Ανομία και ασυδοσία με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας

Συντάκτης:

Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική ιδιωτική εκπαίδευση παρατηρείται όξυνση της παρανομίας πολλών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων και του υπουργείου Παιδείας και κυρίως λόγω της φιλεργοδοτικής πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων, που κάνουν τα στραβά μάτια σε φαινόμενα επιχειρηματικής ασυδοσίας, και της απροθυμίας ορισμένων στελεχών της διοίκησης να ασκήσουν σωστά τον εποπτικό τους ρόλο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), στην Ηπειρο, τα τελευταία δέκα χρόνια, εντοπίζεται σωρεία παρανομιών που έχουν τελεστεί με την προκλητική ανοχή της διοίκησης.

■ Η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε ιδιωτικά ΤΕΕ στην Αρτα, τα οποία με τη συνενοχή και τη συνέργεια εκπροσώπων της τοπικής διοίκησης και εκπαίδευσης εξέδωσαν περίπου 2.000 παράνομους τίτλους σπουδών. Ο ειδικός γραμματέας των Επιθεωρητών Διοίκησης προχωρά σε εξονυχιστικό έλεγχο με σκοπό να διαπιστωθεί ποιοι από τους κατόχους των τίτλων έχουν διοριστεί στον δημόσιο τομέα, ενώ για την υπόθεση έχει ξεκινήσει προανάκριση από τον εισαγγελέα Ιωαννίνων.

■ Οι ιδιοκτήτες του ιδιωτικού Γυμνασίου-Λυκείου «Γένεσις», προκειμένου να παρακάμψουν τον νόμο περί μεταβίβασης άδειας, επιχείρησαν να πείσουν ότι το σχολείο λειτουργεί σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που λειτουργούσε το προηγούμενο σχολικό έτος, ώστε να έχουν τη δυνατότητα –ως δήθεν καινούργιο σχολείο- να απολύσουν απεριόριστο αριθμό εκπαιδευτικών, κάτι που απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Για το θέμα έχει ήδη ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από τον 6ο ανακριτή Αθηνών.

■ Οι αίθουσες διδασκαλίας των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από το 2004, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου ύστερα από αιφνίδιο έλεγχο! Σύμφωνα με έγγραφα της Δ/νσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Β’ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ, προκύπτει σαφώς πως το σχολείο λειτουργεί χωρίς άδεια, καθώς τα δικαιολογητικά για την τροποποίηση της άδειάς του επεστράφησαν διότι δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις!

Από όλα αυτά προκύπτουν σοβαρότατες πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες τόσο για την ιδιοκτησία και τους μετόχους του σχολείου όσο και για τη διοίκηση της εκπαίδευσης που όλα αυτά τα χρόνια επέτρεπε στο σχολείο να λειτουργεί παράνομα και να εκδίδει τίτλους σπουδών. Η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα Ιωαννίνων.

■ Ο υπουργός Παιδείας και ο αρμόδιος για ζητήματα ιδιωτικής εκπαίδευσης υφυπουργός θα έπρεπε ήδη να έχουν καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που να προστατεύει τους γονείς και τους μαθητές που εν αγνοία τους φοιτούσαν σε ιδιωτικά σχολεία των Ιωαννίνων τα οποία λειτουργούσαν χωρίς άδεια, ώστε να μην προκύψει ζήτημα με τους τίτλους σπουδών.

Αντίθετα, κατεβάζουν στη Βουλή τροπολογία με την οποία ουσιαστικά συγκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες των σχολείων που λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Πώς να μην οξυνθεί η ανομία, όταν η ίδια η πολιτεία ανάβει το πράσινο φως στους παραβάτες; Πώς να μην εμπεδωθεί στην κοινωνία το αίσθημα της αδικίας για την ατιμωρησία των ισχυρών;