ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Στύλιος στη ΝΕΡΙΤ στην εκπομπή ΕΞΙ- ΔΕΚΑ

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Στύλιος παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «ΕΞΙ-ΔΕΚΑ» και στους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

Απάντησε μεταξύ άλλων σε ερωτήσεις για τα εξής θέματα:

Για τις εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτών ενηλίκων και για τις εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων ΙΕΚ του 2014

Για την πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων υπήρχαν συνολικά 8.000 αιτήσεις. ‘Εγιναν εξετάσεις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε 1.200. Θα συνεχίσουμε τμηματικά και στους υπόλοιπους, για να ολοκληρωθούν οι 8.000 ενδιαφερόμενοι. Είναι οι πιστοποιημένοι πλέον εκπαιδευτές, οι οποίοι μπορούν να διδάξουν στα ΙΕΚ, στις ΣΕΚ , στις Σχολές μη τυπικής εκπαίδευσης. Μέχρι την άνοιξη θα εξεταστούν και θα πιστοποιηθούν και οι 8000 συνολικά εκπαιδευτές.

Για τις εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων ΙΕΚ, οι καταρτιζόμενοι, οι απόφοιτοι των ΙΕΚ, είναι 15.000 περίπου, 14.875. Είχαν τρία χρόνια να γίνουν οι εξετάσεις. Ξεκίνησαν το Σάββατο προχθές. Όλη η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα και θα ολοκληρωθούν στις 14 Δεκεμβρίου. Συνολικά πρόκειται για 137 ειδικότητες. Κάθε Σαββατοκύριακο έχουμε εξετάσεις, σε ένα πλήθος ειδικοτήτων σε 29 εξεταστικά κέντρα στη χώρα. Έχουμε εξέταση θεωρητικού μέρους και εξέταση πρακτικού μέρους. Θέλω να διευκρινίσω το εξής ότι η διαδικασία είναι αντίστοιχη των πανελληνίων εξετάσεων. Είναι αδιάβλητη διαδικασία, διαφανής, όπου από Τράπεζα Θεμάτων γίνεται κλήρωση. Τα θέματα είναι διαβαθμισμένα, σε απλά, μέτρια και πιο δύσκολα, με επιτηρητές, με εξεταστές, με κλειστά τετράδια. Δεν είχαν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια γιατί δεν είχε φτιαχτεί το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και δεν είχε γίνει η αντιστοίχιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Είμαστε πλέον στην Πέμπτη βαθμίδα του Πλαισίου Προσόντων, για να υπάρχει ισοτιμία, να υπάρχει αντιστοίχιση και να γνωρίζουν οι απόφοιτοι των σχολών αυτών των ΙΕΚ πού αντιστοιχεί στην Ελλάδα το επίπεδο εκπαίδευσής και κατάρτισης τους και πού σε όλη την Ευρώπη. Ώστε να βοηθήσουμε τις ροές κινητικότητας των εργαζομένων και για να μπορούν πλέον στις επιχειρήσεις, ο πιστοποιημένος που έχει ολοκληρώσει και την εξεταστική του διαδικασία και έχει πάρει το πτυχίο του να εργάζεται και να αμείβεται ανάλογα με τα προσόντα του.

Για την παρουσία του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα έστειλε ένα μήνυμα συναντώμενος με τον ανώτερο πολιτειακό άρχοντα της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές. Οι βουλευτές θα ανταποκριθούν στην απαίτηση του ελληνικού λαού για σταθερότητα, για ομαλότητα και γι’αυτό το λόγο με σύνεση, όταν φτάσουμε στην εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας, θα ψηφίσουμε. Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού. Αυτή είναι και η δική μου προσωπική εκτίμηση. Θέλω να κάνω μία ανασκόπηση σε αυτά που είπατε πιο πριν και να επισημάνω το εξής : έγινε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κ.Τσίπρα μια κίνηση. Συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συναίνεση δεν προκύπτει από μια και μόνο κίνηση στην τελευταία φάση. Είναι μία σειρά σχέσεων συζητήσεων τοποθετήσεων, απόψεων κλπ. Λοιπόν, σας διαβεβαιώ ότι δεν έχει υπάρξει κανένα νομοσχέδιο στη βουλή, από τα πιο σημαντικά που αφορούν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, και από τα πιο απλά, όπως είναι η μεταφορά των μαθητών, όπου να συναίνεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Ποτέ! Αντίθετοι είναι και για τις ρυθμίσεις για τις οφειλές στο δημόσιο, τόσο στην εφορία, όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, αντίθετοι είναι και στη λύση που προτείνεται για τα δάνεια. Δεν ακούστηκε και καμία πρόταση Μιλούνε για συναίνεση ως κίνηση εντυπωσιασμού, και οι κινήσεις εντυπωσιασμού δεν λύνουν το πρόβλημα. Θέλουμε ουσία και θέλουμε αποτέλεσμα. Γνωρίζουμε πάρα πολλούς που είναι πτυχιούχοι, με μεταπτυχιακά που παλεύουν στην Ελλάδα και δεν θα βρουν διέξοδο αν γίνουν εκλογές.

Βλέπουν ότι είμαστε στο τέλος μιας διαδικασίας. Έχουμε πετύχει πλεόνασμα, που το πλεόνασμα μας έδωσε το εξής: μας έδωσε τη δυνατότητα να μιλούμε για μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης. Μας έδωσε τη δυνατότητα να μιλούμε για ρυθμίσεις στις δόσεις στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Μας έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να μιλήσουμε για ανάκαμψη. Πρέπει να τελειώσει και η τελευταία φάση αυτής της διαδικασίας που είναι η διευθέτηση, η ρύθμιση, το κούρεμα του χρέους που με τόσο πολύ μεθοδικότητα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά. Και με μεγάλη σύνεση θα ψηφίσει.

Και μια τελευταία παρατήρηση: συνηθίζαμε μέχρι τώρα να δημιουργούμε αντιπαλότητα, να μπαίνουνε διλήμματα σε όλη την πολιτική διαδρομή. Είμαστε στην περίοδο όπου οι πολίτες πλέον δεν θα πάνε απέναντι. Οι πολίτες θα δώσουν θετική ψήφο και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της κυβέρνησης.

Για την αξιολόγηση των διοικητικών των ΑΕΙ και την διαθεσιμότητα

Μας ζητούν οι πολίτες δικαιοσύνη. Για να υπάρξει δικαιοσύνη, πρέπει στο δημόσιο να γίνεται αξιολόγηση και να υπάρχει αξιοκρατία. Είναι βασική προϋπόθεση και δεν το διαπραγματεύομαι με κανέναν.

Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι οικογενειάρχες στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Η υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι με γρήγορα βήματα, με προσεκτικά και σχεδιασμένα βασιζόμενοι πάντα σε στοιχεία να προχωρήσουμε στην τακτοποίηση όλου αυτού του προσωπικού και να μπούμε σε μία οργάνωση όπου το πανεπιστήμιο της Αθήνας και τα υπόλοιπα της Θεσσαλονίκης είναι πανεπιστήμια που παράγουν γνώση, βγάζουν πτυχιούχους και μπορούν να φέρουν εισόδημα και στη χώρα, τα μεταπτυχιακά μπορούν να φέρουν εισόδημα στη χώρα. Είμαστε χώρα των υπηρεσιών και οφείλουμε να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση και να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει σήμερα και δεν το λέω θεωρητικά, το συνδέω με τα πανεπιστήμιά μας, με τα μεταπτυχιακά, με την έρευνα. Μπορούμε να προσελκύσουμε κόσμο να έρθει στην Ελλάδα, να έρθει στην Ευρώπη και σ’ αυτό χρειαζόμαστε τη συνεργασία και των πρυτανικών αρχών και του επιστημονικού προσωπικού των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και σίγουρα και του διοικητικού προσωπικού.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε .