ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση ΥΠΑΙΘ, Ανδρέα Λοβέρδου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή ΤΩΡΑ

Στην παρέμβασή του για το θέμα του Νόμου για τις μετεγγραφές και σε σχέση με τα όσα αναφέρθηκαν από τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Υπουργός τόνισε:

«Ψηφίστηκε προεκλογικά, δεν μπορώ να τον αλλάξω, αλλά πρέπει να δούμε πως μπορεί να εφαρμοστεί με το λιγότερο δυνατό πρόβλημα. Δεύτερον, συζητήσαμε μαζί (με τον Πρύτανη) ότι προβλέπουν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ότι θα φύγει περίπου το 25% των φοιτητών με μετεγγραφή σύμφωνα με προεκτιμήσεις όμως φέτος το Πανεπιστήμιο αυτό πήρε 20% παραπάνω φοιτητές , άρα δεν νομίζω ότι θα έχουμε και απερήμωση, θα το εξετάσουμε και γι’ αυτό θέλω κυρίως να το ακούσουν οι γονείς που έχουν παιδιά, και για τα ίδια τα παιδιά, στις 15 του μηνός τη Δευτέρα, δηλαδή τη μέρα που αρχίζουν οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια, θα ζητάμε, όχι ως αίτηση μετεγγραφής, αλλά ως αίτηση βουλήσεως, από 15 μέχρι 26 που γίνονται οι εγγραφές , να συμπληρώνει ο φοιτητής του Πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ ότι επιθυμεί να μετεγγραφεί και να δηλώνει και σε ποιο Τμήμα θέλει να πάει. Έτσι, πριν ακόμα αρχίσει η περίοδος των μετεγγραφών που θα ορίσουμε μετά τις εγγραφές, δηλαδή μετά τις 26 του μηνός, να έχουμε υπόψη μας τον ακριβή αριθμό για να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Άρα, αυτό θα κρατάει στο μυαλό του ο κάθε φοιτητής που θα θέλει να εγγραφεί, ότι πήραμε αυτήν την απόφαση. Μάλιστα, αυτήν την απόφαση την πήραμε χτες και την συζητήσαμε στη συνεδρίαση με τους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ εις των οποίων, νομίζω προεδρεύων είναι και του ΤΕΙ Πειραιά που έχετε δίπλα σας.

Το δεύτερο που θέλω να σας πω και με στενοχώρια το λέω, διότι άκουσα τη συζήτηση και δικαιούμαι να εκφράσω και εγώ συναίσθημα… μιλήσατε για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και του ασκείτε την κριτική που του ασκείτε. Η στενοχώρια μου είναι γιατί ο συνομιλητής σας ήτανε στην συζήτηση χτες. Εμείς, πήραμε βάσει του σχεδίου ΑΘΗΝΑ ένα πόρισμα, μία πολιτική επιλογή της Βουλής δηλαδή, ποια Τμήματα πρέπει να λειτουργήσουν και ποια έκλεισαν και πως έκλεισαν. Δεν πρέπει να ρωτήσουμε τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τα Τμήματα που ιδρύθηκαν από το «Αθηνά», αν μπορούμε να τα βάλουμε στο Μηχανογραφικό τον Ιούνιο; Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα; Από χτες ξέρει ότι θα παραλάβει δικό μας ερώτημα με αυτό: από τα Τμήματα που προέβλεπε το «Αθηνά», έχετε εσείς κάποιο και θέλετε να λειτουργήσει; Κατά μόνας, όταν έρχονται εδώ οι Πρόεδροι και οι Πρυτάνεις μου ζητάνε να μην λειτουργήσουν Τμήματα που έχουν προβλεφθεί από το Σχέδιο Αθηνά γιατί δεν έχουν χρήματα να τα υποστηρίξουν».

Για την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ:

Η ΑΔΙΠ, η οποία έκανε έκθεση την οποία ολοκλήρωσε τον Φεβρουάριο, είπε ότι 49 από τα υπάρχοντα Τμήματα, όχι από το Σχέδιο Αθηνά, έχουν λίγο προσωπικό. Το όριο το έβαλε με κριτήριο την επάρκεια, η επάρκεια είναι το 11, και έχει Τμήματα που έχουν 9, 8, 7 μέλη ΔΕΠ, 3, 2 ή 0. Όπου έχει 9,8 και μέχρι 4, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπου έχει κάτω από 3 η 0 θα ρωτήσουμε τον Πρόεδρο που είναι δίπλα σας. Θα τον ρωτήσουμε, μπορεί να λειτουργήσει το Τμήμα; Αν μας απαντήσει ο Πρύτανης, ή ο Πρόεδρος που είναι δίπλα σας και μας πει ναι, δεν πρόκειται να πάρουμε το Τμήμα. Το είπαμε χτες. Άρα δεν μπορεί να μιλάει για αποσπασματικές και αιφνιδιαστικές αποφάσεις γιατί μαζί το αποφασίσαμε.

Ένα θέλω να ακουστεί όπου σας ακούνε , υπάρχει τμήμα νοσηλευτικής στο νομό Έβρου με λίγα μέλη ΔΕΠ, καταπληκτικό τμήμα. Θέλω να πω ότι δεν πρόκειται να κλείσει, παρότι έχει πολύ λίγα μέλη ΔΕΠ, είναι πολύ χρήσιμο , δεν είναι δαπανηρό γιατί εξυπηρετείται από άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου. Είναι Τμήμα Νοσηλευτικής, εκεί έχουν και ιατρική , μπορούν και τους βοηθούν. Γι΄αυτό όπως σας είπε τώρα ο Πρόεδρος , δεν πρόκειται να γίνει ούτε αποσπασματική, ούτε αιφνιδιαστική κίνηση και το λέω για να ακουστεί. Ένα δημοσίευμα προκάλεσε όλο αυτό. Από τη στιγμή που η ΑΔΙΠ έρχεται με αξιολόγηση , ήρθε στη Βουλή αυτό, 49 τμήματά σας είναι με μικρό αριθμό ΔΕΠ, να ρωτήσω , έχω και πανεπιστημιακή εμπειρία , είναι η δουλειά μου αυτή, όπου βλέπω ότι έχει 8, 7 , 6 μέλη δεν ρωτάω , ξέρω ότι όταν έχεις 6 μέλη μπορείς και κάνεις δουλειά. Όπου όμως έχει 3, 2, 1 ,0, οφείλω να ρωτήσω τους Προέδρους και τους Πρυτάνεις. Προφανώς και δεν κλείνουν τα 49 τμήματα, ποιος το είπε αυτό; Ούτε η ΑΔΙΠ μου είπε να τα κλείσω. Ορισμένες φορές τα πράγματα ξεπερνάνε τα όρια , έρχεται εδώ ο πρόεδρος κάποιου ΤΕΙ, όχι ο συνομιλητής μας, και μου λέει αυτό το τμήμα που ιδρύθηκε δεν μπορεί να λειτουργήσει. Του λέω όσο είσαι Πρόεδρος να μου το πεις και εγγράφως, δεν το κάνει όμως. Η μπορούμε φέτος με τη λιγότερη ( δυστυχώς) χρηματοδότηση να λειτουργήσουμε τα τμήματα ή δεν μπορούμε και πρέπει να το πούμε και στην τοπική κοινωνία και στο Υπουργείο Παιδείας.

Δεν συζητήσαμε κα. Μπουσδούκου πριν από δυο μήνες για την Αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων , δεν σας είπα ότι δεν θα μπει κανένα τέτοιο τμήμα εφόσον δεν υπάρχουνε οι πόροι; Δεν πρέπει να εφαρμόσω αυτή την πολιτική; Με λιγότερα χρήματα , περισσότερα τμήματα; Πώς θα γίνει αυτό;».

«Με τα κενά θα ζήσουμε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αλλά επειδή έχουμε κενά, δεν κλείνουμε ένα τμήμα, δεν είμαστε «πονάει κεφάλι, κόβουμε κεφάλι». Το Υπουργείο Παιδείας είναι τρίτο στη σειρά, πρώτοι στη σειρά είναι οι ενδιαφερόμενοι Πρόεδροι τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δεύτερη είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, την οποία ίδρυσε η κα Γιαννάκου και είμαι ο πρώτος Υπουργός που την επισκέφθηκε. Τη φέραμε στη Βουλή, έκανε αξιολόγηση , δουλεύουν οι άνθρωποι εκεί , με μικρές υποδομές, πρέπει να τους τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και τρίτο είναι το Υπουργείο Παιδείας. Εάν ο Πρόεδρος του τμήματος του ΤΕΙ μου λέει , ότι εγώ έχω δύο μέλη ΔΕΠ αλλά μπορώ να λειτουργήσω διότι με βοηθάνε τα άλλα τμήματα του ΤΕΙ και του Πανεπιστήμιου, γιατί να το κλείσουμε το τμήμα; Γιατί να διώξουμε τους φοιτητές; Αλλά όπου σου λέει «έχουμε αδυναμία», το προέβλεψε το σχέδιο Αθηνά αλλά δεν πήρα τη χρηματοδότηση που περίμενα, δεν έχω κανένα μέλος ΔΕΠ και καμία υποδομή, τότε πως θα φωνάξουμε φοιτητές και θα βάλουμε το τμήμα αυτό στο μηχανογραφικό; Θα δει ένας φοιτητής τον Αύγουστο τα αποτελέσματά του και το Σεπτέμβριο θα του πούνε ότι δεν υπάρχει τμήμα υποδοχής; Πρέπει να είμαστε σοβαροί σε αυτό το θέμα».

Για το σχετικό δελτίο τύπου πατήστε