ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Yπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ που επισκέπτεται την Αλβανία, συναντήθηκε σήμερα με την Υπουργό Παιδείας και Αθλητισμού της Αλβανίας κυρία Lindita Nicolia και συζήτησε μαζί της για την συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα παιδείας

Ο κ. Λοβέρδος και η ομόλογός του Υπουργός Παιδείας της γείτoνος χώρας κήρυξαν από κοινού την έναρξη εργασιών της Μεικτής Επιτροπής Αναθεώρησης Σχολικών Εγχειριδίων, υπέγραψαν πρωτόκολλο για την μέθοδο εργασίας της επιτροπής και παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου τόνισε:

Η σημερινή μας συνάντηση είναι παρά πολύ αποτελεσματική και καρποφόρα. Επιβεβαιώνω κι εγώ από την πλευρά μου τις πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Η τελευταία και σημαντική απόδειξη αυτών των καλών σχέσεων είναι η υποστήριξη της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε από την Αλβανία.

Οι πράξεις συγκροτούν πολιτική και όχι τα λόγια. Εμείς ήρθαμε εδώ ως αντιπροσωπεία για να συνεργαστούμε και να πάρουμε μαζί σας αποφάσεις. Υπάρχει αυτό το εξαιρετικά καλό πολιτικό πλαίσιο ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών και πρέπει τώρα εμείς ως Υπουργοί Παιδείας να εξειδικεύσουμε στο αντικείμενό μας αυτές τις πολύ καλές σχέσεις. Δεν είναι πρόσφατη αυτή η καλή σχέση της Ελλάδας με την Αλβανία. Για μας, την Ελλάδα, η Αλβανία είναι ένας φίλος, μια σύμμαχη χώρα. Είμαστε όλοι μαζί στο χώρο των Βαλκανίων, ειδικά στον πολυτάραχο χώρο των δυτικών Βαλκανίων και εδώ η φιλία και η συνεργασία παίζουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο.

Θέλω να θυμίσω ενώπιο του Τύπου τον αγώνα της χώρας μου για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. πολλών κρατών της Βαλκανικής . Επειδή είστε πολιτικός σας θυμίζω πόσο κρίσιμα ήταν τα γεγονότα και οι διαδικασίες στις αρχές της 10ετιας του 2000. Και επίσης να θυμίσω στα ΜΜΕ την πρωτοβουλία, το κείμενο της Θεσσαλονίκης του 2003 στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας το 2003, για την ένταξη των κρατών των δυτικών Βαλκάνιων στην Ε.Ε.

Ειδικότερα στο αντικείμενό μας έχουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας μια συμφωνία την οποία πρέπει να την εφαρμόσουμε. Τα πανεπιστήμια μας, οι δομές μας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα ερευνητικά μας κέντρα, τα αρχεία μας, οι βιβλιοθήκες μας και άλλοι τομείς στην Παιδεία, ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να έρθουν σε στενότερη επαφή ώστε να αναπτύξουν συνεργασίες. Γι αυτό στην συνάντησή μας που θα γίνει με δική μας πρωτοβουλία στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2015, προτείνω να συζητήσουμε τη συνεργασία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το ελληνικό ΙΕΠ μπορεί να σας είναι χρήσιμο και θα είναι παρών στις συναντήσεις μας, οπότε και θα υπογράψουμε το τελικό κείμενο του σχεδίου μορφωτικής συνεργασίας.

Σήμερα, μπορούμε να υπογράψουμε το πρωτόκολλο για την μέθοδο της εργασίας της μεικτής επιτροπής που είναι εδώ και συνεδριάζει για το θέμα των σχολικών βιβλίων που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών της εθνικής ελληνικής μειονότητας και ας δώσουμε εμείς το παράδειγμα γρήγορης και πρακτικής συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών.

Υπάρχει ένα πάρα πολύ καλό πλαίσιο , ανήκουμε σε δυο κυβερνήσεις που κάνουν αλλαγές και θα πρέπει να δούμε και στα θέματα που αφορούν την εθνική ελληνική μειονότητα, ειδικές πτυχές και προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε οι δυο μας.

Τα παιδιά της εθνικής ελληνικής μειονότητας όπου κι αν βρίσκονται αυτά, χρειάζονται την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου και εμείς οι δυο ως Υπουργοί Παιδείας πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Σας ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία που μέχρι σήμερα έχουμε και πήρα ένα σαφές δείγμα του χαρακτήρα σας που μου επιτρέπει να είμαι σίγουρος πως θα τα κάνουμε όλα όπως πρέπει.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε

2 10