμπεράσματα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας το 2009.