13-11-14 Υπογραφή Χρησιδανείου ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και το Δήμο Καλαμάτας για τα ΓΑΚ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔13/11/2014 - 11:19 | Author: Newsroom

Δελτίο Τύπου

Υπογραφή Χρησιδανείου ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και το Δήμο Καλαμάτας για τα ΓΑΚ

Σε υπογραφή συμβάσεως χρησιδανείου προέβησαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε.

Νίκας και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος. Με τη σύμβαση αυτή παραχωρείται από το Δήμο Καλαμάτας για 40 χρόνια, άνευ ανταλλάγματος, η χρήση του δημοτικού κτηρίου εμβαδού 290,45 τετρ. μέτρων, για τη στέγαση των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, υπηρεσίας υπαγόμενης στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η υπογραφή του συμφωνητικού έγινε σε εφαρμογή ομόφωνης αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Ο Υφυπουργός και ο Δήμαρχος επισκέφθηκαν καταρχήν τα τωρινά γραφεία των ΓΑΚ, όπου τους ξενάγησε η προϊσταμένη των Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, Αναστασία Μηλίτση – Νίκα. Ο κ. Δερμεντζόπουλος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον πλούτο του αρχειακού υλικού της νεότερης ιστορίας μας, αλλά και τις εκδόσεις των ΓΑΚ / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του παρελθόντος της Καλαμάτας και της περιοχής της.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός και ο Δήμαρχος επισκέφθηκαν το παραχωρούμενο κτήριο, όπου σήμερα στεγάζονται οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας και, κατόπιν, στο Δημαρχείο υπεγράφη η σύμβαση χρησιδανείου.

Ο Δήμαρχος, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την έλευσή του, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση προκειμένου «ένα κτήριο εμβληματικό να παραχωρηθεί για τη στέγαση των ΓΑΚ», δεδομένου ότι «έχουμε επίγνωση της αξίας να συγκεντρώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, την παράδοση, την ιστορία μας σε έναν χώρο».

Ακόμη, «πέρα από τις ευχαριστίες προς τον Υφυπουργό και την Κυβέρνηση», ο Π. Νίκας ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πέτρου Μισθού «τους Διευθυντές και τα στελέχη της Εκπαίδευσης για την άριστη συνεργασία».

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ευχαρίστησε θερμά το Δήμαρχο για τη διάθεση του κτηρίου το οποίο θα στεγάσει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους / Αρχεία Νομού Μεσσηνίας, που είναι υπηρεσία υπαγόμενη στο Υπουργείο αυτό, χαρακτηρίζοντας ευχάριστη έκπληξη αυτή την παραχώρηση εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόνισε, δε, πως «τα ΓΑΚ είναι η ιστορία της χώρας μας και η ιστορία της χώρας είναι το μέλλον της χώρας».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

141113 dt derm gak 2141113 dt derm gak 3

Loading...
  • europalso

    ideascentral