Αναγκαία η άμεση θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔10/04/2017 - 12:05 | Author: Newsroom

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ «Αναγκαία η άμεση θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμαστε, μέσω του παρόντος υπομνήματός μας, σε ένα χιλιοδιατυπωμένο αλλά απόλυτα αναγκαίο για το εκπαιδευτικό μας σύστημα αίτημα: τη θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής . Η ισότιμη μεταχείριση των παιδιών 4 ετών (προνηπίων) και 5 ετών (νηπίων) και η απρόσκοπτη εγγραφή και φοίτηση των προνηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο αποτελεί αίτημα όχι μόνο σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Η καθιέρωση της 14 χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αποτελεί άλλωστε δέσμευση της κυβέρνησης σας, την οποία έχετε επικαιροποιήσει με σχετικές δηλώσεις τόσο εσείς ο ίδιος, όσο και οι προκάτοχοί σας Υπουργοί.
Εν όψει των εγγραφών των μαθητών για το επόμενο σχολικό έτος, ζητούμε να υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας αυτή, καθιερώνοντας την υποχρεωτικότητα στη φοίτηση των προνηπίων και συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελείται στα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας ζητάμε να βάλετε ένα τέλος στις συνεχείς πιέσεις συντεχνιών για ενοποίηση και ενιαιοποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης με τους παιδικούς σταθμούς. Η ενοποίηση δύο διαφορετικών επιστημονικών χώρων είναι βέβαιο πως όχι μόνο θα οδηγήσει σε απορρύθμιση την επαγγελματικών προσόντων και δικαιωμάτων των νηπιαγωγών, αλλά το κυριότερο θα βλάψει αυτούς που καλείται να υπηρετήσει, δηλαδή τα παιδιά της νηπιακής και προσχολικής/πρωτοσχολικής ηλικίας.
Ζητούμε τη θεσμοθέτηση και τη σταδιακή εφαρμογή της , δεδομένου ότι πλέον και λόγω της υπογεννητικότητας, σε μεγάλο ποσοστό των σχολικών μονάδων της χώρας είναι εφικτή η ένταξη στο νηπιαγωγείο όλων των παιδιών 4-6 ετών της περιοχής τους.
Θεωρούμε θετική την πρόθεση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των δομών μέριμνας και φροντίδας,μέσω της αύξησης των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς . Ωστόσο,δεν είδαμε να εξαγγέλεται κανένα αντισταθμιστικό μέτρο για την στήριξη και αναβάθμιση της εκπαίδευσης νηπίων και προνηπίων,η οποία παρέχεται αποκλειστικά στο νηπιαγωγείο και αποτελεί βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.Η θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης,αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μέτρο που αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα ,ως προς την εκπαίδευση,των προνηπίων με αυτά των νηπίων και μια ουσιαστική υποστήριξη της Πολιτείας προς τις οικογένειές τους .
Παράλληλα, ανταποκρινόμενες στο διάλογο που έχετε ανοίξει με τους εκπαιδευτικούς φορείς, ζητάμε μια συνάντηση για να σας εκθέσουμε αιτήματα αλλά και προτάσεις που έχει επεξεργαστεί ο πολύπαθος χώρος των αναπληρωτών νηπιαγωγών.

Μετά τιμής, Για το Δ.Σ. του Σ.Α.Ν.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral