Άνοδος και κάθοδος των βάσεων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔02/04/2014 - 09:52 | Author: Newsroom

Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας επιτρέπει τις πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις και για αυτή τη χρονιά.

Καθώς, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις των Πανελληνίων, οι υποψήφιοι των κατευθύνσεων βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα», αφού περιμένουν με αγωνία τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις, ώστε να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους σωστά.
Κάθε χρόνο, τρεις είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις βάσεις, από τη μία η δυσκολία των θεμάτων που θα μπουν στις εξετάσεις και οι προτιμήσεις των υποψηφίων – που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι – και από την άλλη ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε πεδίο.
Φέτος, η ανακατανομή των εισακτέων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «χαμένοι» θα είναι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ «κερδισμένοι» θα είναι οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Θεωρητική Κατεύθυνση
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης δεν θα είναι ιδιαιτέρως ευνοημένοικαι από αυτούς περισσότερο όσοι στοχεύσουν στις υψηλόβαθμες νομικές σχολές, στις οποίες οι βάσεις αναμένονται να «ψηλώσουν» κι άλλο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισακτέοι από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, που κατά κύριο λόγο δηλώνει η Θεωρητική Κατεύθυνση μειώθηκαν κι άλλο φέτος, κατά 465 θέσεις, στα πανεπιστήμια και έμειναν σταθεροί (αύξηση 15 θέσεων) στα ΤΕΙ. Δεδομένου, μάλιστα, ότι πέρυσι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής είχαν και πάλι δυσκολευτεί με 1.430 λιγότερες θέσεις, έχουμε ένα άθροισμα διετίας 1.886 λιγότερων θέσεων στο 1ο Πεδίο.
Έτσι, και για το 2014 εκεί αναμένεται να έχουμε τη μεγαλύτερη δυσκολία εισαγωγής και άνοδο των βάσεων, ειδικά στις σχολές αιχμής του Πεδίου και στα κεντρικά Πανεπιστήμια της χώρας. Τα περισσότερα από τα περίπου 125 τμήματα, στα οποία μειώθηκαν οι εισακτέοι ανήκουν στο 1ο Πεδίο.
Θετική και Τεχνολογική κατεύθυνση
Οι πιο ευνοημένοι της χρονιάς. Οι θέσεις που αφαιρέθηκαν από το 1ο Πεδίο κατανεμήθηκαν στα υπόλοιπα Πεδία, ακόμα και στο 3ο των Επιστημών Υγείας, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης να είναι κατά κάποιο τρόπο «κερδισμένοι».
Δεδομένου ότι ο γενικός αριθμός εισακτέων (μαζί με τις πρώην ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων, τρίτεκνων και κοινωνικών κατηγοριών) είναι 70.305, ενώ πέρυσι ήταν 69.398, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανακατανομή των εισακτέων ευνοεί όλους ανεξαιρέτους τους υποψηφίους των υπολοίπων Πεδίων, πλην της Θεωρητικής.
Υποψήφιοι σε πολυτεχνεία, φυσικοχημεία, πληροφορική, οικονομικά και επαγγέλματα που σχετίζονται με γεωπονία και κτηνοτροφία ευνοούνται ακόμα περισσότερο σε σχέση με τους υποψηφίους σε ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές.
Η αύξηση των θέσεων εισακτέων είναι ακόμα μεγαλύτερη στα περιφερειακά τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, καθώς φέτος ισχύει και η ελεύθερη μετεγγραφή.
Συγκεκριμένα, σε αυτά τα περιφερειακά τμήματα εισάγονταν στο παρελθόν, οι υποψήφιοι από οικογένειες πολυτέκνων και τριτέκνων και οι δικαιούχοι μετεγγραφής λόγω κοινωνικών κριτηρίων, καθώς η εισαγωγή γινόταν με λιγότερα μόρια και κατόπιν μπορούσαν να πάρουν μετεγγραφή στις κεντρικές σχολές, Αυτό ισχύει πάλι φέτος, μετά την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών και την επαναφορά των ελευθέρων μετεγγραφών, λόγω απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο τρόπο εισαγωγής αυτών των κατηγοριών υποψηφίων.
Στους τυχερούς ανήκουν και όσοι στοχεύουν για παράδειγμα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2ο και 4ο Πεδίο), καθώς σε όλα του τα τμήματα αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων, όπως και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνα.
newsbomb.gr
…………………………………………………………..

Άνοδος και κάθοδος των βάσεων

Μια πρώτη εκτίμηση για τις τάσεις ανόδου και καθόδου στις φετινές βάσεις, σύμφωνα με το πρώτο στοιχείο – του αριθμού των εισακτέων – αλλά και των επαγγελματικών τάσεων που επικρατούν εξαιτίας των κοινωνικών συνθηκών, επιχειρεί σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Η ανακοίνωση του φετινού αριθμού εισακτέων στα Πανεπιστήμια στα ΤΕΙ της χώρας, του ενός από τους τρείς παράγοντες όπου επηρεάζουν κάθε χρόνο τις βάσεις εισαγωγής, επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Το πρώτο είναι ότι μπαίνουμε σε… δύσκολους καιρούς για φιλολογικές και θεωρητικές σπουδές γενικότερα, καθώς οι περιστάσεις απαιτούν περισσότερους εξειδικευμένους τεχνικού και ανθρώπου που λύνουν πρακτικά προβλήματα! Καθώς οι άλλοι δύο παράγοντες κίνησης των βάσεων, δηλαδή η δυσκολία των θεμάτων που θα μπουν στις Εξετάσεις και οι προτιμήσεις που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι στα μηχανογραφικά δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν τόσο σημαντικά ώστε να ανατρέψουν τόσο σημαντικά την εικόνα σε σχέση με πέρυσι, η ανακατανομή των εισακτέων φέτος οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι «χαμένοι» θα είναι ο υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης και από αυτούς περισσότερο όσοι στοχεύσουν στις υψηλόβαθμες νομικές σχολές , στις οποίες οι βάσεις αναμένεται να «ψηλώσουν» κι άλλο. Αυτό καθώς οι εισακτέοι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, που κατά κύριο λόγο δηλώνει η θεωρητική Κατεύθυνση, μειώθηκαν κι άλλο εφέτος, κατά 456 θέσεις, στα πανεπιστήμια και έμεινα σταθεροί (αύξηση 15 θέσεων) στα ΤΕΙ. Δεδομένου ότι πέρυσι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής είχαν και πάλι δυσκολευτεί με 1.430 λιγότερες θέσεις, έχουμε ένα άθροισμα διετίας 1.886 λιγότερων θέσεων στο 1ο Πεδίο. Είναι λοιπόν εύλογο ότι εκεί αναμένεται φέτος μεγαλύτερη δυσκολία εισαγωγής και άνοδος των βάσεων, ειδικά στις σχολές αιχμής του Πεδίου και στα κεντρικά πανεπιστήμια. Εφόσον μάλιστα ο αριθμός των υποψηφίων της θεωρητικής παραμένει, όπως εκτιμάται, στα περσινά επίπεδα των περίπου 15.500 – 16.000, η εκτίμηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί σίγουρη. Τα περισσότερα από τα περίπου 125 τμήματα, εξάλλου, στα οποία μειώθηκαν εφέτος οι εισακτέοι ανήκουν στο 1ο Πεδίο.
Στους «κερδισμένους» συγκαταλέγονται οι υποψήφιοι τόσο της Θετικής όσο και της Τεχνολογικής κατεύθυνσης, καθώς οι θέσεις που αφαιρέθηκαν από το 1ο Πεδίο κατανεμήθηκαν στα υπόλοιπα, ακόμα και στο 3ο των επιστημών Υγείας, παρότι δεν αναμενόταν. Δεδομένοι ότι ο γενικό αριθμός εισακτέων (μαζί με τις πρώην ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων που από φέτος θα δικαιούνται ελεύθερης μετεγγραφής αλλά θα διαγωνίζονται όπως και οι υπόλοιποι) είναι φέτος 70.305 ενώ πέρυσι ήταν 69.398, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανακατανομή ευνοεί όλους ανεξαιρέτων του υποψηφίους των υπολοίπων πεδίων βέβαια άλλους πολύ (πολυτεχνεία, φυσικοχημεία, πληροφορική, οικονομικά επαγγέλματα που σχετίζονται με γεωπονία, κτηνοτροφία κ.λ.π.) και άλλους λιγότερο (ιατρικές, νοσηλευτικές κ.λ.π). Ειδικά στο 5ο Πεδίο, που περιλαμβάνει τις οικονομικές σχολές, αναμένεται αξιοσημείωτη πτώση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ>
Η αύξηση των θέσεων εισακτέων, είναι πολύ μεγαλύτερη στα περιφερειακά τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ και για έναν επιπλέον λόγο, που έρχεται από… το παρελθόν!
Σε αυτά τα περιφερειακά τμήματα εισάγονταν παλαιότερα, και η ιστορία θα επαναληφθεί και φέτος, οι υποψήφιοι από οικογένειες πολυτέκνων, τριτέκνων και δικαιούχοι μετεγγραφής λόγω κοινωνικών κριτηρίων, καθώς η εισαγωγή γινόταν με λιγότερα μόρια και κατόπιν έπαιρναν «εισιτήριο» για κάποια κεντρική σχολή. Αυτό θα συμβεί και φέτος, μετά την κατάργηση των ειδικών κατηφοριών και την επαναφορά των ελευθέρων μετεγγραφών, λόγω απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο τρόπο εισαγωγής αυτών των κατηγοριών υποψηφίων.
Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2ο και 4οΠεδίο) θα έχουν εφέτος περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής, καθώς σε όλα του τα τμήματα οι εισακτέοι αυξάνονται. Το ίδιο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με μερικά από τα πλέον περιζήτητα τμήματα του 5ου και του 2ου Πεδίου. Αλλά και οι ενδιαφερόμενοι για το Πολυτεχνείο της Αθήνας (4ο Πεδίο) θα αντιμετωπίσουν – εκτός δραματικής αύξησης στη δυσκολία των θεμάτων των Εξετάσεων – ευνοϊκότερες προϋποθέσεις εισόδου, αφού και εκεί έχουμε καθολική, έστω μικρή, αύξηση.
ΤΑ ΝΕΑ

Loading...
  • europalso

    ideascentral