8.500 μαθητές έφυγαν από ιδιωτικά σχολεία λόγω ΦΠΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/09/2015 - 00:58 | Author: Newsroom

Περίπου το 10% του μαθητικού πληθυσμού τους «έχασαν» τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, λόγω των παλινωδιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με την επιβολή ή μη ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), περισσότεροι από 8.500 μαθητές διέκοψαν τη φοίτησή τους στα ιδιωτικά σχολεία και πρόκειται αναγκαστικά να στραφούν στα δημόσια, τα οποία έχουν, «εκρηκτικά» προβλήματα.

«Εχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να μπορέσουν τα δημόσια σχολεία να απορροφήσουν αυτούς τους μαθητές; Ή θα φορτώσουν τις ευθύνες και πάλι στην τρόικα, όπως έκαναν με το θέμα του ΦΠΑ στα δίδακτρα;» διερωτάται στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος της ΣΙΕΙΕ, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση δόθηκε η «τεχνητή λύση» να παραταθεί το καθεστώς της απαλλαγής των φορέων ιδιωτικής εκπαίδευσης ΦΠΑ μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, προκειμένου να επιλύσει οριστικά το ζήτημα η επόμενη κυβέρνηση. «Ολα τα κόμματα έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα εφαρμόσουν το μέτρο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για προεκλογικές υποσχέσεις», σημειώνει ο κ. Κυραϊλίδης, τονίζοντας ότι ο ΣΙΕΙΕ δρομολογεί παράλληλα τις διαδικασίες προσφυγής στη Δικαιοσύνη για το θέμα.

«Μάχη» για μια θέση αναπληρωτή δίνουν περισσότεροι από 90.000 εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα δε, με την υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, χθες παρατηρήθηκε η πρωτόγνωρη εικόνα με τις ουρές χιλιάδων αναπληρωτών, οι οποίοι αν και υπέβαλαν αίτηση, υποχρεώθηκαν να την επικαιροποιήσουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου. Την ίδια ώρα, εικόνα «διάλυσης» παρουσιάζουν τα δημόσια σχολεία εξαιτίας των κενών που ξεπερνούν τις 21.000. Μάλιστα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία εκτιμά ότι πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις 11 Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου συνεχίζει τις επαφές με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εγκριθούν κονδύλια για την πρόσληψη επιπλέον 8.000 αναπληρωτών. Ακόμη, όμως, κι αν το αίτημα εγκριθεί άμεσα, οι διαδικασίες τοποθέτησης των εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι θα υπάρχουν κενά ακόμη και μέχρι τον Δεκέμβριο.

Χαρά Καλημέρη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral