ΚΑΙ – ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ – Τί ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας – Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή το σ/ν για την ίδρυση του

Οι αλλαγές στους εισακτέους και στις μετεγγραφές φοιτητών στο ν/σ για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ομόφωνα έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα η πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου να θεσπιστεί με διακομματική συναίνεση νέος νόμος για τις μετεγγραφές.

Ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από τα κόμματα να καταθέσουν γραπτώς εντός 10 – 15 ημερών τις απόψεις τους στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και με βάση αυτές να γίνει η συζήτηση ώστε να καταλήξουν στο τελικό Σχέδιο Νόμου.

Η αύξηση του ποσοστού στους εισακτέους αφορά αποκλειστικά σε μαθητές που θα δώσουν από ΕΠΑΛ και θα επιθυμήσουν να μπουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σημειώνεται ότι ο αριθμός θέσεων στα Πανεπιστήμια της Αθήνας για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ θα φτάσει περίπου στις 460 θέσεις, ενώ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο αριθμός θα έφτανε τις 230 θέσεις. Τελικά θα δοθεί επιπλέον ποσοστό του 5% αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ώστε ο συνολικός αριθμός εισακτέων από τα ΕΠΑΛ να φτάσει τις 500 θέσεις (σ.σ. Ελεύθερος Τύπος).

Για τις

«Κάνουμε την εξής συγκεκριμένη πρόταση: Σε 10 – 15 μέρες να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στην οποία θα καταθέσουν γραπτά τις απόψεις τους όλα τα κόμματα και να καταλήξουμε συναινετικά σε ένα νόμο για τις μετεγγραφές. Η ακρόαση φορέων θα γίνει όταν κατατεθεί ο νόμος με βάση τις προτάσεις που θα διατυπωθούν εδώ».

Αφορμή για την εκ νέου διακομματική συζήτηση, στάθηκε η στάση τόσο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και των κεντρικών Ιδρυμάτων που έχουν εκφράσει σε υψηλούς τόνους, την ιδιαίτερη δυσφορία τους, καθώς δέχονται κύματα φοιτητών, τα οποία λόγω έλλειψης υποδομών αλλά και υποχρηματοδότησης δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, ο νόμος Μπαλτά ορίζει ότι οι φοιτητές που έχουν τη δυνατότητα να μετεγγραφούν δεν μπορούν να ξεπερνούν σε ποσοστό το 15% του αριθμού εισακτέων, ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν τηρείται. Αντίθετα, πενταπλασιάζεται.