ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη ΥΠΑΙΘ, Ανδρέα Λοβέρδου στον τηλεοπτικό σταθμό BLUESKY και στο δελτίο ειδήσεων με τον Γιάννη Λοβέρδο

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε στα εξής ερωτήματα:

Για τις αλληλοκατηγορίες Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία:

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ κρατάμε πολύ διαφορετική στάση και ασκούμε διαφορετική κριτική. Επειδή έχουμε μικρύνει ως πολιτικός φορέας, ως πολιτικό Κόμμα αλλά έχουμε γλιτώσει από όλα τα κομμάτια της διαφθοράς που ήταν πάνω μας, έχουμε συμπαγείς τις πολιτικές μας απόψεις και συμπαγείς τις πολιτικές μας προθέσεις, είμαστε μια δύναμη ασφάλειας για την επόμενη μέρα για τις 26 του μηνός και σε ό,τι αφορά το παρόν ούτε εμφανίζουμε την έσχατη και αρνητική δυνατότητα της εξόδου μας από το ευρώ ή της πτώχευσής μας ως πρωτεύοντα κίνδυνο για τις 26 Ιανουαρίου.

Είναι ένα κίνδυνος υπαρκτός μπορεί να προκύψει, αλλά υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και είμαστε κι εμείς εκεί για να προσπαθήσουμε να τον αποτρέψουμε, αν τα καταφέρουμε.

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. οδηγεί απ’ ευθείας τους ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία από στο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μεσολαβήσεις. Από τον έναν στον άλλον. Είναι ένας άδικος φόρος. Εγώ δεν τον είχα ψηφίσει. Το δικό μας τον 1,9 δισ, την έκτακτη εισφορά, την έλεγαν χαράτσι και αποδόμησαν τον Βενιζέλο πάνω σε αυτό. Κάθε πρωινάδικο, κάθε βραδινάδικο, κάθε μεσημεριάτικο ασχολιόταν.

Το λέω υποτιμητικά γιατί τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. τον έβαλαν στο στόχαστρο της κριτικής μία εβδομάδα. Μετά το ξέχασαν. Όμως άλλο αυτό να κρατάς επιφύλαξη για τη μια άποψη της Νέας Δημοκρατίας, να έχεις μια διαφωνία για την άλλη, όπως είχαμε για τις απολύσεις με τον κ. Μητσοτάκη, άλλο «ΣΥΡΙΖΑ δώστα όλα». Γιατί αυτά που λένε, σήμερα ακούσαμε και το παράδοξο, βέβαια από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα καταργήσει και το ΑΣΕΠ σε σχέση με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Για τα οικονομικά να λες «θα καταργήσω τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.» μπράβο, «θα βάλω αφορολόγητο στις 12.000» εκεί που το είχαμε δηλαδή, αυτά είναι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία άλλων εποχών, «θα κάνω προσλήψεις», «θα αποκαταστήσω τους απολυμένους της ΕΡΤ», «θα κάνω ως ελάχιστη –προσέξτε και τη φορά του λόγου «ως ελάχιστη»- ανταπόκριση στη βούληση του λαού», «θα προσλάβω στο δημόσιο και είναι υποχρέωσή μου, θα πάρω πίσω τους απολυμένους».

Λέω ότι η περιγραφή της κατάστασης δεν είναι κακή. Σωστό είναι ότι έχουμε τόσους ανέργους ότι έχουμε προβλήματα επτά ετών ύφεσης, ότι έχουμε κόσμο ο οποίος έχασε την εργασία του ή που έχει μικρότερο εισόδημα και δεν βγαίνει.

Το να λες ότι «ψήφισέ με και θα στα φέρω» που σε οδηγεί; Στις 26 του μηνός να μην μπορείς να εμφανιστείς. Εμείς που θα πάρουμε μικρό ποσοστό αλλά αξιοπρεπές όπως ελπίζουμε, γιατί διεκδικούμε την τρίτη θέση, στις 26 του μηνός θα βγούμε πάλι εκεί που πηγαίναμε και σήμερα θα έρθω εδώ και δεν θα ντρέπομαι αυτά που θα μου πείτε, θα πάω στα σπίτια που πηγαίνω τώρα και ζητάω ψήφο και αυτό τους το λέω κιόλας και δεν θα φοβάμαι. Ενώ σε αυτούς που τώρα υπόσχονται ξέρετε τι τους λένε; «Μη μας προδώσετε», γιατί ο κόσμος αισθάνεται ότι ναι μεν… αλλά από την άλλη πλευρά φοβάται μήπως αυτά δεν γίνουν.

Το να πεις τον άλλον ότι δεν ξέρεις τα οικονομικά και αυτά που λες δεν είναι σοβαρά πράγματα δεν έχεις υπόψη σου την κατάσταση, είναι μια πολιτική κριτική με έντονους όρους. Το να πεις τον άλλον δοσίλογο, τον εξαιρείς από την πολιτική. Τον βγάζεις έξω από την κοινότητα των Ελλήνων, δεν ήταν σωστά πράγματα αυτά.

Αυτό είναι μια ακραία δήλωση όμως κ. Λεωτσάκο που δεν την είπε ποτέ επίσημα η Νέα Δημοκρατία, ή το ΠΑΣΟΚ. Την έχουν πει στελέχη.

Για την Παιδεία:

Ήμασταν στο παρά ένα, αν έκλεινε η διαπραγμάτευση θα το είχαμε πετύχει, να φύγει η παιδεία από το 1 προς 10. Και εδώ δεν το έλεγα μόνος μου, το έλεγα μαζί και με τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Η παιδεία και η υγεία να βγουν από το 1 προς 10 ούτως ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε, επειδή συνταξιοδοτούνται πάρα πολλοί φέτος με ΑΣΕΠ.

Εγώ δεν απέλυσα κανέναν, ούτε έναν. Δεν έκλεισα ούτε ένα σχολείο και υπερηφανεύομαι γι’ αυτό. Κάθε αλλαγή που έκανα στις δομές του κοινωνικού κράτους, στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία, δεν συνεπάγεται ούτε μία απόλυση.

Και μάλιστα η αντιπαράθεσή μου με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν εκτός ορίων για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών που με πίεζε να κάνω και δεν έκανα καμία. Άρα εδώ συζητάμε για άλλο θέμα και μην την ξεπερνάμε την κουβέντα.

Υπάρχει Τομεάρχης Παιδείας και λέει «θα καταργήσουμε το ΑΣΕΠ», ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το καλύπτει από ό,τι λέει ο κ. Γιάννης Λοβέρδος. Ωστόσο κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει και λέει ό,τι του κατέβει, αφού η γραμμή είναι «υποσχέσου τα πάντα». «ΣΥΡΙΖΑ δώστα όλα» που θυμίζει μια παλιά εποχή.

Εκτιμώ ότι αυτό (η κατάργηση του ΑΣΕΠ) θα ήταν εγκληματικό αν γινόταν.

Άρα «μην κάνετε φροντιστήρια, μην προετοιμάζεστε θα σας πάρουμε έτσι». Έτσι πως; Με το μάτι δηλαδή «είναι δικός μας – δεν είναι δικός μας»

Μόνιμο προσωπικό εδώ και χρόνια διορίζεται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και οι αναπληρωτές με βάση τη μοριοδότηση και μόνο και που θα πάνε μάλιστα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπεις εκεί μέσα για να κάνεις αλχημεία.

Για τη θέση των νοτιοευρωπαίων σε σχέση με την Ελλάδα

Θέλω με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης που κάνουμε τώρα, από την εμπειρία μου σε αυτά τα χρόνια της κρίσης, να σας δώσω μια επεξεργασμένη από το δικό μου μυαλό και την εμπειρία μου πληροφορία, σχετικά με το νότο της Ευρώπης.

Δυστυχώς η σκέψη ότι ο νότος της Ευρώπης θα πρέπει να κάνει μια πολιτική για να αντιμετωπίσει τη Γερμανία, που ήταν μια σκέψη των πρώτων χρόνων της κρίσης όταν μπαίναμε εμείς, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι, και είχαν μεγάλα προβλήματα και οι Ισπανοί και στη συνέχεια ήρθαν και οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, αυτή η σκέψη, το ενδεχόμενο που υπήρξε κι εδώ στην Ελλάδα που το συζητάγαμε, μετατράπηκε σε μια αυταπάτη.

Γιατί κανένας από αυτούς δεν σκέφτεται έτσι. Εμείς στην αδυναμία μας, αναζητούσαμε συμμάχους. Όμως στην Ιταλία, ήμουν προσφάτως και σε συζήτηση που είχαμε με τον Έλληνα Πρέσβη εκεί, τον ρωτούσα «οι Ιταλοί διασυνδέουν την τύχη τους με ένα πιθανό Grexit με μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μια πτώχευση της Ελλάδας;» μου είπε «όχι καθόλου». Η χώρα αυτή έχει μια μεγάλη παραγωγική βάση και παρ’ όλο το μεγάλο δημόσιο χρέος της και το ιδιωτικό της χρέος δεν φοβάται γιατί μπορεί και δανείζεται και συμπαθεί μεν την Ελλάδα αλλά δεν ταυτίζει την τύχη της μαζί της.

Παραδίπλα οι Ισπανοί έχουν πολύ διαφορετική στάση με τον Ραχόι, είναι εχθρικοί. Λένε «σας έχουμε δανείσει 26 δις που τα δανειστήκαμε με 5% επιτόκιο και σας τα δανείσαμε με 3%. Τα λεφτά μας!». Οι Πορτογάλοι δε ακολούθησαν το δικό τους δρόμο, ένας λαός ο οποίος πήγε κι αυτός στα βήματα μέσα στην κρίση και χτυπήθηκε αλλά αντέχει και δεν κάνει διακοπές της πορείας της όπως γίνεται τώρα εδώ, ούτε οι Πορτογάλοι μας σκέφτονται ως μια χώρα …

Λέω ότι αυτή η αυταπάτη ότι ο νότος της Ευρώπης θα συνασπιστεί και η Ευρώπη θα αλλάξει μέσα από το νότο της, δεν υπάρχει, δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Άρα στις 26 του μηνός ο νικητής των εκλογών ή θα πάει να κλείσει το πρόγραμμα που έκλεινε, ή θα πάει να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα ως δέσμη και θα του πουν «για να σου συζητήσουμε τη διευθέτηση του χρέους να εφαρμόσεις το πρόγραμμα και αν το εφαρμόζεις καλά και τιμάς την υπογραφή σου θα τα βρούμε μετά και για το χρέος» ή θα πάρει στροφές που λένε ο ένας συνομιλητής ας πούμε ο δικός μας, θα σηκώσει το λεβέντικο ανάστημά του και η χώρα θα φύγει.

Οι αλλαγές όμως είναι βραδείες και η Ελλάδα δεν έχει τους συμμάχους στο νότο, που κάποιοι ρομαντικοί εκτιμούν.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε