Δελτίο Τύπου

Εισαγωγική τοποθέτηση Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων»

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο «Οργάνωση της νομικής μορφής των Θρησκευτικών κοινοτήτων» τόνισε τα εξής:

«Έχω την χαρά και τη τιμή να εισηγούμαι στην Βουλή το παρόν σχέδιο νόμου. Από το 1946 από την εισαγωγή του Αστικού Κώδικα έχουμε μία εκκρεμότητα, την οποία αίρει η Βουλή. Ευχαριστώ τον προηγούμενο Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο και το Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Καλατζή και τον κ. Βαζάκα τον συνεργάτη, δικηγόρο του Γενικού Γραμματέα. Ευχαριστώ και τα κόμματα της Βουλής οι παρεμβάσεις τους έχουν καταγραφεί στα πρακτικά και έχουν μεγάλη σημασία.

Έχω παρακολουθήσει από πολύ κοντά και είμαι μέτοχος της πορείας εφαρμογής του άρθρου 13 του Συντάγματος για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Δεν ήταν αυτονόητη. Υπήρχαν προσβολές και μομφές στην ελληνική δικαιοσύνη, στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, μομφές για την Ελληνική Δημοκρατία σε εκθέσεις Υπουργείων Εξωτερικών. Δώσαμε τη μάχη για να κατοχυρωθεί η θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα. Πολιτικοί επιστήμονες και πιστοί. Έχω την περγαμηνή να ανήκω σε αυτούς που έδωσαν την μάχη ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο, ως νέος Βουλευτής όταν με πιο βαρυσήμαντη υπογραφή του κ. Κουβέλη καταφέραμε να αρθεί ότι ο Μητροπολίτης έπρεπε να υπογράψει για να λειτουργήσει ναός άλλης θρησκευτικής κοινότητας. Υπάρχουν εκκρεμότητες και η πιο σημαντική σήμερα και την αίρουμε με αυτό το νομοσχέδιο. Νιώθω τιμή και ευθύνη. Η επιρροή στο εξωτερικό πολύ μεγάλη. Να έρθετε στο Υπουργείο να διαβάσετε τα πρακτικά από τις συναντήσεις του κ. Καλατζή με πολιτικούς εκπροσώπους από το εξωτερικό.

Στην Ιορδανία διεξάγεται διάλογος των ορθοδόξων και καθολικών. Στην συζήτηση θέμα ήταν και το παρόν σχέδιο νόμου. Ήταν θέμα αφορμής συγχαρητηρίων για την Ελληνική δημοκρατία. Ίσως δεν ρωτήθηκαν κάποιοι που θέλουν να σταματήσουν αυτή την πορεία. Το βήμα είναι μεγάλο, στιβαρό και μόνο θετικά αποτελέσματα προκαλεί.

Με την εισαγωγή του όρου θρησκευτικό νομικού προσώπου, που εννοιολογικά υπάρχει στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα εισάγεται για πρώτη φορά, δίδεται λύση σε θέματα πίστης τα οποία είναι ευαίσθητα και ο κόσμος δίνει μεγάλη σημασία. Υπήρχε κόσμος που προτιμούσε να διώκεται και να μην επιλέγει την οργάνωση σε απλό σωματείο, διότι θεωρούσε ότι αυτό υποτιμούσε την θρησκεία του.

Σε ότι αφορά την έννομη η τάξη η διαδικασία αναγνώρισης θρησκευτικού νομικού προσώπου θα είναι πιο γρήγορη από ότι σε ένα απλό σωματείο. Για να μπορεί κάποιος για να αποκτήσει την οντότητα θα πρέπει να έχει κάποια απήχηση. Όσοι δεν έχουν απήχηση ας κάνουν σωματεία. Το νούμερο των 300 που χρειάζεται είναι καλό. Είναι 300 στην επικράτεια. Ο επικεφαλής θα είναι θρησκευτικός λειτουργός υποχρεωτικά. Προσδιορίζεται η έννοια πολύ απλά. Είναι μία ρύθμιση που εξοπλίζει τον εφαρμοστή του Συντάγματος για να αναγνωρίσει γνωστή θρησκεία. Η γνωστή θρησκεία είναι αυτή που δεν προσβάλει τα χρηστά ήθη. Ο τρόπος που ο πιστός εκφράζει την λατρεία να μην εκφράζει τα χρηστά ήθη. Αυτό ισχύει για όλους και για όλες. Αυτή η μορφή νομικής οργάνωση δεν παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε .

140924 dt eidagwgiki topo8etisi 2