44 χρόνια μετά, η ιστορική Ράλλειος αποκτά τη δική της στέγη

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔16/04/2016 - 19:19 | Author: Newsroom

Χρειάστηκαν περίπου τέσσερις δεκαετίες για να αποκτήσει τη δική της στέγη η ιστορική Ράλλειος Σχολή Θηλέων στον Πειραιά. Χθες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, των υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ.

Σπίρτζη, Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, του δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη, του αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη και βουλευτών της Α’ και Β’ Περιφέρειας Πειραιά.

Στο σχολικό συγκρότημα αυτή τη στιγμή στεγάζεται το γυμνάσιο θηλέων, ενώ από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να μετεγκατασταθεί από την οδό Μπουμπουλίνας στον Πειραιά και το λύκειο θηλέων. Το έργο υλοποιήθηκε από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπό την ευθύνη της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Πειραιά. Το νέο κτηριακό συγκρότημα της Ραλλείου αποτελείται από τρία κτήρια (γυμνάσιο, λύκειο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων). Συνολικά στο σχολικό συγκρότημα θα φοιτούν 550 παιδιά, ενώ έχει 55 εκπαιδευτικούς.

Η Ράλλειος ιδρύθηκε το 1855, σε εποχή που η μόρφωση για τα κορίτσια ήταν πολυτέλεια. Τα χρήματα για την ανέγερση του σχολείου διέθεσε ο ομογενής Ιάκωβος Ράλλης, αδελφός του τότε δημάρχου Πειραιώς Λουκά Ράλλη, ο οποίος διέθεσε το ποσό των 30.000 δραχμών για την ανέγερση του διδακτηρίου.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας το κτήριο της Ραλλείου κατεδαφίστηκε και η σχολή μεταφέρθηκε σε κτήριο της οδού Κολοκοτρώνη. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Ράλλειος μεταστεγάστηκε σε διάφορα κτήρια και τελικώς στο ιδιόκτητο κτήριο στην οδό Πειραιώς.

avgi.gr Σ. ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Loading...
  • europalso

    ideascentral