20-11-14 Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Σχολείου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/11/2014 - 19:05 | Author: Newsroom

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Σχολείου

Το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο του κοινωνικού σχολείου.

Συγκεκριμένα:

1. Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικό Σχολείο του Υπουργείου αλλά και του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης της ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, διοργανώνει της Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 και στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στις 12.30, μια σειρά απο εκδηλώσεις για την ανάδειξη και ενημέρωση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών της χώρας μας απέχει σημαντικά από την παραδοσιακή Μεσογειακή δίαιτα, μια διατροφή που για αιώνες υιοθέτησε ο Ελληνικός πληθυσμός και που αποτελεί ασπίδα προστασίας για πολλά χρόνια νοσήματα. Παράλληλα, οι ευκαιρίες του παιδικού πληθυσμού για σωματική δραστηριότητα μειώνονται συνεχώς καθώς τα περισσότερα παιδιά αφιερώνουν πολύ χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόληση με τους υπολογιστές.

Ως αποτέλεσμα, τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, με 3 στα 10 παιδιά να είναι στις μέρες μας υπέρβαρα ή παχύσαρκα, κάτι που μας κατατάσσει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στις σχετικές έρευνες. Η σημερινή επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας απειλεί την υγεία των παιδιών μας, καθώς αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης νοσημάτων, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και μάλιστα σε αρκετά νεαρότερη ηλικία απ’ ό,τι συνήθως.

Στον αγώνα θα φιλοξενηθούν παιδιά απο Δημοτικά Σχολεία της Αττικής ενώ θα υπάρχουν μια σειρά απο δράσεις όπως:

Διανομή σχετικού ενημερωτικού φυλλαδίου για την ενημέρωση των παιδιών και των γονιών τους

Θα προβληθούν σχετικά video που ενημερώνουν για το πρόβλημα.

Στη ΘΥΡΑ 2 του γηπέδου θα υπάρξει ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου οι γονείς θα μπορούν να επισκέπτονται ομάδα επιστημόνων του προγράμματος ΕΥΖΗΝ του Χαροκοπείου για να πραγματοποιήσουν αξιολογήσεις στα παιδιά τους λαμβάνοντας συμβουλές για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι παίκτες της ομάδας του Ολυμπιακού θα φορούν t-shirt κατά την διάρκεια της προθέρμανσης ενώ θα υπάρξει και μήνυμα του αρχηγού της ομάδας Βασίλη Σπανούλη.

2. Ο θεσμός του »Κοινωνικού Σχολείου», οι παιδαγωγικές προσεγγίσεις και οι δράσεις του καθώς και οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών, οι ασθένειες που τις συνοδεύουν και το κάπνισμα στην εφηβεία, θα βρεθούν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού ιδρύματος, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 στις 9.00 (Ελ. Βενιζέλου 70, Καλλιθέα).

Στο πλαίσιο της ημερίδας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς σε θέματα που σχετίζονται με τις διαστάσεις, τη θεματολογία, αλλά και τις μεθοδολογικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις της ανάπτυξης των δράσεων του «Κοινωνικού Σχολείου».

Στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, θα μιλήσουν για το θεσμό του »Κοινωνικού Σχολείου», ενώ θέματα υγείας όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, η πρόληψη των διατροφο -εξαρτώμενων ασθενειών και οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων θα αναλυθούν Πανεπιστημιακούς και Ιατρούς.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Παναγιώτης Μπεχράκης θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα έρευνας για την καπνιστική συμπεριφορά των εφήβων , τα μέτρα πρόληψης και το ρόλο της πολιτείας . Ιδιαίτερη αναφορά για το ρόλο του εκπαιδευτικού σε ότι αφορά την πρόληψη και την εξάρτηση τόσο του καπνίσματος όσο και των ουσιών κτλ. θα γίνει από κλινικούς ψυχολόγους .

Ο εξειδικευμένος ψυχολόγος από το «Χαμόγελο του Παιδιού, κος Στέφανος Αλεβίζος, θα αναλύσει το θέμα του σχολικού εκφοβισμού ενώ εκπρόσωπος από την εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης θα παρουσιάσει το θέμα για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ».

Στο τέλος της ημερίδας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν καλές πρακτικές, από την προσέγγιση συναφών θεμάτων στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral