ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν απερημώνονται λόγω μετεγγραφών τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ FM» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ

OYπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε σε ερωτήσεις για τα εξής θέματα:

Για τις μετεγγραφές:

Σήμερα τελειώνει μια ιστορία που κράτησε περίπου τέσσερις μήνες, με ένταση σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Μαζί με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ προσπαθούσαμε από τον Ιούνιο που ανέλαβα να βρούμε μια λύση. Μάλλον βρήκαμε, διότι χθες το βράδυ τελείωσε η προτελευταία μέρα για τις αιτήσεις για μετεγγραφές και σήμερα το βράδυ τελειώνει οριστικά αυτή η περιπέτεια.

Για τη δυνατότητα απορρόφησης των φοιτητών αυτών από τα Πανεπιστήμια:

Απαντώ πια με τρόπο οριστικό, ναι. Και είμαι ενθουσιασμένος γιατί φοβόμασταν μεγάλο πρόβλημα. Τελικά δεν είναι τόσο. Θέλω να σας δώσω τα συγκεκριμένα νούμερα, τους συγκεκριμένους αριθμούς, όπως διαμορφώθηκαν χθες το βράδυ. Με την επιφύλαξη ότι σήμερα στις 12.00 η ώρα τη νύχτα τελειώνει.

Έχουμε 12.315 αιτήσεις και 13.283 να έχουν ζητήσει κωδικό. Δηλαδή 13.283 μέχρι χθες το βράδυ ζήτησαν κωδικό και από αυτούς μπήκαν ήδη οι 12.315. Οι άλλοι δεν έχουν μπει ακόμη. Περιμένουμε ακόμη 1.000 οπωσδήποτε και ίσως και κάτι παραπάνω. Φαίνεται να μην ξεπερνάμε τους 15.000. Το 84,5% είναι Αθήνα – Πειραιά – Θεσσαλονίκη. Το 15,5% είναι αλλού. Δηλαδή είναι μετεγγραφές ανάμεσα σε περιφερειακά πανεπιστήμια.

Από τους Αθηναίους, Πειραιώτες και Θεσσαλονικείς που θέλουν να πάνε εκεί, το 53% είναι για Αθήνα – Πειραιά και το 31% είναι για Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή Θεσσαλονίκη. Αυτοί είναι οι συνολικοί αριθμοί.

Τώρα πρέπει να το προσδιορίσουμε ανά σχολή. Το πρώτο που προκύπτει είναι ότι δεν απερημώνονται τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Τους έδωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος ένα 20% παραπάνω εισαγομένους για τις εξετάσεις του Ιουνίου και αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνιέται από αυτούς που αιτούνται μετεγγραφή. Άρα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα είναι όπως ήταν πέρσι της περιφέρειας. Αυτό είναι πολύ καλό.

Δεύτερο. Να δούμε τους αριθμούς που έχουμε στα κεντρικά πανεπιστήμια για να δούμε εάν έχουμε ανατροπή, ή εάν έχουμε ένα βάρος το οποίο δεν μπορούμε να σηκώσουμε. Στις συζητήσεις που είχαμε με τα πανεπιστήμια και με τα ΤΕΙ καταλαβαίναμε τι είναι το αδύνατο.

Ο κ. Φορτσάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε πει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Λέει βρε παιδιά μπαίνετε σε ένα αεροπλάνο που χωράει 200 επιβάτες, θα το πετάξει ο πιλότος εάν μπείτε 400; Δεν θα το πετάξει.

Συνεπώς είχαμε μια γνώμη σταθερή και σοβαρή από όλους τους παρευρισκομένους και συζητούντες με το Υπουργείο Παιδείας, Πρυτάνεις και Προέδρους των ΤΕΙ τι δεν μπορούν να κάνουν.

Το πιο ευαίσθητο Πανεπιστήμιο είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εκεί φοβόμαστε. Μου έλεγε ο κ. Γκόλιας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ότι το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, δεν μπορεί να αντέξει έναν αριθμό 500.Τελικώς όπως προκύπτει, μέχρι χθες το βράδυ, αυτό το τμήμα είχε 242 αιτήσεις. Δεν ξέρουμε και από αυτούς που αιτήθηκαν πόσοι δικαιούνται πράγματι, γιατί μπορεί να έχουν κάνει αιτήσεις και αυτοί που δεν δικαιούνται. Δεν νομίζω ότι θα είναι πολύ μεγάλο το νούμερο, ο αριθμός αυτών που δεν δικαιούνται, αλλά πάντως όπως και το πρωί είχα μια επικοινωνία μαζί του, αυτό τον αριθμό το Πολυτεχνείο μπορεί να το σηκώσει.

Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς του Πολυτεχνείου είναι 163. Λέει το Πολυτεχνείο μπορώ να το αντιμετωπίσω. Είναι αριθμοί που μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα Ιδρύματα και αριθμοί που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Το δεύτερο δεν συνέτρεξε. Άρα το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι μάλλον φαίνεται ότι τα καταφέρνουμε. Και το δεύτερο μήνυμα είναι ότι η αγωνία αυτών που θέλανε μετεγγραφή και που ακόμη και όταν έκαναν την αίτηση δεν ξέρανε εάν τελικώς θα ικανοποιηθεί λόγω μιας ελεγχόμενης μεγάλης ποσότητας που θα απέτρεπε τα Ιδρύματα από το να τους δεχτούν, δεν έχουν προκύψει μέχρι αυτή την ώρα τέτοιοι αριθμοί.

Στην ερώτηση «Όποιος έκανε αίτηση μετεγγραφής και πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις, να θεωρεί βέβαιο ότι θα μετεγγραφεί», ο Υπουργός απάντησε θετικά.

Για την ΑΣΣΟΕ:

Εάν είναι αυτοί οι αριθμοί στο ΑΠΘ, ας πούμε έχω όλα τα τμήματα. Αν είναι αυτοί οι αριθμοί αναλογικά και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που είναι ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο πραγματικά, ένα κόσμημα για το ελληνικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αν έχουμε αναλογία, γιατί να μην έχουμε, έχουμε αναλογία στο Μετσόβιο, έχουμε αναλογία και στο Αριστοτέλειο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δεν μπορεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να ξεφεύγει από αυτό τον κανόνα.

Άρα μπορώ να πω και με ενθουσιασμό μπορώ να το πω αυτό, ότι φαίνεται να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με άνεση …

Για τη συνέχιση των μετεγγραφών στον επόμενο χρόνο:

Με το που θα κλείσουμε το θέμα των μετεγγραφών, που φαίνεται να μπορούμε να τις πάμε και λίγο νωρίτερα, απ’ όσο είχαμε προαναγγείλει, εάν το κλείσουμε αυτό το θέμα σε καλή κατεύθυνση, τότε νομίζω ότι πρέπει να γίνει ένας δημόσιος διάλογος εδώ και τώρα, δηλαδή το φθινόπωρο με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, για να δούμε μια παρέμβαση νομοθετική τον Ιανουάριο που θα κάνει πάρα πολύ λογικά όλα αυτά τα πράγματα.

Εμείς τι θέλαμε; Να πάρουμε δυο καρπούζια ταυτοχρόνως και να τα μεταφέρουμε. Θέλαμε και τη φτώχεια και την οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσουμε, αλλά και τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να μη θίξουμε. Φαίνεται ότι με τις παρεμβάσεις που κάναμε και με τον επίμονο διάλογο, να τα καταφέρνουμε. Δεν λέω την τελευταία κουβέντα, γιατί μπορεί σήμερα να γίνει κάτι απροσδόκητο, αλλά κατά την πορεία των πραγμάτων, νομίζω ότι είμαστε εντάξει.

Για το αν «αδικεί» τους αριστούχους το σύστημα των μετεγγραφών:

Συμφωνώ απολύτως. Έλεγα ότι τόσο γενναιόδωρη ρύθμιση εγώ δεν θα έκανα, διότι το δικό μας σύστημα στηρίζεται στην επίδοση και σε ποια πόλη θα πας και σε ποιο τμήμα θα περάσεις.

Από την άλλη μεριά όμως καλός ο εκσυγχρονισμός, αρκεί να μη φέρνει δέκατα ή πυρετό. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε φτώχεια και δεν μπορώ να σας περιγράψω το πόση πίεση δεχόμαστε να μεταφέρουμε αυτή τη ρύθμιση και πέρσι και πρόπερσι.

Να σας δώσω ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο. Ποια είναι η κατηγορία που έδωσε τους περισσότερους στις αιτήσεις περί μετεγγραφής; Οι τρίτεκνοι. Και οι πολύτεκνοι είναι οι λιγότεροι. Και ίσως η κοινωνική εκείνη κατηγορία που πρέπει να προστατευθεί περισσότερο, δημιουργεί μικρότερο πρόβλημα, οι πολύτεκνοι.

Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί σε αυτή την περί μετεγγραφών διαδικασία, είναι οι τρίτεκνοι που εάν είχε υπάρξει ένα εισοδηματικό κριτήριο εκεί, ευρύ δεν λέω εγώ στενό κατά τα φορολογικά, δηλαδή να λέγαμε πάνω από 40.000 δεν δικαιούσαι, θα είχαμε και μια καλύτερη επίδοση τελική.

Για τα θέματα καθαριότητας και ασφάλειας στα Πανεπιστήμια:

Δύο διαφορετικά προβλήματα αλλά ίδιο θέμα. Σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια, με διαβεβαίωσε ο κ. Φορτσάκης ότι δεν θα επαναληφθεί η περσινή κατάσταση και έχει λάβει όλα τα μέτρα ούτως ώστε ο τομέας της καθαριότητας να είναι πραγματικά τομέας καθαριότητας και όχι βρωμιάς. Μου έδωσε αυτή τη διαβεβαίωση.

Επειδή τον πιστεύω τον κ. Φορτσάκη, νομίζω πως θα τα καταφέρει. Δεν έχω αρμοδιότητα ως Υπουργός Παιδείας εγώ, αλλά ο Πρύτανης του μεγαλυτέρου πανεπιστημίου της χώρας, όταν σε διαβεβαιώνει ότι εγώ θα στο λύσω αυτό και όταν μου είπε ότι οι περασμένες φωτογραφίες του Έθνους ήταν αυθεντικές, αλλά το έλυσε το πρόβλημα, δεν θυμάμαι ποια σχολή είχε δείξει τότε. Εάν είχε δείξει την ίδια, πάει να πει ότι δεν το έλυσε, αλλά εν πάση περιπτώσει με διαβεβαιώνει ότι το πρόβλημα θα πάψει να υπάρχει. Δεν μπορώ να μην τον πιστέψω, πρέπει να τον πιστέψω. Τον πιστεύω και νομίζω ότι θα δώσει μια λύση στο θέμα της καθαριότητας.

Το θέμα της ασφάλειας είναι πολύ σοβαρότερο. Εκδήλωση (συγκέντρωση για τον Μαζιώτη) δεν θα γίνει.

Δεν ξέρω. Ήταν να γίνει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά ήταν να γίνει στο Μετσόβιο. Μιλάω με τον Πρύτανη, δεν θέλω να παρέμβω, γιατί η αρμοδιότητα ξέρετε με την αλλαγή του Νόμου του 2009, είναι πια κατά τα κοινά στην εισαγγελία και στην αστυνομία.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα και δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα επικοινωνίας με κρατούμενο από τις φυλακές. Έτσι ενημερώνομαι. Θέλω να ξέρετε ότι και γι’ αυτά τα θέματα παρ’ ότι αρμοδιότητες τυπικές δεν έχουμε, έχουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Και έχουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες να προστατεύσουμε και τη φήμη της χώρας. Νομίζω ότι η συνεργασία μας με όλες τις αρχές, κατά την διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, είναι άψογη και ότι δεν θα έχουμε επανάληψη φαινομένων του παρελθόντος, εκτιμώ ότι όλοι θα προστατεύσουν τη χώρα, ακόμη και αυτοί που σκέφτονται πολιτικά με τον πιο έντονο τρόπο και τον πιο ακραίο τρόπο. Δεν έχει κανένας λόγο να θίξει τη χώρα αυτή τη στιγμή.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε