Τι κοινό συνδέει ένα πολυπολιτισμικό δημοτικό σχολείο στο κέντρο της Αθήνας και ένα μικρό νηπιαγωγείο σε ένα ορεινό χωριό της Κέρκυρας; Πώς μπορούν να «πρασινίσουν» σχολεία από την…
Κρήτη μέχρι την Ορεστιάδα και πώς οι μαθητές μπορούν να διδάξουν στους μεγάλους μία διαφορετική στάση ζωής με σύνθημα την αλληλεγγύη, τη συμμετοχικότητα και τον σεβασμό στον πλανήτη μας;

121 σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Σχολεία σε δράση» της Καλύτερης Ζωής, την οποία υλοποιεί το WWF Ελλάς, με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org). Στόχος της φιλόδοξης αυτής πρωτοβουλίας, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013, ήταν να αναλάβουν δράση οι μαθητές της χώρας στα σχολεία τους, το σπίτι και τη γειτονιά τους, καλώντας όλους μας σε έναν πιο οικολογικό, οικονομικό και συμμετοχικό τρόπο ζωής.

Τα σχολεία που συμμετείχαν, δηλώνοντας τη συμμετοχή τους στην ιστοσελίδα της Καλύτερης Ζωής (http://kalyterizoi.gr/sxoleia), μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πληθώρα δράσεων πάνω σε θέματα υγιεινής διατροφής, εξοικονόμησης ενέργειας, σωστής καταναλωτικής συμπεριφοράς και ανάδειξης του αστικού πρασίνου.

Τα τέσσερα σχολεία με τις περισσότερες δράσεις διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν τιμητικά. Το πρώτο βραβείο – ή αλλιώς «Χρυσό Πάντα» – μοιράστηκαν το Νηπιαγωγείο Επισκοπιανών Κερκύρας και το 21ο δημοτικό σχολείο Αθήνας «Λέλα Καραγιάννη», τα οποία υλοποίησαν από 15 δράσεις το καθένα. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο Νηπιαγωγεία Παραποτάμου Θεσπρωτίας με 12 δράσεις στο ενεργητικό του και το τρίτο στο 7ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης με 8 δράσεις.

«Οι μαθητές των σχολείων άλλαξαν τη διατροφή τους, πρασίνισαν την αυλή και τα μπαλκόνια τους, έγιναν επίμονοι κηπουροί, γεύτηκαν τους καρπούς των κόπων τους, έμαθαν να ανακυκλώνουν, να κομποστοποιούν, να συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους γείτονες και τις τοπικές αρχές για μία Καλύτερη Ζωή. Μέσα από το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος μας επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο δράσεων με άξονα τα σχολεία και απώτερο βέβαια στόχο μια ουσιαστική αλλαγή στάσης ζωής προς όφελος όλων μας και του πλανήτη», δήλωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος Καλύτερη Ζωή για να συμπληρώσει: «Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ολόκληρη τη χώρα στον πρώτο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος υπήρξε εντυπωσιακή. Η φαντασία, η δημιουργικότητα και ο ζήλος που επέδειξαν τα παιδιά αποδεικνύει ότι όποια κι αν είναι η ερώτηση, τα παιδιά θα είναι πάντα η απάντηση».