23-01-15 Συνέντευξη ΥΠΑΙΘ Α.Λοβέρδου στον ΑΝΤ1

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔23/01/2015 - 14:06 | Author: Newsroom

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανδρέας Λοβέρδος: Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος ασφάλειας, είναι ψήφος που μπορεί να στηρίξει τη χώρα

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος συμμετείχε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον Antenna καιαπάντησε σε ερωτήσεις για τα εξής θέματα:

Για τις πολιτικές στα θέματα οικονομίας:

Εγώ θέλω να θυμίσω ότι από το 2010 ζητούσαμε πολύ επίμονα από την Ευρώπη, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ζητούσαμε πολιτικές οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, να δώσουν ανακούφιση στην ελληνική οικονομία να μπορεί να κοιτάξει όχι μόνο τα θέματα του συμμαζέματος των ασυμμάζευτων επί δεκαετίες στην Ελλάδα, αλλά να κοιτάξει και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη άρα με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό που λέμε απόφαση Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν μια διεκδίκηση ξαναλέω από το 2010. Ήρθε. Στο παρά ένα η Ελλάδα συζητά αν θα μπορέσει να επωφεληθεί ή αν δε θα μπορέσει. Θυμίζω, υπογραμμίζω, ότι σε όσες φορές μπορεί να παραπεμφθεί ο Έλληνας και να θυμηθεί πρόσφατα τι λέγανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι άλλοι Ευρωπαίοι, εδώ στην Ελλάδα, τι συζητούσαμε για το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, της ποσοτικής χαλάρωσης κι όπως αλλιώς θέλετε γι΄ αυτή τη βοήθεια στις κοινωνίες, στις οικονομίες:Προϋπόθεση για όσες χώρες είναι στο πρόγραμμα η εφαρμογή του προγράμματος.

Τι λεγόταν από το 2012 που η Ελληνική Βουλή ψήφισε και ενέκρινε τη συμφωνία που έγινε τότε με τους δανειστές; Ότι θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και αξιολογηθεί σωστά η δική μας συμβολή, θα έχουμε στη συνέχεια και συζήτηση για τη διευθέτηση, δεν το λέω κούρεμα, μπορεί να είναι κούρεμα του κυρίως ποσού, μπορεί να είναι περίοδος χάριτος πολύ καλή εκδοχή κι αυτή, μπορεί να είναι μείωση των επιτοκίων, μπορεί να είναι περαιτέρω επιμήκυνση.

Τι προϋπόθεση έχουν όλα αυτά; Να έχουμε αξιολογηθεί ότι εφαρμόσαμε το πρόγραμμα. Κάθε καλό δηλαδή, κάθε πολιτική η οποία ευνοεί την ανάπτυξη φτάνει στον πολίτη, προϋποθέτει να κλείσει ένα πρόγραμμα με καλή αξιολόγηση. Ήμασταν στο παρά πέντε.

Για το αν η συζήτηση τώρα γίνεται για ένα νέο πρόγραμμα:

Για την Ελλάδα είναι γνωστό αυτό που λέγαμε και στην αρχή της συζήτησης, ότι υπεγράφη μια συμφωνία το 2010, ανανεώθηκε στη συνέχεια και κάθε τρεις μήνες αυτή η συμφωνία υφίσταται μία διαπραγμάτευση υπό την εκδοχή που δίνουν τα πράγματα, η πραγματικότητα, η αλήθεια, η καθημερινότητα και γίνονται αλλαγές, χειρότερες, καλύτερες, αλλαγές πάντως.

Εδώ κλείνει όλο το πρόγραμμα το 2014, έμεινε, πήρε μια παράταση λόγω των εσωτερικών πολιτικών μας εξελίξεων και τώρα που πάει να τελειώσει η υπόθεση, μια πολιτική δύναμη που φαίνεται πως κερδίζει τις εκλογές λέει «ώπα, να το ξαναδούμε». Ας το ξαναδούν, ας κάνουν ότι μπορούν καλύτερο, το θέμα όμως είναι ότι αυτό το πρόγραμμα τελειώνει και οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές.

Θα υπάρξει μια παράταση φαντάζομαι, αλλά και πάλι τα χρονοδιαστήματα είναι περιορισμένα.

Δεν κινδυνολογώ και δεν το έκανα από την πρώτη στιγμή και θεωρώ λάθος όποιος σηκώνει μια παντιέρα εκφοβισμού. Ωστόσο είτε είναι 28 Φεβρουαρίου, είτε είναι λίγο αργότερα μέσα στην άνοιξη, το πρόγραμμα πρέπει να κλείσει και προϋπόθεση κάθε καλού, όπως κι αυτό που συζητάμε τώρα είναι το κλείσιμο του προγράμματος.

Μία πολιτική δύναμη που δεν διευκρινίζει τι θα κάνει με όλα αυτά, αλλά επιτρέψτε μου να πω είναι συγκεχυμένες οι απόψεις, διαφοροποιούνται από στέλεχος σε στέλεχος και πάντως δεν υπάρχει σαφής κεντρική γραμμή. Εύλογα δημιουργεί σε μένα ανασφάλεια και προλέγω για να το έχουμε πει, είμαστε Παρασκευή προ των εκλογών, ότι πρέπει να υπάρχουν στην Ελληνική Βουλή οι δυνάμεις και οι Πολιτικοί εκείνοι οι οποίοι θα μπορούν αν υπάρξει στραβή, εύχομαι να μην υπάρξει, αλλά αν υπάρξει κάποια στραβή να μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα και τους πολίτες να μη βρούμε τοίχο.

Είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό που λέω και να ξέρει ο πολίτης ο οποίος τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιπτώσεις όπως οι ίδιοι το λεν -δεν το ξέρω εγώ, τους έχω ακούσει να το λένε στις τηλεοράσεις- ο πολίτης που λέει στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ σε παρακαλώ θα ψηφίσω μη με προδώσεις. Δηλαδή κατά κάποιο τρόπο δίνει μία «δάνεια» ψήφο λόγω της συγκυρίας. Αυτός ο πολίτης εάν όλα αυτά τα προηγούμενα που λέμε, πάνε πίσω, δε γίνουν όπως τα λένε, δε γίνουν όπως τα θέλουμε στην πιο αισιόδοξη στιγμή μας, τότε δε θα έχει αυτά τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ του έχει υποσχεθεί.

Το ευρωπαϊκό μέτωπο, η συζήτηση με τους δανειστές που είναι όχι μόνο ευρωπαϊκή αλλά είναι διεθνής, αφού συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει μία ευτυχή και μία μη ευτυχή κατάληξη. Επί μη ευτυχούς καταλήξεως έχουμε το δεδομένο ότι υπάρχει μια κοινωνία η οποία περιμένει τα δώρα τα οποία της έχουν υποσχεθεί. Αυτό το μέτωπο το εσωτερικό κάθε μέρα είναι εδώ στην εκπομπή σας.

Αφήστε, τη Δευτέρα την Τρίτη την Τετάρτη την Πέμπτη, τις επόμενες εβδομάδες εδώ στην εκπομπή σας και στις μεσημεριανές εκπομπές και στα βραδινά, το λέω γιατί έχουμε υποφέρει πέντε χρόνια, έτσι; Όλα τα θέματα της ελληνικής κοινωνίας από το αν αναβοσβήνουν τα φανάρια, μέχρι αν υπάρχει ο 13ος μισθός και η σύνταξη, αν υπάρχει το 12 χιλιάδες αφορολόγητο και όλα τα ωραία που έχουν ακουστεί, θα έρχονται εδώ.

.

Αυτό το μέτωπο είναι αδυσώπητο για εκείνον ο οποίος έχει υποσχεθεί. Εγώ είμαι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, κατεβαίνω και ζητάω ψήφο.

Στην ερώτηση που μου τίθεται: «στα σπίτια που πας ή στις συγκεντρώσεις που κάνεις τι λες στους ανθρώπους, δε δυσκολεύεσαι;» Τους λέω προφανώς δυσκολεύομαι. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ είμαστε οι αδικημένοι αυτής της φάσης, αλλά θα το βρούμε το δίκιο μας. Από τη Δευτέρα λέω εγώ προσωπικά στα σπίτια τα οποία άνοιξαν για μένα ή σε συγκεντρώσεις που έκανα, θα ξαναπάω κανονικά. Εκείνοι που έχουν τάξει λαγούς με πετραχήλια άραγε σκέφτομαι τι θα κάνουν, τι θα λένε από τη Δευτέρα το πρωί;

Για τις δυσκολίες στην εκλογική περιφέρεια της Β΄Αθηνών:

Είναι πιο δύσκολο από τις υπόλοιπες περιφέρειες. Τέσσερις σταυροί, όπως και στην Α΄ Αθηνών, όπως και στην Αττική, αλλά σε 1,5 περίπου εκατομμύρια εκλογικό σώμα, σε πολύ μεγαλύτερο εκλογικό σώμα.

Για την επόμενη μέρα των εκλογών και όσον αφορά το πρώτο κόμμα:

Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν, δύο εκδοχές υπάρχουν. Ή αναδιπλώνεται το κόμμα το οποίο υποστηρίζει αυτά κι έχει απέναντί του τους πολίτες ή δεν αναδιπλώνεται και η χώρα έχει πρόβλημα. Οπότε δεν έχει πρόβλημα κατά τη γνώμη τη δική μου, πρώτον εξόδου από το ευρώ ή πτώχευσης.

Είναι μία διευρυμένη συζήτηση που αφορά κάθε έναν που υπόσχεται. Ή τα καταφέρνει ή δεν τα καταφέρνει και αναδιπλώνεται, οπότε εκεί υπάρχει στον ίδιο ένα πολιτικό θέμα. Ή δεν αναδιπλώνεται, που είναι η δική μου εκτίμηση.

Και από τη στιγμή που δεν αναδιπλώνεται έχει πρόβλημα η χώρα.

Στη δεύτερη περίπτωση την οποία θεωρώ πιθανότερη, δεν κινδυνολογώ λέγοντας, καταγράφω έναν κίνδυνο, άλλο κινδυνολογώ σκοπίμως δηλαδή εκφοβίζω, άλλο καταγράφω κινδύνους για να μη μου λένε μετά δεν τα είχες πει.

Εάν λοιπόν συντρέξει το δεύτερο ενδεχόμενο, τότε η έξοδος από το ευρώ ή η πτώχευση δεν είναι η πρώτη απειλή, είναι το τέλος του κατήφορου. Το πρώτο πρόβλημα είναι η πολιτική κρίση, νέος γύρος πολιτικών συγκρούσεων και εκλογές. Αυτό πρέπει να το έχει υπόψη του ο καθείς και από αυτό που το βάζω πάνω στο τραπέζι, συναρτώ και την ψήφο που ζητάμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ από τον Έλληνα πολίτη. Ζητάμε ψήφο για να είμαστε εκεί και από μας, αυτοί που μπορούν και το έχουν αποδείξει να σηκώσουν τέτοιου είδους βάρη τους επόμενους μήνες στην πλάτη τους.

Τα πράγματα για μένα είναι απολύτως σαφή.

Θέλω όμως να πω σε αυτόν που μας ακούει, ότι το να λέει ένα κόμμα ή οι Πολιτικοί του ακόμα και οι πιο ευγενείς και οι πιο τεκμηριωμένοι, ότι πέντε χρόνια δε διαπραγματεύτηκες, πέντε χρόνια απλώς ζητούσες δε σου τα έδιναν και πήγαινες πάσο, είναι πάρα πολύ προσβλητικό κι είναι πάρα πολύ άδικο για όσους έχουμε υποστεί, όσα έχουμε υποστεί. Εμάς ως πολιτικό οργανισμό ως ΠΑΣΟΚ κι ως φυσικά πρόσωπα, ως Πολιτικούς.

Κάνει λάθος όποιος το λέει αυτό, δεν γνωρίζει κι επειδή εμείς γνωρίζουμε τι έχουμε τραβήξει όλον αυτόν τον καιρό και τι βάρη έχουμε σηκώσει έχοντας από πάνω μας αυτούς οι οποίοι μας λέγανε “δεν το σηκώνεις καλά το βάρος, θα το σηκώσω εγώ καλύτερα, εγώ ξέρω”. Πως θα το κάνεις; “Άσε να πάρω την πλειοψηφία του ελληνικού λαού υποσχόμενος και θα δεις τι ωραία που το σηκώνω εγώ, που είμαι και πιο καλός από σένα”.

Αυτό είναι πολιτικά αλαζονικό και πάρα πολύ κοντόφθαλμο, γιατί τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Δεν υπάρχει περίπτωση ο ελληνικός λαός να τους εκλάβει ως μετανοούσα Μαγδαληνή, ούτε είναι απλό να πορεύεσαι ως Σαούλ και να επιστρέφεις ως Απόστολος Παύλος, διότι είδες φως και άλλαξες. Εδώ τώρα απέναντι από αυτές τις υποσχέσεις ο ελληνικός λαός περιμένει αυτά που διαβάσατε σήμερα.

Και πρέπει να κλείσω με το εξής: Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος ασφάλειας, είναι ψήφος που μπορεί να στηρίξει τη χώρα αν υπάρξει στραβή. Και στη Β΄ Αθηνών δίνουμε μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη. Εγώ είμαι εδώ για να ζητήσω ψήφο για την παράταξή μου και για μένα προσωπικά.

Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral