ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανδρέας Λοβέρδος: «Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τώρα, να κλείσουμε μετά το οικονομικό έτος του 2015 και τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο βουλευτικές εκλογές»

Είναι επιτακτική ανάγκη για την χώρα να εκλεγεί τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να κλείσει το οικονομικό έτος του 2015 και να γίνουν εκλογές ή τον ερχόμενο Οκτώβριο ή τον ερχόμενο Νοέμβριο, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM», στην εκπομπή του Γ. Κουβαρά. Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε:

Στην ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του Πρωθυπουργού για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Έχω πει πριν από την πρώτη εκλογή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει να κλείσει το οικονομικό έτος του 2015 και μετά ας γίνουν κι εκλογές.. Δηλαδή να εκλέξουμε τώρα πρόεδρο, να κλείσει το οικονομικό έτος του 2015 και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2015 μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Ο κ. Βενιζέλος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που τον παρακολούθησα μας άφησε πολλές, πολλές, πολλές ελπίδες για κάτι τέτοιο, δηλαδή είπε ότι “θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην θυσιάσουμε τα πέντε χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού και της Ελλάδας”, άρα ανοίγει το ενδεχόμενο των πρωτοβουλιών.

Μπορεί η προεδρική πλειοψηφία να καθορίσει την ημερομηνία των εκλογών. Ένα φόρουμ της προεδρικής πλειοψηφίας, που θα πει πότε ακριβώς μέσα στο 2015 θα γίνουν και να γίνουν παράλληλα με την αναθεώρηση του Συντάγματος που λέει ο Σαμαράς και την εθνική διαπραγμάτευση, που θα την προτείνουμε σε όλους, όπως λέει ο Βενιζέλος».

Στο πολιτικό κλίμα των ημερών με την υπόθεση Χαϊκάλη: «Είναι η ανυπεράσπιστη Δημοκρατία, όπως γράψανε τα Νέα εχθές, η ανυπεράσπιστη Δημοκρατία απέναντι σε ότι πιο σάπιο μπορεί να υπάρξει και να εμφανιστεί. Βόθρος πραγματικός, που πιστεύω ότι πρέπει να μην του δίνουμε σημασία. Ως Πολιτικός δε θέλω να ασχοληθώ καθόλου, δε θέλω καν να ασχοληθώ. Δεν το βλέπω, δεν το παρακολουθώ, από την πρώτη στιγμή που το άκουσα πόσες μέρες πάνε τώρα δυο μέρες, αιφνιδιάστηκα πάρα πολύ αρνητικά, μόλις όμως άκουσα την κα Μάνδρου στο ΣΚΑΪ κατάλαβα ότι πρέπει να κρατάω πάρα πολλές επιφυλάξεις και λίγες ώρες μετά αποφάσισα να μην ξανασχοληθώ. Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε 180 Βουλευτές για να φύγουμε από αυτά και γι΄ αυτό παλεύω. Δε θέλω να ασχοληθώ, θεωρώ είναι ότι το χειρότερο μας προέκυψε στην πιο ακατάλληλη στιγμή γιατί η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει και την φρενάρουν αυτοί. Δεν έχουμε πέσει σε έναν βούρκο όλοι μέσα, δε θα μας σύρουν στο βούρκο όσοι είναι μέσα σε αυτόν κι αν προσπαθούν να το κάνουν εμείς δε θα μπούμε, μακριά από μας όλα αυτά, εμείς ως πολιτικός χώρος είπαμε δικαιοσύνη, τελεία και παύλα και γι΄ αυτό. Για μένα το χειρότερο ήταν η δήλωση Παραστατίδη-Βουδούρη. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τέτοιο παρελθόν ,από όσο τουλάχιστον ξέρω. Και νομίζω ότι και ο Χρήστος Αηδόνης και ο Σπύρος Λυκούδης και από ότι μαθαίνω τώρα κι άλλοι συνάδελφοι θα τους αντιμετωπίσουν με καλύτερο τρόπο, ο Ψαριανός ας πούμε αναζητά δικηγόρο.

Δεν είναι αυτή είναι η Ελλάδα. Είναι η μια πλευρά της Ελλάδας. Η άλλη πλευρά της είναι η προκομμένη, αυτή για την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μιλά για 3% ανάπτυξης το 2015, έχουμε μια ευκαιρία να βγούμε από την πενταετία της οικονομικής κρίσης και της ταλαιπωρίας των πολιτών και της χώρας κι εκεί που πάμε να βγούμε με την «αξιοποίηση» του Συντάγματος βγαίνει όλο αυτό, όλος αυτός ο βούρκος μπροστά για να ανακόψει μια πορεία».

Στα όσα ακούγονται για το ποιος θέλει τώρα εκλογές: «Κοιτάξτε, το 65% του ελληνικού λαού λέει όχι στις εκλογές. Ακόμα κι όταν θέλει ΣΥΡΙΖΑ, σου λέει ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι τώρα. Τα γεγονότα αυτά, αυτή η αθλιότητα των τελευταίων ημερών, δίνει και μια εικόνα του τι είναι αυτό που τίθεται ως εναλλακτική λύση αν εμείς χάσουμε τις εκλογές, αν χάσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάμε για εκλογές και χάσουμε. Πιστεύω αυτή είναι η πολιτική προϋπόθεση, το πολιτικό περιβάλλον. Κατά βάση οι πλειοψηφίες των κομμάτων και των επτά δε θέλουν εκλογές, ο καθένας για το δικό του λόγο. Αφήστε τι λένε, εγώ πιάνω και τον σφυγμό του Βουλευτή που σου μιλάει στο διάδρομο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να αναλάβει την ευθύνη τώρα, αυτή είναι η εκτίμησή μου Αφήστε τι λένε τα κόμματα. Σας λέω εγώ τι αφουγκράζομαι και από τη στάση του Βουλευτή που σου μιλά και που δεν είναι φοβισμένος για την έδρα του, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει δυνάμεις κατά τις δημοσκοπήσεις, έτσι; Την καυτή πατάτα, που πέντε χρόνια έχουμε εμείς, δεν την θέλουν. Λένε ας το τελειώσουν πρώτα αυτοί;

Στην αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας: «Η τρόικα δεν την έκλεινε, γιατί η τρόικα δε δεχόταν το 3% ανάπτυξης που βλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό την αρνητική μεταβλητή ότι μπορεί να μην εκλέξουμε Πρόεδρο και να έχουμε εκλογές και να χάσουμε ένα τετράμηνο του 2015. Ναι και πολύ σωστά τα έλεγε, γιατί το μνημόνιο τελειώνει στις 31/12ου κι εμείς θέλουμε πιστωτική γραμμή συμφωνία γι΄ αυτήν κι όχι νέο μνημόνιο.

Δεύτερον τα οικονομικά στοιχεία είναι όπως εμείς τα προσδιορίζουμε αλλά η άλλη πλευρά έλεγε ότι δεν είναι έτσι τα οικονομικά στοιχεία γιατί θα έχετε εκλογές και θα χάσετε τουλάχιστον τέσσερις μήνες από το 2015 ακόμα κι αν κερδίσετε εσείς τις εκλογές, οπότε δε θα πετύχετε 3% ανάπτυξη άρα δώστε 2,5 δις ευρώ αντί για 500 εκ. ευρώ.

Αν, όμως, εκλέξουμε Πρόεδρο η βασική τους αίρεση παύει να υπάρχει, Το 3% οικονομικής ανάπτυξης για το 2015 κι αυτά που οικονομικά παράγει θα επιτευχθεί. Και 3% σημαίνει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αυτό σημαίνει έσοδα στο δημόσιο ταμείο από φόρους, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και μείωση της ανεργίας.

Στο πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Δήμα: «Έχουμε πρόσωπο. Αυτό το πρόσωπο είναι πάρα πολύ κατάλληλο. Οι συζητήσεις δεν πρέπει να το θίξουν. Και δε θέλω να συμμετάσχω σ’ αυτή τη συζήτηση».

Στο τι πρέπει να γίνει μετά από μία πιθανή εκλογή του κ. Δήμα ως Προέδρου της Δημοκρατίας: «Ο πολιτικός ανασχηματισμός κατά την κοινοβουλευτική προεδρική πλειοψηφία είναι απαραίτητος κατά τη γνώμη μου μετά τις εκλογές. Δεύτερον, πρέπει να κλείσουν τα μέτωπά με τους δανειστές, να κλείσει το μνημόνιο, να μην υπογραφεί καινούργιο, να πάμε σε πιστωτική γραμμή, να κάνουμε τα δέοντα, με βάση το δεδομένο όμως ότι δεν έχουμε πια εκλογές και δε διακυβεύεται το 3% ανάπτυξης και να προχωρήσουμε. Και το τρίτο: Εμείς πρέπει να κάνουμε συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, αυτός πρέπει να είναι ο τίτλος του κόμματός μας, ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, να τελειώνουμε τα θέματα των διασπάσεων γιατί αυτό μας απειλεί αυτή τη στιγμή».

Στα όσα ακούγονται περί ίδρυσης κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου: «Πρέπει να γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου να είναι μέσα. Πιστεύω ότι μια πρωτοβουλία διάσπασης κάνει κακό σε όλους. Μιλώ για τον αρχηγό του 45% του 2009, που δε θα ήθελα να τον δω να τον δω να γίνεται ο ηγέτης του 2%. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν καταλαβαίνει αυτό που οι ψιθυριστές του λένε τώρα, γιατί δυο τρεις, που του λένε στ’ αυτιά να πάει να κάνει κόμμα, τον επηρεάζουν. Αυτοί είναι τελείως απ’ έξω από τη Βουλή για παράδειγμα και προσπαθούν τον πείσουν να μπει μπροστά για να μπουν αυτοί μέσα.

Η πρωτοβουλία του Βενιζέλου είναι πρωτοβουλία ενότητας. Ο Βενιζέλος νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ καθαρός. Σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές και με όλα αυτά, δεν τον χτύπησε τον Παπανδρέου. Κράτησε πάρα πολύ χαμηλά τους τόνους. Ο Βενιζέλος τι θέλει αυτή τη στιγμή: Να κατέβουμε όλοι ενιαίοι. Αν μας συμβεί κάτι, παρ’ ελπίδα, να είμαστε όλοι ενιαίοι. Κι εγώ τον στηρίζω το Βενιζέλο σ’ αυτό και έχει δίκιο. Για να τα ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, εγώ έχω ταχθεί, εάν κάτι κακό συμβεί, είμαι ταγμένος, δεν το συζητάω. Δε φεύγω εγώ από το χώρο».

Στις φήμες ότι θα είναι υποψήφιος στο Επικρατείας: «Ουδείς μου πρότεινε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά το είδα να γράφεται πολλές φορές. Πιθανολόγησα ότι κάποιοι έχουν σχεδιασμό ανακούφισης της Β’ από πολλά στελέχη και ίσως αυτό θα οδηγούσε το Κόμμα σε ένα σχεδιασμό που θα μου απευθυνόταν για το Επικρατείας. Δεν μου έχει απευθυνθεί όμως κανείς γι’ αυτό, δεν με έχουν ρωτήσει, δεν έχω καμία διάθεση να φύγω από τη Β Αθηνών, δεν έχω και καμία διάθεση να φύγω από την πολιτική».

Στους διαθέσιμους υπαλλήλους των Πανεπιστημίων: «Παρακολούθησα τις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες με τρομερή αγωνία, γιατί έχω κι εγώ διαθεσίμους στο Υπουργείο οι οποίοι όμως δεν απολύονται. Οι ρυθμίσεις που έγιναν τους κρατάνε στα πανεπιστήμια μέχρι τον Απρίλιο για να δοθεί χρόνος να δοθεί η τελική λύση».

Για το δελτίο τύπου πατήστε .