Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των φοιτητικών εστιών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔15/03/2015 - 22:06 | Author: Newsroom

Ένα νέο τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των φοιτητικών εστιών επεξεργάζεται ήδη το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα ΑΕΙ. Αυτό αναφέρει σε γραπτή του απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή…

ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς απαντώντας σε ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα θέρμανσης στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και των Εστιών του.

Βουλευτές του ΚΚΕ ανέφεραν στην ερώτησή τους ότι 16.000 φοιτητές και εκατοντάδες εργαζόμενοι κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες και αμφιθέατρα ενώ η προμήθεια πετρελαίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει σταματήσει, όλο αυτό το διάστημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για λόγους που σχετίζονται με τη διαγνωστική διαδικασία.

Τραγική είναι και η κατάσταση στις Εστίες του οποίου οι καλωδιώσεις είναι προβληματικές με αποτέλεσμα να συντρέχει κίνδυνος πυρκαγιάς από τα θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιούν οι σπουδαστές για να καταφέρουν να ζεσταθούν. Ως εκ τούτου ανακοινώθηκε στους 210 σπουδαστές ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το κτίριο μέχρι την 1η Μάρτη, χωρίς όμως να έχει βρεθεί χώρος για την φιλοξενία τους.

Οι βουλευτές Βαρδαλής και Γερασιμίδου ζητούσαν να μάθουν τα μέτρα στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την άμεση εξασφάλιση δωρεάν πετρελαίου για το Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πραγματοποίηση αναγκαίων εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου Εστιών καθώς και τα μέτρα για την άμεση ενοικίαση δωματίων για τους εστιακούς σπουδαστές.

Ο υπουργός Παιδείας απάντησε παραθέτοντας ποσά επιχορήγησης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι για το οικ. Έτος 2014 χορηγήθηκε πρόσθετη επιχορήγηση ποσού 190.000 ευρώ εκ των οποίων 100.000 για δαπάνες θέρμανσης. Για το οικ. έτος 2015 η αρχική επιχορήγηση του ΤΕΙ για δαπάνες λειτουργίας καθορίστηκε στα 3.820.000 ευρώ. Να σημειώσουμε ως news.gr ότι το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 503.000 ευρώ συγκριτικά με το 2014.

Παράλληλα ο υπουργός ενημερώνει ότι στη Συλλογική Απόφαση Έργων 043 του εθνικού σκέλους Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υπάρχει ενταγμένο έργο με τίτλο “Ανακαίνιση Φοιτητικής Εστίας ΔΕΛΤΑ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης” με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ και υπόλοιπο έργου 3.000.000 ευρώ.

Οι εγκεκριμένες πιστώσεις για το 2014 ήταν 10.000 οι οποίες δεν απορροφήθηκαν. Το ΑΤΕΙ έχει αιτηθεί προέγκριση πιστώσεων για το 1ο τρίμηνο του 2015 ύψους 20.000 ευρώ. Επίσης το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ έχει χρηματοδοτηθεί για μια σειρά έργων με 212.225,67 ευρώ. Οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις αφορούν το Εθνικό Σκέλος του ΠΔΕ για το οικ. έτος 2014 σε συνέχεια αντίστοιχων αιτημάτων του ιδρύματος. Για το 2015 δεν έχει εισέλθει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΟΠΑΙΘ σχετικό αίτημα.

Loading...
  • europalso

    ideascentral