Αντιδράσεις Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων των Πρότυπων Πειραματικών για τις αλλαγές στο μέσον της σχολικής χρονιάς

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔13/03/2015 - 11:56 | Author: Newsroom

Αντιδράσεις Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων των Πρότυπων Πειραματικών

Δεν είναι δυνατόν να προκύπτουν αλλαγές στο μέσον της σχολικής χρονιάς

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της πολιτική ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην κατάργηση των εξετάσεων εισαγωγής στα Πειραματικά Σχολεία από το τρέχον ήδη σχολικό έτος και συνακόλουθα στην κατάργηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Όπως έχει γράψει το news.gr το Υπουργείο Παιδείας δέχτηκε τα «πυρά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ κατατέθηκε πλήθος ερωτήσεων στη Βουλή.

Ήδη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας προχώρησε στην κοινοποίηση ψηφίσματος στο οποίο επισημαίνει ότι η σπουδή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αντίκειται στη γενική εκπαιδευτική αρχή που υπαγορεύει ότι δεν είναι δυνατόν να προκύπτουν αλλαγές στο μέσον της σχολικής χρονιάς.

«Επιπλέον, έρχεται σε αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού: «Η νέα Κυβέρνηση θα ξεκινήσει έναν μεγάλο και ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου και των τριών βαθμίδων, που πάσχει βαθύτατα. Αυτό θα το πράξει σε ορίζοντα τετραετίας. Τίποτα στον χώρο της Παιδείας δεν πρόκειται να γίνει με αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις, αλλά με διάλογο και με συναινέσεις».

Οι γονείς και κηδεμόνες όπως ενημερώνουν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ΠΠΣ, με στόχο τον συντονισμό τής από κοινού δράσης τους. Σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, με τα κόμματα της Βουλής και, κυρίως, με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Την αποστολή Δελτίου Τύπου στα ΜΜΕ.

Στο ψήφισμά τους οι γονείς και κηδεμόνες τους 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας αναφέρουν τα εξής:

 • Επειδή η ελληνική κοινωνία αγκάλιασε τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ), όπως αυτά περιγράφονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, γεγονός που αποδεικνύεται από τον εκθετικά αυξανόμενο αριθμό παιδιών που χρόνο με τον χρόνο προσέρχονται για εξετάσεις σε αυτά,
 • επειδή τα ΠΠΣ, μέσω της ποιοτικής αξιολόγησης του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου των καθηγητών αλλά και των μαθητών, δημιουργούν συνθήκες αξιοποίησης και διάχυσης της καλής αυτής πρακτικής σε όλη την εκπαίδευση (ημερίδες, συνέδρια, καινοτόμα προγράμματα, κ.ά.),
 • επειδή εμείς οι γονείς και τα παιδιά μας οικειοθελώς επιλέξαμε να είμαστε σε αυτό το σχολείο, διεκδικώντας υψηλού επιπέδου δημόσια εκπαίδευση, ανεξάρτητα από τη δοκιμασία και την προσπάθεια που αυτή προϋποθέτει,
 • επειδή στο σχολείο μας φοιτούν παιδιά από όλες τις κοινωνικές τάξεις, μεταξύ των οποίων και 17% παιδιά μεταναστών,
 • επειδή η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα όφειλε να έχει λάβει σοβαρά υπόψη της αυτήν την τάση της κοινωνίας, αυξάνοντας τα 60 ΠΠΣ της χώρας (σε σύνολο 12.734 σχολείων), προκειμένου ολοένα και περισσότερα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, εφόσον τα ίδια και οι γονείς τους το επιθυμούν,
 • επειδή, τέλος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι πολλά και εξαιρετικά σύνθετα, όπως καταγράφονται στο 10ο εδάφιο των γενικότερων σχολίων του Δελτίου Τύπου του ΥΠΟΠΑΙΘ στις 25/2/2015, και απαιτούν, όπως αναφέρεται, ήρεμο περιβάλλον και νηφάλια αντιμετώπιση,

Ε μ ε ί ς

οι Γονείς και Κηδεμόνες των παιδιών που φοιτούν

στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας

επισημαίνουμε ότι η σπουδή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αντίκειται στη γενική εκπαιδευτική αρχή που υπαγορεύει ότιδεν είναι δυνατόν να προκύπτουν αλλαγές στο μέσον της σχολικής χρονιάς.

Επιπλέον, έρχεται σε αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού: «Η νέα Κυβέρνηση θα ξεκινήσει έναν μεγάλο και ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου και των τριών βαθμίδων, που πάσχει βαθύτατα. Αυτό θα το πράξει σε ορίζοντα τετραετίας. Τίποτα στον χώρο της Παιδείας δεν πρόκειται να γίνει με αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις, αλλά με διάλογο και με συναινέσεις».

Σύμφωνα με όσα προηγήθηκαν:

 • Στηρίζουμε τον θεσμό των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων και δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην πρόθεση να καταργηθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.
 • Ζητούμε από την ηγεσία του υπουργείου, την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να στηρίξουν τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, καθώς και το ισχύον θεσμικό πλαίσιό τους.
 • Είμαστε θετικά διακείμενοι σε μελλοντικές βελτιώσεις, έπειτα από αξιολόγηση, και από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.
 • Επιθυμούμε τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία να συνεχίσουν να αποτελούν ενιαίο και διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο, να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν προγράμματα και συμπεράσματα, να διαχέουν την εμπειρία τους στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία, να παραμένουν ανοιχτά στην κοινωνία.
 • Ζητούμε οι μαθητές και οι μαθήτριες που έχουν εισαχθεί σε αυτά τα σχολεία να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο αντίστοιχο Λύκειο.
 • Διεκδικούμε υψηλού επιπέδου δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, στηρίζοντας την άνοδο του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης και επιδιώκοντας την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν και ταλαιπωρούν την Παιδεία (χρηματοδότηση, ποιότητα βιβλίων, υλικοτεχνική υποδομή).

Τις επόμενες μέρες σκοπεύουμε να προχωρήσουμε:

 • Σε συγκέντρωση των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ΠΠΣ, με στόχο τον συντονισμό τής από κοινού δράσης μας.
 • Σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, με τα κόμματα της Βουλής και, κυρίως, με την ακαδημαϊκή κοινότητα.
 • Την αποστολή Δελτίου Τύπου στα ΜΜΕ.

Καλόγηρος Βασίλειος NEWS.GR

Loading...
 • europalso

  ideascentral