Απάντηση ΥΠΑΙΘ στον Σύλλογο Δελμούζο για το ωράριο των εκπαιδευτικών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/12/2014 - 18:43 | Author: Newsroom

Σε σχολικές μονάδες ΕΑΕΠ τις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης μπορούν να αναλαμβάνουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Η Ευέλικτη Ζώνη μπορεί να ανατεθεί σε άλλον εκπαιδευτικό οποιασδήποτε ειδικότητας μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις τάξεις Α,Β,Γ,Δ και όταν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες ως προς τη σύνταξη εφαρμογή του Ωρολογίου Προγράμματος.

Τα παραπάνω ορίζονται μεταξύ των άλλων για την Ευέλικτη Ζώνη και παρατίθενται σε γραπτή απάντηση που έδωσε ο υπουργός Παιδείας σε καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αλ.Δελμούζος σύμφωνα με την οποία η Δ/νση Ανατ.Αττικής κάλεσε τους Διευθυντές των σχολείων να δηλώσουν τις ώρες της ευέλικτης ζώνης που θα μπορούσαν να ανατεθούν σε εκπαιδευτικούς γαλλικών, γερμανικών ώστε να απελευθερωθούν δάσκαλοι και να συμπληρώσουν ώρες στο ολοήμερο. Η καταγγελία κατατέθηκε ως αναφορά από το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάντζα.

Στην απάντηση του υπουργού επισημαίνεται ότι η έλλειψη εκπαιδευτικών ωρών για την κάλυψη του ωρολογίου προγράμματος μιας σχολικής μονάδας, είτε πρόκειται για το πρωινό πρόγραμμα είτε για το ολοήμερο, συνιστά σοβαρή δυσκολία, για την αντιμετώπιση της οποίας οφείλει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης να προβεί στην εξεύρεση της ορθολογικότερης δυνατής λύσης.

Άλλωστε η παιδαγωγική διαχείριση του ωρολογίου προγράμματος, γίνεται με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, ενώ ελέγχεται και εγκρίνεται από τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Σε καμία περίπτωση, υπογραμμίζεται, δεν υπονομεύεται η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου με τη στελέχωσή του από δασκάλους που συμπληρώνουν το πρωινό τους ωράριο σε αυτό. Αλλά ούτε και το ωράριο των εκπαιδευτικών καταστρατηγείται, καθώς οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων που καταρτίζουν το πρόγραμμα φροντίζουν ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να καλύπτουν πλήρως το διδακτικό τους ωράριο εντός του προβλεπόμενου 6ωρου (8.00-14.00 / 10.00-16.15).

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων και συγκεκριμένα στους εκπαιδευτικούς γαλλικών, γερμανικών καθώς οι ώρες των μαθημάτων της ειδικότητάς τους, σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, δεν μπορούν να υπερβαίνουν σε μια μεγάλη σχολική μονάδα όπως η 12θεσια τις 4 ώρες εβδομαδιαίως, κινδυνεύουν λιγότερο «να γίνουν μπαλάκι», όπως αναφέρεται στην συγκεκριμένη καταγγελία, όταν υπηρετούν κάποιες επιπλέον ώρες στην ίδια σχολική μονάδα, αναλαμβάνοντας αντικείμενο που μπορούν να διδάξουν όπως αυτά που περιλαμβάνονται στην ευέλικτη ζώνη.

Καλόγηρος Βασίλειος news.gr

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral