Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/03/2015 - 21:24 | Author: Newsroom

Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Αθήνα,22/3/2015

Αρ. Μητρώου: 30155/2014

22/3/2015

sylanny2014@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το τελευταίο διάστημα ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (Σ.Α.Ν.) δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις, τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες.

Η ένταση των επιθέσεων, αντί να μειώνεται αυξάνεται, δημιουργώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του και στις σχέσεις μεταξύ των μελών του.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των ελλιπών έως και ανύπαρκτων διορισμών σε όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων και της έλλειψης σε πολλές περιπτώσεις πολιτικής βούλησης για την επίλυση των προβλημάτων, έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές υποομάδες εκπαιδευτικών του ίδιου κλάδου με διαφορετικά, αλλά και πολλές φορές αντικρουόμενα συμφέροντα. Έχουμε καταστεί εκπαιδευτικοί πολλαπλών ταχυτήτων, που καλούμαστε να προσφέρουμε το έργο μας σε μια τάξη κάτω από αντίξοες έως και απαράδεκτες συνθήκες.

Ο Σ.Α.Ν. δημιουργήθηκε από την ανάγκη να καταδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές νηπιαγωγοί και να τα φέρει στην επιφάνεια μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο. Σε καμία περίπτωση, δεν ήθελε και δεν θέλει να αντιπαρατεθεί και να αντικαταστήσει άλλους θεσμικούς φορείς, αλλά να λειτουργήσει σαν γέφυρα επικοινωνίας και επαφής μαζί τους.

Μέσα στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του συλλόγου (μισό χρόνο άτυπα και ένα χρόνο έπειτα από τις νόμιμες εκλογικές και δικαστικές διαδικασίες, Ιούνιος 2014), αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε θέματα, για τα οποία υπάρχει διάθεση από όλα τα μέλη για την επίλυσή τους. Οι αντιξοότητες αυτές, τον κατέστησαν πιο δυνατό και συσπείρωσαν τα μέλη του, αυξάνοντας την εγγραφή νέων μελών, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο έργο και τις κινήσεις του.

Ενημερωτικά, για την ιστορία και μόνο, ο σύλλογος κατάφερε να συναντηθεί τόσο με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης (Σεπτέμβριος 2014), όσο και με τη νέα ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου (Μάρτιος 2015), καθιστώντας αυτόν, τον τρίτο θεσμικό φορέα, μετά την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ που δέχτηκε. Αυτό δείχνει τη δυναμική, καθώς και το βάσιμο των αιτημάτων του συλλόγου.

Το βασικότερο από τα θέματα που συζητιέται με τις ηγεσίες των Υπουργείων, είναι οι μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών, κάτι για το οποίο δείχνουν να αντιλαμβάνονται και ήδη έχουν αρχίσει να ενσκήπτουν προς επίλυσή αυτών, κάτω όμως από το πρίσμα των πρόσφατων αποφάσεων ανωτάτων δικαστικών αρχών.

Τονίζουμε ότι, η αξιοπιστία και η εφαρμοσιμότητα των προτάσεων του Σ.Α.Ν. προς το Υπουργείο Παιδείας, έθεσαν πολλές από αυτές στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή (μονογονεϊκές οικογένειες, άρση διετούς αποκλεισμού, 6μηνη γονική άδεια, κ.α.).

Όλα τα παραπάνω, αναδεικνύουν τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που δείχνει ο σύλλογος στα προβλήματα και στις ανησυχίες των αναπληρωτών νηπιαγωγών και μέρα με τη μέρα κερδίζει όχι μόνο μάχες αλλά και την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των μελών του.

Πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν διαμάχες, διαξιφισμοί και φωνές. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται όμως, με ευπρέπεια και σεβασμό προς τα πρόσωπα των μελών και όχι με προσωπικές ύβρεις και χυδαιολογίες, γιατί μειώνουν το κύρος του συλλόγου και γίνεται ευάλωτος σε επιθέσεις κακόβουλων. Τα μέλη του ΔΣ είναι νομίμως εκλεγμένα και σκοπός τους είναι η προώθηση των συμφερόντων του συνόλου των αναπληρωτών νηπιαγωγών και όχι μιας μερίδας αυτών.

Κάθε μάχη μπορεί να κερδηθεί, δεν σημαίνει όμως ότι κερδήθηκε ο πόλεμος. Σε κάθε κερδοφόρα μάχη υπάρχουν και απώλειες, που ορισμένες φορές μπορεί και πολλές. Η συσπείρωση και η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι αυτή που θα μας οδηγεί στην κερδοφόρα έκβαση της μάχης με τις λιγότερες απώλειες.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του Σ.Α.Ν.

Loading...
  • europalso

    ideascentral