ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη ΥΠΑΙΘ Ανδρέα Λοβέρδου στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά»

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και στη δημοσιογράφο κ. Έλλη Στάη.

Ο κ. Λοβέρδος απάντησε σε ερωτήσεις για τα εξής θέματα:

Για το ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας μετά τις εκλογές:

Επιμένουμε σε μια πολιτική που είχαμε υποστηρίξει μετά και τις δυο εκλογές Μαΐου – Ιουνίου του 2012 και που κοινή συνισταμένη έχει και τότε και τώρα να μπούμε κάτω από την μπάρα όλοι, να σηκώσουμε όλοι τα κοινά βάρη.

Και τότε οι συσχετισμοί ήταν ποικίλοι. 19% ο πρώτος 16% ο δεύτερος, 13% ο τρίτος το Μάιο, 30%, 27%, 12% τον Ιούνιο και 6% η ΔΗΜΑΡ και λοιποί και τώρα θα διαμορφωθούν καινούργιοι συσχετισμοί. Την τελική εκδοχή θα διαμορφώσει ο ελληνικός λαός τις τελευταίες μέρες.

Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση του ελληνικού λαού γιατί στις 25 του μηνός δεν υπάρχουν Κυβερνήσεις, υπάρχει ο ελληνικός λαός που αναλαμβάνει τη χώρα στα χέρια του. Ό,τι κι αν αποφασίσει εμείς θα υποστηρίξουμε αυτή τη γραμμή που τη θεωρώ πάρα πολύ σωστή για μια Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, μια οικουμενική Κυβέρνηση.

Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο και στην περίπτωση αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, αν και νομίζω ότι δεν έχουμε, αν εξετάζουμε και την πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων να λέει αυτό. Μία μόνο το είπε αυτό και οι υπόλοιπες δεν το λένε.

Σε κάθε περίπτωση αν και επαναλαμβάνω δεν βλέπω ως ιδιαίτερα πιθανό το θέμα αυτοδυναμίας κάποιου Κόμματος. Αντίθετα, θέλω να υπογραμμίσω και το κάνω αυτό απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων -για τον πρώτο και τον δεύτερο αναφέρομαι τώρα- αν δεν υπάρξει μετακίνηση ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που θέλουν κατά τις δημοσκοπήσεις να προτιμήσουν το ΣΥΡΙΖΑ.

Αν δεν υπάρξει αυτός ο επαναπατρισμός δεν νομίζω ότι υπάρχει και περιθώριο αλλαγής των δεδομένων που οι δημοσκοπήσεις δίνουν και το λέω αυτό στην εκπομπή σας κα Στάη, για να απευθυνθώ στον ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ και να του πω ότι ο φόβος να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ άρα ψηφίζω Νέα Δημοκρατία, δεν μετράει. Γιατί η μετακίνηση ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία αποδυναμώνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς να δυναμώνει τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό που πρέπει να γίνει αν κάποιοι θέλουν να αλλάξουν τους συσχετισμούς είναι ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που πάνε ΣΥΡΙΖΑ τώρα, λόγω του ΕΝ.Φ.Ι.Α., λόγου χάριν.

Και υπάρχει εδώ μια ανακολουθία πολιτική και δημοσιογραφική. Ο ΕΤΗΔΕ, που αποκλήθηκε χαράτσι, του Σεπτεμβρίου 2011 ήταν 1.900.000.000 €. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του κ. Στουρνάρα και του κ. Σαμαρά ήταν 3.300.000.000. Ο πρώτος αποκλήθηκε χαράτσι και μας απασχολούσε δυο χρόνια σε όλα τις πρωϊνές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων, ο δεύτερος δεν έκανε Χριστούγεννα του 2013. Είχε τελειώσει. Σε μια εβδομάδα η κριτική τελείωσε.

Για το αν υπάρχει σύγχυση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το νέο κόμμα του Γ.Παπανδρέου:

Στη δημοσκόπηση που έδωσε 8% διαφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία επικαλούνται κάποιοι, δεν καταγράφεται δημοσκοπικά ο κ. Παπανδρέου. Πως μπερδεύονται τα πράγματα; Ενώ εμείς είμαστε τέταρτο ή τρίτο Κόμμα με διαφορά από το τρίτο 0,2%. Πως εδώ αυτό το δημοσκοπικό δεδομένο δεν καταγράφεται ως πολιτικό ενδιαφέρον;

Εγώ πάντως στη Β Αθηνών δεν το συναντώ το πρόβλημα αυτό, δεν ασχολούμαι κιόλας.

Δεν συναντώ ανθρώπους που να προβληματίζονται σε αυτό. Συναντώ οριακά παραδείγματα τα οποία η ζωή πάντα τα δικαιολογούσε και τα δικαιολογεί. Στους δέκα μπορεί να έχεις ομοφωνία, ένας ή δύο θα σου πουν κάτι άλλο. Φαίνεται ότι το παραμύθι ότι το νέο αυτό Κόμμα κόβει από το ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει, δημοσκοπικά πάντα, αφού αυτό βάζουμε ως βάση των συζητήσεών μας και ότι το μόνο πράγμα που γίνεται είναι να κόβει κάποιες ψήφους, λίγες ευτυχώς, από το ΠΑΣΟΚ. Να μας στερεί την τρίτη θέση. Να μας στερεί τη βέβαιη τρίτη θέση.

Για το ότι εμφανίζεται στην τρίτη θέση το Ποτάμι:

Όταν είχαμε δημοσκοπήσεις πριν τη διάσπαση αυτή, ήμασταν ένα Κόμμα που είχε δυναμική. Εμείς βλέπαμε πιθανότερο το 10 με 11%. Με τη διάσπαση αυτή το θέμα της τρίτης θέσης γίνεται διεκδικούμενο και βαρύ διεκδικούμενο. Το παλεύουμε ωστόσο και πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε. Εμείς και όχι η Χρυσή Αυγή αυτό είναι το δίλημμα που πρέπει να έχει ο ψηφοφόρος.

Ο ψηφοφόρος έχει την ευθύνη να αναδείξει εμάς τρίτη πολιτική δύναμη για να μην υπάρξει τέτοιο πρόβλημα. Γιατί θα είναι πάρα πολύ δυσάρεστο και κάποιοι την Κυριακή το βράδυ της 25ης πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους γιατί φτάσαμε εκεί.

Για τη «διάσπαση» που επιφέρει το κόμμα του Γ.Παπανδρέου:

Η χώρα έχει τεράστια προβλήματα και δεν μπορεί να προηγηθεί ένας κομματικός εμφύλιος των προβλημάτων της χώρας.

Αυτό έγινε, αλλά δεν θέλω εγώ να συνεχίσω και δεν το έχω κάνει 15 μέρες τώρα και ούτε θα το κάνω. Ό,τι ήταν να κάνω, το έκανα προ της κίνησης αυτής με σκοπό να αποτραπεί. Δεν τα καταφέραμε να την αποτρέψουμε; Τώρα προχωράμε και η χώρα έχει τόσα προβλήματα, ο πολίτης τόσα προβλήματα που δεν νομίζω ότι είναι θέμα της προεκλογικής περιόδου ούτε για μας ούτε για τους φίλους του κ. Παπανδρέου. Δεν έχει γίνει κι αυτός ο διάλογος σε καμία περίπτωση, αποφεύγουμε όπου συνυπάρχουμε να αναφέρεται ο ένας στον άλλον. Και είναι καλό αυτό τουλάχιστον.

Για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές:

Χωρίς να αναφέρομαι σε Κόμματα, εγώ μιλάω μόνο για το ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη, για κανένα άλλο κόμμα. Χωρίς να αναφέρομαι σε κόμματα λέω στον πολίτη ότι είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον κριτήριο το κριτήριο των πηγών χρηματοδότησης, για να κάνει κάθε κόμμα αυτά που λέει προεκλογικά.

Υπάρχουν τέσσερις δυνατές πηγές και καμία πέμπτη ή θα ρίξεις τη χώρα στα βράχια και θα τη ρίξεις σε πτώχευση και στη δραχμή ή θα δανειστείς με μνημόνιο άρα θα πρέπει να βάλεις όρους και προϋποθέσεις στο κεφάλι σου πάλι κι εμείς θέλουμε να βγούμε από αυτά ή θα βγεις στις αγορές οπότε πρέπει να ξέρεις και ποιο είναι το επιτόκιο..

Ή θα κάνεις κούρεμα των ιδιωτικών καταθέσεων. Δεν υπάρχει πέμπτος τρόπος για να βρεις χρήματα. Αυτές οι αυταπάτες ότι θα κάνω έντοκα γραμμάτια του δημοσίου όσα θέλω κι όποτε θέλω, γιατί αυτά δεν τα περιορίζει το πρόγραμμα, με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σήμερα πήγανε στην άκρη.

Έχουμε τέσσερις πηγές, πέμπτη δεν έχουμε κι όποιος λέει ότι θα κάνει πολλά πράγματα και υπόσχεται τα πάντα πρέπει να μας πει και που θα βρει τα χρήματα. Αν έχει μια πέμπτη μαγική πηγή π.χ. μια μηχανή που βγάζει χρήματα, αυτή η μηχανή μόνο δραχμές βγάζει.

Αυτά δεν είναι φόβος αυτά είναι η πολιτική μας αλήθεια, γιατί κανένας πολίτης μετά δεν έχει δικαίωμα να μας λέει αν η χώρα πάει στα βράχια, δεν μας τα είχατε πει. Καθαροί λογαριασμοί. Εγώ απήντησα με βάση ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο δεδομένο, που αν μου το χαρακτηρίζετε φόβο και κινδυνολογία κάνετε λάθος.

Αλλά πάντως εκλογές δεν κερδίζονται ποτέ με την επίκληση αρνητικών καταστάσεων, οι εκλογές είναι μία μέρα απόφασης που αφορά το μέλλον, άρα δε φτάνει μόνο αυτό, είσαι υποχρεωμένος να λες τους κινδύνους, αλλά πρέπει να πεις και τι προτείνεις και για το λαό και για τη χώρα.

Για το περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ:

Με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δε βλέπω κανένα τέτοιο περιθώριο.

Με τις θέσεις που σήμερα υποστηρίζει όχι καμία. Εάν υπάρξει μετά τις εκλογές το οποιοδήποτε αποτέλεσμα, θα κριθεί η συνεργασία σε συγκεκριμένους όρους που θα γίνουν απολύτως δημόσιοι. Κρυφές συμφωνίες και κλεισίματα ματιών με πονηρούς, εμείς δεν κάνουμε.

Εμείς είμαστε ένα κόμμα το οποίο υποφέρει από τα βάρη που σήκωσε. Οποιαδήποτε συνεργασία με οποιονδήποτε την 26η Ιανουαρίου προϋποθέτει σαφείς όρους που έχουν δημοσιοποιηθεί στο ακέραιο. Κλείσιμο ματιών και θα τα πούμε μετά τις εκλογές προ των εκλογών και τα λοιπά, αυτά δεν υπάρχουν.

Αλλά σε μία συζήτηση για την οικουμενική Κυβέρνηση που λέει ο κ. Βενιζέλος και το οποίο κι εγώ υποστηρίζω, σε μία συζήτηση για την Κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων όσοι θα μπορούσαν να προσέλθουν, το πρώτο στοιχείο είναι η παραμονή στο ευρώ.

Το δεύτερο στοιχείο είναι οπωσδήποτε η αποφυγή της πτώχευσης, το τρίτο στοιχείο είναι η μη ύπαρξη πολλών παρατάσεων που θα κρατάνε τη χώρα χωρίς χρηματοδότηση και μέσα στο μνημόνιο, το τέταρτο στοιχείο σχετίζεται με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα οποία δεν πρέπει να αφορούν τις συντάξεις και γενικά το ασφαλιστικό.

Και από κει και πέρα με βάση το πλεόνασμα που θα υπάρξει αν υπάρχει το 3% ανάπτυξη που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΓΙα το Δελτίο Τύπου πατήστε