Αίτημα συνάντησης της ΕΛΕΣΥΠ με τον υπουργό Παιδείας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔14/11/2017 - 18:34 | Author: Newsroom

Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η παρούσα επιστολή μας έρχεται ως συνέχεια του αιτήματός μας για μια συνάντηση με τον Υφυπουργό, αίτημα στο οποίο δεν έχουμε ακόμα λάβει απάντηση. Η ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. είναι η μοναδική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού στη χώρα με αδιάλειπτη παρουσία και προσφορά από το 1985. Τα εκατοντάδες μέλη της, που εγγράφονται με αυστηρές προϋποθέσεις εξειδίκευσης και συμμετέχουν, συμβάλλουν στη διάχυση στην κοινωνία των αρχών της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και των πεδίων εφαρμογής του. Μέσα από τα συνέδρια και το επιστημονικό περιοδικό μας, Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, συμβάλλουμε στην ανάδειξη της ποικιλομορφίας των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο μας και υποστηρίζουμε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής, ενός προγράμματος επαγγελματικής διαπαιδαγώγησης, επιστημονικά τεκμηριωμένου και ειδικά διαμορφωμένου για την κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης καθώς και τη δια βίου μάθηση, το οποίο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εξελισσόμενης αγοράς εργασίας και τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Για το λόγο αυτό η ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. συνιστά εδώ και χρόνια τον επίσημο σύμβουλο-κοινωνικό εταίρο της Πολιτείας για τα παραπάνω θέματα, συνεργαζόμενη στενά με το Αυτοτελές Τμήμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΥΠΠΕΘ, τον ΕΟΠΠΕΠ, τα Πανεπιστήμια και σχετικούς φορείς.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η χάραξη μιας εκπαιδευτικής πολιτικής που θα απαντά στις ανάγκες των πολιτών και τις επιταγές της εποχής μας στον τομέα της δια βίου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, εκτός των άλλων με την αύξηση του αριθμού των ατόμων, που στελεχώνουν τα ΚΕΣΥ, ώστε να μην καταλήξουν αναποτελεσματικά προς τους ωφελούμενους λόγω της μεγάλης χρονικής αναμονής για την εξυπηρέτησή τους.

Η συμβουλευτική στήριξη των μαθητών και των μαθητριών είναι κομβικής σημασίας για την αυτογνωσία και την ενδυνάμωσή τους, απαραίτητα εφόδια σε μια εποχή δυσκολιών και αβεβαιότητας.

Αναμένοντας τη δια ζώσης επικοινωνία μας, κρίνουμε σκόπιμο να προβούμε σε κάποιες προτάσεις ως προς την υποστήριξη και ενίσχυση της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας στα υπό δημιουργία Κ.Ε.Σ.Υ. για την ενδυνάμωση των παρακάτω λειτουργιών (που έχουν ως σήμερα εφαρμοστεί και αποδειχθεί αποτελεσματικές στα Κέντρα Συμβουλευτικής Προσανατολισμού – ΚΕ.ΣΥ.Π.):

Α. Ατομική και Ομαδική Συμβουλευτική – Επαγγελματικός Προσανατολισμός στους μαθητές:

1) Ατομική συμβουλευτική, χωρίς την οποία καταργείται στην πράξη η ισότητα ευκαιριών στην εκπαίδευση και στην εργασία, με το να στρέφονται, όσες οικογένειες αντέχουν οικονομικά, σε ιδιώτες.

2) Δυνατότητα πρόσβασης των μαθητών/τριων σε ατομική συμβουλευτική μετά από ραντεβού σε χώρο διαμορφωμένο κατάλληλα για ατομικές συνεδρίες. …

3) Έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των μαθητών/τριών και συμβουλευτική στήριξη για τις επιλογές & διεξόδους σε κάθε μετάβαση (από Γυμνάσιο στο Λύκειο, από το Λύκειο στις επόμενες εκπ/κές βαθμίδες ή στην εργασία)

4) Εκπαίδευση μαθητών/τριων στην (αυτό-)πληροφόρηση

5) Εκπαίδευση μαθητών/τριών στις δεξιότητες δια βίου διαχείρισης σταδιοδρομίας

6) Εκπαίδευση μαθητών/τριών στην προσωπική & επαγγελματική ανάπτυξη

7) Εκπαίδευση μαθητών/τριών στις δεξιότητες ζωής και δεξιότητες του 21ου αιώνα

Β. Διοργάνωση και υλοποίηση σεμιναρίων και εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς Δ.Ε. & Π.Ε. με θέματα:

1) Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας και Ημερών Σταδιοδρομίας

2) Προσωπική & επαγγελματική ανάπτυξη

3) Σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και εφαρμογή τους, διαθεματικά, στην Αγωγή Σταδιοδρομίας

4) Εργαστήρια δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων του 21ου αιώνα

5) Αλλαγές των επαγγελμάτων στην εποχή των ΤΠΕ

6) Ο εκπαιδευτικός ως μέντορας και μοντέλο ζωής

Γ. Διοργάνωση και υλοποίηση ημερίδων/εσπερίδων για γονείς με θέματα:

1)Ο υποστηρικτικός ρόλος των γονέων στην προσωπική & επαγγελματική ανάπτυξη των παιδιών

2) Ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η αξιοποίηση των γνώσεων, της εμπειρίας και της διάθεσης προσφοράς των φορέων και των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας θα ωφελήσει όλους: την μαθητική κοινότητα, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τις ευπαθείς ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση και, εν τέλει, την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού αντιτάσσεται σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης και αδρανοποίησης του θεσμού Συμβουλευτική-Επαγγελματικός Προσανατολισμός, ενώ είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του θεσμού.

Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Με εκτίμηση

Ράνυ Καλούρη

Καθηγήτρια Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.

Loading...
  • europalso

    ideascentral