Αγωνιστική Παρέμβαση Περιστερίου: Το 30ωρο δεν θα περάσει!

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/02/2018 - 11:30 | Author: Newsroom

Όχι στην καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

στα πλαίσια της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων της 3ης αξιολόγησης, που ψηφίστηκαν στην Βουλή στις 15 Γενάρη, η κυβέρνηση βιάζεται να εφαρμόσει τα νέα μέτρα για την εκπαίδευση, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ  κ.ά. Mε εγκύκλιό της προς τα σχολεία της χώρας (14181/ΓΔ4/26-1-2018), επιταχύνει τις προσπάθειες επιβολής του υποχρεωτικού 30ωρου, ανατρέποντας εργασιακά δικαιώματα, ανοίγοντας το δρόμο στην αύξηση και του διδακτικού ωραρίου, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες υπεραριθμίες και υποχρεωτικές μετακινήσεις μονίμων συναδέλφων και μείωση των προσλήψεων . Επίκεινται, επίσης, και οι ψηφισμένες συγχωνεύσεις σχολείων.

Αυτή η εγκύκλιος είναι μόνο η αρχή. Δρομολογούνται συνολικότερες αλλαγές που αφορούν στο DNA του δημόσιου σχολείου, στη δομή και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας (π.χ. αξιολόγηση – αποτίμηση, υλοποίηση του σχεδιασμού για τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, ηλεκτρονικές εγγραφές και απουσίες κ.ά.).

Ήδη ορισμένοι διευθυντές έχουν αρχίσει να πιέζουν τους συναδέλφους για την υποχρεωτική εφαρμογή του . Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων, σε όλα τα σχολεία, να διαφυλάξουν με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο τα εργασιακά μας δικαιώματα:

  • Κανείς δεν υποχρεούται να παραμένει στο σχολείο πέραν του διδακτικού του ωραρίου, εφόσον ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν του έχει αναθέσει κάποια επιπλέον εξωδιδακτική εργασία. Όλες οι εξωδιδακτικές εργασίες ανατίθενται το Σεπτέμβρη από το Σ.Δ., που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τον καθορισμό τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για νέες συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων με αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή. Δεν ανατίθενται εργασίες (δημιουργικές χωρίς Π.Δ., διαγωνισμοί κάθε είδους, εργασίες συντήρησης κλπ.) σε συναδέλφους που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν. Κλείνουμε την πόρτα στα ιδιωτικά συμφέροντα και προγράμματα μ’ όποιο τρόπο κι αν εμφανιστούν (χορηγοί κλπ.). Η ενημέρωση γονέων γίνεται σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα που ο εκπαιδευτικός δεν έχει φόρτο εργασίας, που ανακοινώνεται στις αρχές του σχολικού έτους. Δεν επιτρέπεται κανείς να υποχρεώσει εκπαιδευτικό να «απασχολήσει» τους μαθητές για να καλύψει το κενό συναδέλφου που απουσιάζει, αφού η «απασχόληση» δεν εντάσσεται ούτε στο διδακτικό έργο ούτε στα εξωδιδακτικά καθήκοντα του εκπαιδευτικού.
  • Σε κάθε περίπτωση, κανένας συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει επιπλέον ώρες στο σχολείο για εργασίες, συμπλήρωση φορμών κ.ά. που σχετίζονται με την προετοιμασία και υλοποίηση της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων, ανθρώπων, εκπαιδευτικού έργου. Υλοποιούμε την απόφαση για «αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης».
  • Οι εκπαιδευτικοί έχουμε οι ίδιοι την παιδαγωγική ευθύνη για την προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης ημέρας και τη διόρθωση των εργασιών/διαγωνισμάτων. Καμιά υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος δεν μπορεί να επιβάλει πώς και με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτό. Πόσο μάλλον στο σημερινό σχολείο της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων, που μόνο σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές δεν υπάρχουν για να κάνει ο εκπαιδευτικός στοιχειωδώς τη δουλειά του.
  • Παρέχεται, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Γ.Σ. προέδρων των ΕΛΜΕ (20-01-18) και της ΟΛΜΕ (01-02-18),  συνδικαλιστική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους για όλα τα παραπάνω. Υπάρχει και αντίστοιχη στήριξη της ΑΔΕΔΥ(05-02-18).
  • Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω όλες τις εφαρμοστικές εγκυκλίους, διατάξεις και νόμους (30ωρο, συγχωνεύσεις, αξιολογήσεις, καθηκοντολόγιο κλπ.) που δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.  Άμεση απόσυρση της απαράδεκτης και παράνομης εγκυκλίου για το ωράριο, καθώς και για τα άρθρα του Ν. 4512/18 για το 30ωρο και τις συγχωνεύσεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο μας

και να καταγγέλλουν κάθε φαινόμενο αυθαιρεσίας από την πλευρά της διοίκησης

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, 06-02-2018

Loading...
  • europalso

    ideascentral