25-09-14 Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. …

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔25/09/2014 - 14:17 | Author: Newsroom

Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδου στην εκπομπή του «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο Mega μίλησε απάντησε σε ερωτήσεις:

Γ ια το θέμα των μετεγγραφών: Πέρσι έγιναν 10.700 αιτήσεις μετεγγράφηκαν 3.500 περίπου φοιτητές.

Ήταν ένα λογικό νούμερο ένας λογικός αριθμός που τα Πανεπιστήμια τον υποδέχτηκαν θετικά. Αλλά υπήρχε εισοδηματικό κριτήριο και ένα 10% όριο σε κάθε Τμήμα των φοιτητών που μπορεί να πάει. Με αυτά τα δεδομένα τα Τμήματα πήραν τις αποφάσεις τους, όλα έγιναν λογικά αλλά δεν ικανοποιήθηκαν οι πολλοί πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις και δεν μπορούν να συντηρούν δυο ή τρία ή τέσσερα σπίτια.Είχαμε μια ευταξία στο Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ αλλά δεν είχαμε ικανοποίηση αιτημάτων που έχει ο κόσμος.

Στις 4 Μαΐου στο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές μπήκε μια διάταξη για τις μετεγγραφές που έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής όχι δυνατότητα. Δικαίωμα σε ποιον; Όχι στους φτωχούς, όχι στους δυσκολευομένους από τα οικονομικά τους, αλλά σε όλους. Δηλαδή αν εσείς μένετε στη Λάρισα, ο γιος σας μπει στην Ηγουμενίτσα, αυτός μπορεί να κάνει κέφι να έρθει στην Αθήνα, όπως σας το λέω είναι. Και εσείς επειδή έχετε κάποια εισοδήματα να τον σπουδάσετε εδώ.

Μεσολάβησε μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μια διάταξη που αφορούσε αυτούς που έμπαιναν με το ποσοστό 10% στο Πανεπιστήμιο λόγω ειδικών λόγων (πολύτεκνοι – τρίτεκνοι) να γίνονται μετεγγραφές.

Όπως ενημερώθηκα οι αριθμητικές προσεγγίσεις που έκαναν ήταν για χαμηλότερους αριθμούς, εμείς είχαμε μια ανησυχία, είμαστε όλο το καλοκαίρι μαζί με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανησυχούσαν οι Πρόεδροι, οι Πρυτάνεις και μας έλεγαν «Τι θα κάνουμε» ειδικά όταν έχουν εργαστήρια και είπαμε τώρα στην περίοδο των εγγραφών που λήγει στις 26 του μηνός, να υπάρχει ένα έντυπο δίπλα που να συμπληρώνει ο φοιτητής τη διάθεσή του, την πρόθεσή του να ζητήσει μετεγγραφή επισήμως.

Αυτό το χαρτάκι έχει δείξει αξιόλογα πράγματα. Έχει δηλαδή σε περιπτώσεις Τμημάτων να υπάρχουν μετεγγραφές της τάξης του 24% από περιφερειακό προς κεντρικό είναι λογικό, γιατί την περασμένη χρονιά αυξήθηκαν ενόψει αυτής της διάταξης περί μετεγγραφής οι θέσεις εισαγωγής στα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οπότε αυτός ο αριθμός 24-25-20 είναι βατός αριθμός, αλλά να ακουμπάει και το 80% σε ορισμένες περιπτώσεις. Οπότε καταστρέφεται το Τμήμα το περιφερειακό και μπορεί να δουλέψει το κεντρικό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Για το τι πρέπει να γίνει: Πρέπει να εκδοθεί μια Υπουργική Απόφαση -ενημέρωσα και τη Βουλή γι’ αυτό- που θα καθορίζει λεπτομέρειες. Μια λεπτομέρεια είναι πότε θα γίνουν οι αιτήσεις μετεγγραφής οι επίσημες. Θα την ορίσουμε αυτή την περίοδο τη μεθεπόμενη εβδομάδα και θα είναι πέντε ημερών. Σε πέντε μέρες πρέπει να πεις. Θα πούμε στην Υπουργική Απόφαση αυτή ότι δεν μπορείς να πας όπου θες, ότι ο σκοπός του νομοθέτη ήταν η προστασία της φτώχειας των κοινωνικά μη δυναμένων, των αδυνάτων που λέμε. Και οι οικονομικά μη δυνάμενοι πια, είναι και στα μεσαία στρώματα. Τα λέμε κάθε μέρα στις συζητήσεις μας. Όμως άλλο αυτό και άλλο έχω δικαίωμα να πάω όπου θέλω, επειδή έτσι θέλω γιατί έτσι θέλω να ζήσω, γιατί έτσι μου ήρθε στο μυαλό. Εδώ κυρίως στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα έρθουν αυτοί με την άριστη επίδοση.

Για το αν ανατρέψει τον Νόμο των μετεγγραφών η απόφαση και αν προστρέξουν δικαστικά οι ενδιαφερόμενοι Είπα στη Βουλή ότι εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι ερμηνεία του νόμου και βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της κανονιστικής αρμοδιότητας που έχει το υπουργείο. θα πάω την τροπολογία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Για την αναδρομικότητα του Νόμου: Ξέρετε χτες στη Βουλή και κάθε μέρα στο δρόμο με σταματάνε διάφορες μητέρες κυρίως και μου ζητούν αυτό που και πολλοί βουλευτές ζητούν, να πάμε την τροπολογία και πίσω. Δηλαδή να πάμε το δικαίωμα μετεγγραφής έτσι γενναιόδωρα και στο έτος ’13. Μέχρι και από το 3ο έτος. Λέω «δεν μπορεί να γίνει αυτό γιατί δεν αντέχουμε» μου λένε «τους πρυτάνεις ακούτε ή εμάς;» πρώτη ατάκα. Δεύτερη ατάκα «δηλαδή να μη σπουδάσει το παιδί μου;» λέω «μα δεν θα το δεχτούν». Υπάρχει κίνδυνος και φέτος τους τόσους πολλούς, αν είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός να μην τους δεχτούν τα Τμήματα, δηλαδή να πουν «σηκώνουμε τα χέρια, δεν δουλεύουμε». Αν στο πουν αυτό, τι θα κάνεις;

Για τη συνέχεια που πρέπει να υπάρχει στη νομοθεσία: Το κράτος έχει συνέχεια, έτσι πρέπει να είναι και η εφαρμογή του νόμου πρέπει να είναι έντιμη. Στο πλαίσιο της έντιμης αυτής εφαρμογής λέω όσα λέω. Και στη βουλή που το παρουσίασα στην Επιτροπή προχθές δεν υπήρξε ως προς αυτό φωνή που να μου πει «Τι είναι αυτά που λες!», παρ’ ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει αυτή τη διάταξη είναι πάνω από 280 βουλευτές. Δηλαδή να θέλεις να πας στη βουλή να ανατρέψεις το νόμο, δεν περνάει η ανατροπή.

Γιατί ακόμη κι όταν εκθέτεις τα προβλήματα, οι βουλευτές ακόμη και από τις Περιφέρειες σου λένε ότι υπάρχει πρόβλημα φτώχειας και να κάνουμε ότι μπορούμε για να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει και η άλλη φωνή που σωστά λέει «μα κοινωνική πολιτική δια των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα κάνεις;» και σε αυτό υπάρχει η ανταπάντηση στο επιχείρημα
–κοινοβουλευτικά όλα αυτά- ότι πρέπει να στηρίξεις έναν άνθρωπο που αλλιώς δεν θα σπουδάσει.

Για το ποιος ψήφισε αυτόν τον Νόμο: Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε 4 Μαΐου ο υπουργός που είχε τη νομοθετική πρωτοβουλία ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τον οποίο και χτες συζητούσα γιατί προσπαθώ πάντα να σέβομαι τον προκάτοχό μου και να προσπαθώ να καταλάβω και τι έχει κάνει για να μην κάνω εγώ πράγματα αντιφατικά. Μου είπε ο άνθρωπος ότι όταν μας το ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας εκείνη την ρύθμιση που επέτρεπε 10% να μπαίνει με ειδικά ποσοστά λόγω αναπηρίας αυτή την αδυναμία να κάνουμε αυτή την προστασία αδυνάτων, την περάσαμε στις μετεγγραφές. Αυτή ήταν η πρόθεση του υπουργείου.

Για πότε θα λήξει η εκκρεμότητα για όσους περιμένουν τη μετεγγραφή τους: Δεν μπορώ να είμαι τόσο σαφής. Είπαμε, για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τις αιτήσεις να τις παραλάβει το Υπουργείο. Άρα έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα υποδοχής των αιτήσεων για να ξέρουμε ακριβώς σε κάθε Τμήμα πόσοι έχουν έρθει. Και πρόσθεσε θα τελειώσει όπως και πέρυσι. Δηλαδή η εικόνα που έχω από τις ερωτήσεις που κάνω και τις απαντήσεις που παίρνω είναι ότι πέρσι οι μετεγγραφές στον κυρίως όγκο τους έγιναν στην αρχή του επόμενου έτους. Η Υπουργική Απόφαση θα βγει τις επόμενες μέρες. Δεν θα ανατρέψουμε το νόμο, απλώς αυτές τις δυο γωνιές του που ήταν αδιευκρίνιστες και παράλογες στην ερμηνεία τους, θα τις ερμηνεύσω. Και θα τις ερμηνεύσω με τον τρόπο που θέλω εγώ.

Για τον κίνδυνο να φρακάρει το σύστημα: Να σας πω με παράδειγμα. Έρχεται το Μετσόβιο Πολυτεχνείο ένα από τα καλύτερα Ιδρύματα που έχουμε και με ένα Πρύτανη εξαιρετικά σοβαρό και λογικό, ο κ. Γκόλιας ο οποίος λέει «εγώ θα εφαρμόσω το νόμο. Έχω διαφωνίες με το νόμο, αλλά θα τον εφαρμόσω. Στο τάδε Τμήμα μου οι εισακτέοι θα είναι –τώρα ο αριθμός είναι πρόχειρος, αν τον θυμάμαι καλά- 150. Άντε να αντέξω με αυτή τη γενναιόδωρη ρύθμιση κι άλλους τόσους, άντε κι άλλους 200. Άμα έρθουν 1.000 που θα τους βάλω;».

Για τη συνέχιση ισχύος του Νόμου τα επόμενα χρόνια: Δεν πρόκειται να ισχύσει του χρόνου αυτό. Δηλαδή είτε εγώ είμαι είτε άλλος είναι, δεν μπορείς να κρατήσεις αυτό το νόμο. Συμπληρώνοντας: Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Όμως η εικόνα που θα αποκτήσουμε και η συζήτησή μας αν θέλετε να είναι της απολύτου ενημέρωσης του κόσμου, πρέπει να γίνει αφού περάσει η εβδομάδα της υποβολής των αιτήσεων.

Για το θέμα των παιδόφιλων: Με μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο κ. Κικίλιας ο κ. Δένδιας και ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, αυτοί οι τρεις άνθρωποι διαμόρφωσαν ένα πρόγραμμα χρήσης των υπολογιστών από τα παιδιά, παιχνίδια με τους υπολογιστές από τα παιδιά, μέσω υπηρεσίας διώξεως ηλεκτρονικού εγκλήματος. Δηλαδή όχι κάτι βαρύ, παίζεις με την ταμπλέτα σου αλλά έχεις περάσει μέσα από τον ιστότοπο της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, έχεις μια κόκκινη μπάρα στον υπολογιστή σου, κάνεις ένα κλικ αν παρενοχληθείς. Ο γιος ή το ίδιο το παιδί αν αισθανθεί κάτι, ένα κλικ εκεί και αμέσως εντοπίζεται ο δράστης. Σήμερα ξεκινάει σε 600 σχολεία μέχρι τον Απρίλιο θα έχει πάει σε όλα, στα 12.500 σχολεία της χώρας. Έρχεται ο κ. Σφακιανάκης τη Δευτέρα στο Υπουργείο και ενώπιον 40 ανθρώπων δίνει ορισμένα στοιχεία. Του ζήτησα εγώ να τα δώσει γιατί τον είχα ακούσει να τα λέει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Και λέει: οι παιδόφιλοι κυρίως πεδίο δράσης έχουν το διαδίκτυο. Στην Ελλάδα έχουμε εντοπίσει περίπου χίλιους πολίτες, όχι εκπαιδευτικούς.

Για τους εκπαιδευτικούς που εντοπίστηκαν ως παιδόφιλοι:

Τη μία περίπτωση την ήξερα, ήταν σε σχολείο -διοικητικός υπάλληλος- είχε κατεβάσει πορνογραφικό υλικό σε κάποιο Internet καφέ εκεί κοντά στο σχολείο, είχε εντοπιστεί, η ποινή είχε φανεί μικρή στο δημόσιο αλλά το δημόσιο δεν έκανε ένσταση και μου τον έφεραν να τον ξαναγυρίσω. Και υπογράφω εγώ ότι αυτός είναι εκτός εκπαίδευσης δια βίου και ας πάει τα Δικαστήρια να προσβάλλει την απόφασή μου. Εγώ δεν το δέχτηκα να τον ξαναπροσλάβουν. Τώρα μου φέρνουν πάλι μια περίπτωση ενός εκπαιδευτικού ο οποίος σε αρκετά κοριτσάκια έδινε διάφορες συμβουλές με σεξουαλικά υπονοούμενα ή περιεχόμενο, να τον ξαναπάρουμε πίσω. Φυσικά και δεν θα τον πάρουμε πίσω. Αυτός δεν θα ξανάρθει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, θα κάτσει σπίτι του να βρει μια άλλη δουλειά.

Έχουμε επίσης περιπτώσεις που υπογράψαμε για απόλυση εκπαιδευτικών. Όσο είμαστε εμείς εκεί δεν υπάρχει περίπτωση ένας εκπαιδευτικός άνδρας η γυναίκα με τέτοια δραστηριότητα να συγχωρεθεί εξαντλώντας την ποινή του και να επιστρέψει. Όποιος είναι σε τέτοια περίπτωση και ξέρετε πως το λέει το πειθαρχικό; Και σε αυτό θα εισηγηθώ την αλλαγή. «Ανάξια συμπεριφορά για εκπαιδευτικό». Αυτό πρέπει να αλλάξει. Όταν είσαι δάσκαλος ή καθηγητής και συναναστρέφεσαι με μικρότερους και ανυπεράσπιστους, τι ανάξια συμπεριφορά. Να το φωτογραφίσεις όπως είναι. Γιατί παρακάτω έχεις ανάξια για κάποιον ο οποίος δεν διαχειρίστηκε καλά τα οικονομικά του σχολείου.

Θα είναι προσδιορισμένο το αδίκημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, θα περάσει έτσι για τους εκπαιδευτικούς στον υπαλληλικό Κώδικα στο πειθαρχικό Δίκαιο και δεν υπάρχει περίπτωση να συγχωρεθεί κανένας από αυτούς στο μέτρο που είμαστε εμείς. Εάν θεωρούν ότι τους προσβάλλουμε τα δικαιώματα να πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με 190 Βουλευτές: Όλοι μας κάνουμε αριθμητικές πράξεις, η πολιτική είναι η τέχνη της αριθμητικής, δηλαδή άμα δεν κάνεις αριθμητική στην πολιτική ακόμη κι αν είσαι ο καλύτερος, άμα δε σε θέλει ο κόσμος.. Πρέπει να το διαπιστώνουν κι οι άλλοι ότι είσαι καλός, όχι να το εκτιμάς εσύ για τον εαυτό σου. Εδώ λοιπόν έχουμε μια κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία δε θα γίνει τώρα, θα γίνει όπως το Σύνταγμα ορίζει και θέλω να σας πω κύριοι ότι το Σύνταγμα είναι ρητό. Ο χρόνος ανάδειξης από τη Βουλή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γίνεται πολύ κοντά στη λήξη της θητείας. .

Αυτά τα «θα γίνουν 5 και 6 μήνες πριν» είναι παραβίαση του Συντάγματος..

Το Σύνταγμα σου δίνει ένα χρονικό όριο ενός μήνα κι άμα το κάνεις και σε 50 μέρες, μέσα είσαι. Να πας στους 5 μήνες και να έχεις, αν τον εκλέξεις κατά τη δική μου εκτίμηση, δυο Προέδρους. Πας για πολιτειακή κρίση.

Για τις δυσκολίες σε σχέση με την Τρόικα : Δεν έχω πληροφόρηση, γιατί γνωρίζω τα πράγματα μέχρι το Παρίσι, μετά έχουμε εξελίξεις όμως, δηλαδή μέχρι τη συζήτηση εκείνη και ελπίζω στις εξελίξεις αυτές που έχουμε, θεωρώ ότι το κλίμα είναι κλίμα που σου επιτρέπει να αισιοδοξήσεις και αυτό να συμβεί πιστεύω ότι θα επιτρέψουμε στην οικονομία να λειτουργήσει το 2015 γιατί οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2015 είναι για πρώτη φορά μεγάλοι σε σχέση μ’ αυτά που ζήσαμε τον τελευταίο καιρό. Και συμπλήρωσε: Δεν θέλω να πω αριθμούς. Συνάντησα τον κ. Στουρνάρα, το έκανα και με τον κ. Προβόπουλο αυτό από το Υπουργείο Υγείας, έλεγα δηλαδή ότι τα όρια αντοχής των συστημάτων, τα όρια αντοχής του εκπαιδευτικού μας συστήματος εάν δε φύγουν από το λόγο 1 προς 10 εξαντλούνται στο τρέχον έτος. Δηλαδή του χρόνου έχουμε προβλήματα.

Και από την Τράπεζα της Ελλάδος είχα την εικόνα ότι η ύφεση θα κλείσει και το 2015 είναι μια χρονιά ανάπτυξης. Τώρα οι αριθμοί δεν είναι δική μου δουλειά να δίνονται, θα τα δώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί και η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral