ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ – ΟΜΗΡΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔10/01/2015 - 23:56 | Author: Newsroom

Άλλη μια εκκρεμότητα επιχειρεί να κλείσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενόψει εκλογών. Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, το υπουργείο υπόσχεται τώρα ότι η ομηρία 3.900 καθηγητών που υπηρετούν στα δημοτικά, θα τερματιστεί.

Ω του θαύματος λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και μάλιστα με διαδικασία που δεν έχει καν επίφαση διαφάνειας.

Το καλοκαίρι του 2013, 3.900 καθηγητές διάφορων ειδικοτήτων όπως, ξένων γλωσσών, πληροφορικής, φυσικής αγωγής, καλλιτεχνικών, μετακινήθηκαν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κυρίως για την κάλυψη αναγκών στα ολοήμερα και τα ΕΑΕΠ. Ουδέποτε ανακοινώθηκε, όπως ορίζει ο νόμος, πίνακας κατάταξης με βάση τα μόρια του κάθε υποψηφίου. Ως εκ τούτου υπήρξε καταιγισμός ενστάσεων. 1.900 στον αριθμό!

Επί δύο χρόνια το υπουργείο Παιδείας εξετάζει τις ενστάσεις. Ξαφνικά όχι μόνο ολοκληρώθηκε η εξέτασή τους αλλά μεταφέρονται στην Πρωτοβάθμια και οργανικές θέσεις σχεδόν φωτογραφικά για τους μεταταχθέντες. Το υπουργείο διαρρέει σε συνδικαλιστές και ΜΜΕ ότι η απόφαση είναι προς υπογραφή στο γραφείο του υπουργού που είναι βέβαια και υποψήφιος.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, πέρα από τον προεκλογικό χαρακτήρα της απόφασης αυτής, επισημαίνει την έλλειψη διαφάνειας σε κάθε φάση της διαδικασίας και ζητεί να ανακοινωθούν αμέσως οι πίνακες με την μοριοδότηση των αιτούντων μετάταξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα αποτελέσματα της εξέτασης των ενστάσεων.

Οι μετατάξεις ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Χωρίς κανείς, δηλαδή τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα, να γνωρίζει ποιος έκρινε, τόσο τις αιτήσεις όσο και τις 1.900 ενστάσεις, με ποια κριτήρια και κυρίως με ποια εχέγγυα διαφάνειας αφού ούτε καν οι πίνακες κατάταξης δεν έχουν ανακοινωθεί. Ο αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκλεγμένος με την ΔΑΚΕ, Βασίλης Παληγιάννης, κάνει ευθέως λόγο για αναξιοκρατία και αδιαφάνεια.

Ο νόμος για την προεκλογική περίοδο απαγορεύει σαφώς τις υπηρεσιακές μεταβολές. Το υπουργείο έχει ζητήσει γνωμοδότηση νομικών για το αν η μεταφορά οργανικών θέσεων εμπίπτει στην απαγόρευση αλλά και για το αν κινδυνεύουν να θεωρηθούν φωτογραφικές, αφού πρώτα μετακινήθηκαν τα πρόσωπα και μετά δημιουργούνται οι συγκεκριμένες θέσεις που θα καλύψουν.

Καλού κακού πάντως, η πολιτική ηγεσία φρόντισε να διαρρεύσει τις προθέσεις της. Εκλογές έρχονται, οι καλές προθέσεις μπορεί και να ανταμειφθούν… Το χειρότερο ωστόσο για αυτούς τους 3.900 εκπαιδευτικούς, είτε μετατάχθηκαν δίκαια είτε άδικα είναι ότι πέραν της ομηρίας των δύο ετών, ίσως «πληρώσουν» την προχειρότητα της διαδικασίας χωρίς να ευθύνονται.

http://360pedia.gr/adiafaneis-metataxeis/

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...


  • europalso

    ideascentral