Ανασχηματισμός: Μπρα ντε φερ Τσίπρα-Φίλη: Το Παιδείας ή τίποτα!

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/11/2016 - 20:30 | Author: Newsroom

Θρίλερ: Ανατροπές και καραμπόλες στην τελική ευθεία για τον – Πληροφορίες ότι ο Πάνος Σκουρλέτης μένει στην κυβέρνηση – Αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Φίλη – Βέβαιη η υπουργοποίηση Τζανακόπουλου – Η έκπληξη Γαβρόγλου

Ανατροπές και καραμπόλες σημειώνονται τα τελευταία λεπτά, ενώ οι βουλευτές της συμπολίτευσης, όπως και οι περισσότεροι υπουργοί -πλην αυτών που θεωρούνται αμετακίνητοι- περνούν στιγμές αγωνίας περιμένοντας το τηλέφωνό τους να χτυπήσει και να τους ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η έκπληξη της τελευταίας στιγμής ακούει στο όνομα Πάνος Σκουρλέτης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εθεωρείτο ότι μένει εκτός υπουργικού συμβουλίου, τώρα όμως ακούγεται ότι μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Εμπλοκή με τον Νίκο Φίλη

Καραμπόλα φαίνεται ότι προκλήθηκε όταν έγινε σαφές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να αντικαταστήσει τον Νίκο Φίλη. Το σχέδιο μετακίνησης του κ. Φίλη φαίνεται πως έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με κάποια στελέχη να επιχειρηματολογούν ότι πιθανή απομάκρυνση του σημερινού υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων θα φανεί σαν υποχώρηση μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κκ Ιερώνυμο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη θέση του υπουργού Παιδείας έχει βολιδοσκοπηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός Κώστας Γαβρόγλου. Μάλιστα λέγεται ότι ο κ. Γαβρόγλου κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συνομιλήσει με τον κ. Τσίπρα. Οι ίδιες πηγές λένε ότι στον κ. Φίλη έχει προταθεί να μετακινηθεί στο υπουργείο Εργασίας.Ωστόσο ο Νίκος Φίλης φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι αν δεν παραμείνει επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας θα επιθυμούσε να παραμείνει απλός βουλευτής.

Θρίλερ με τον χρόνο του ανασχηματισμού

Σε θρίλερ εξελίσσεται την ίδια ώρα ο χρόνος ανακοίνωσης του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ενώ κάποιοι προσδιόριζαν χρονικά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου για τις μεσημεριανές ή απογευματινές ώρες, τελικώς το συνεργείο της ΕΡΤ που θα μεταδώσει τα ονόματα που θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα έφτασε στη Βουλή λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής.

Η Όλγα Γεροβασίλη δεν θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα της κυβερνητικής εκπροσώπου, αφού μετακινείται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το οποίο φεύγει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης που γίνεται υπουργός Επικρατείας. Στη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα την εκπροσώπηση της κυβέρνησης αναμένεται να τοποθετηθεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η τελική φάση για τη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου άρχισε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Τα τηλεφωνήματα στους υποψήφιους νέους υπουργούς ξεκίνησαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Για τον Γιώργο Σταθάκη υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδέχεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Ενέργειας κι αυτό μετά τις καραμπόλες, αφού πριν έμοιαζε ως το φαβορί για τη θέση του Θοδωρή Δρίτσα στο υπουργείο Ναυτιλίας την οποία φαίνεται να καταλαμβάνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται

Λίγο μετά τις 17:00 στη διαδικασία ενεπλάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τηλεφωνούσε σε νέους και μετακινούμενους υπουργούς προκειμένου να οριστικοποιήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το βασικότερο ερώτημα σε αυτό το ανασχηματισμό είναι τι θα γίνει με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών από την σύνταξη του νόμου στη διενέργεια του διαγωνισμού με τους υποψήφιους καναλάρχες μέχρι το χειρισμό της «ήττας» από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός. Με αφορμή την αρνητική εξέλιξη του εγχειρήματος με τις τηλεοπτικές άδειες, πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να δουν τον υπουργό Επικρατείας να απομακρύνεται από το Μαξίμου και να αναλαμβάνει άλλο πόστο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής το επικρατέστερο σενάριο ήθελε τον κ. Παππά να αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, κατά πάσα πιθανότητα διατηρώντας παραλλήλως και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα παραμείνει στη θέση του, λένε ενημερωμένες πηγές.

Εκτός υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να τεθούν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Για το νεοσύστατο υπουργείο Ενέργειας ακούστηκαν τα ονόματα του Στέργιου Πιτσιόρλα, νυν διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και του Σωκράτη Φάμελλου που έγινε γνωστός ως πρόεδρος της Επιτροπής για τον έλεγχο της νομιμότητας των δανείων σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα. Αυτή την ώρα όμως φαβορί για το υπουργείο Ενέργειας είναι ο Γιώργος Σταθάκης με αναπληρωτή τον Στέργιο Πίτσιόρλα.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρετι να έκλεισε ο Σταύρος Κοντονής καταλαμβάνοντας τη θέση του Νίκου Παρασκευόπουλου.

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μετακινείται μάλλον στο υπουργειο Ναυτιλίας για το οποίο νωρίτερα είχε ακουστεί το όνομα του μέχρι σήμερα υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Για τη θέση του υπουργού Οικονομίας -όπου επικεφαλής ήταν ο Γιώργος Σταθάκης- ακούγεται ότι μπορεί να αναβαθμιστεί ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης.

Το μόνο κομμάτι που έχει ρόλο στη διαπραγμάτευση και φέρεται να παραμένει ως έχει είναι το υπουργείο Οικονομικών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διατηρεί τη θέση του.

Κοιτάνε την έξοδο

Εκτός κυβέρνησης φέρονται οι υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Μόνο σε θαύμα ελπίζουν για παραμονή η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Ο πρωθυπουργός θέλει να σχηματίσει μία κυβέρνηση που να είναι αποφασισμένη, αλλά και να διαθέτει πολιτικό κεφάλαιο για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης πρόκειται να γίνει το μεσημέρι, προφανώς οι «καραμπόλες» από τις μετακινήσεις προσώπων δεν έχουν επιτρέψει την ανακοίωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Νεότερες πληροφορίες έλεγαν πως η ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει μέχρι μέχρι τις 21:00 το απόγευμα ή αλλιώς το πρωί του Σαββάτου. Τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος βρισκόταν στην Ινδονησία το προηγούμενο τετραήμερο.

Η Βουλή έχει ειδοποιηθεί από τις 10.30 το πρωί να ετοιμάσει την αίθουσα για την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Οι σταθεροί και οι μετακινούμενοι

Στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, φυσικά ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Κοτζιάς, λένε οι τελευταίες πληροφορίες για το υπουργείο Εξωτερικών, ο Ανδρέας Ξανθός στο υπουργείο Υγείας, αλλά και ο Νίκος Τόσκας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο Χρήστος Σπίρτζης θα διατηρήσει το υπουργείο Υποδομών – χάνει κάποιες αρμοδιότητες μόνο του τομέα Μεταφορών, που πάνε στο Ναυτιλίας.

Αναβαθμίζεται από αναπληρώτρια υπουργός σε υπουργό Τουρισμού η Έλενα Κουντουρά.

Για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ακούγεται τις τελευταίες ώρες ο Νίκος Ξυδάκης σε περίπτωση που δεν επιλεγεί ο Γιάννης Μουζάλας.

Για τη θέση του κ. Ξυδάκη στο υπουργείο Εξωτερικών προαλείφεται, λένε κάποιες πηγές, ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

protothema.gr/

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral