03-01-15 Συνέντευξη ΥΠΑΙΘ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔03/01/2015 - 13:33 | Author: Newsroom

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Συνέντευξη ΥΠΑΙΘ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ

Το ΠΑΣΟΚ πως μπορεί σε αυτές τις εκλογές να διαχωρίσει τη θέση του από τη Ν.Δ.

όταν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ταυτισμένο μαζί της και συγκυβερνούσατε;

Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, αφού πέρασε την οδυνηρή περίοδο όπου μόνο του σήκωσε την ευθύνη για τη συγκράτηση της χώρας ώστε να μην πτωχεύσει, παραμέρισε τις ριζικές διαφορές δεκαετιών και δέχθηκε να συγκυβερνήσει με τον παραδοσιακό του αντίπαλο, πάνω όμως σε ένα βασικό στόχο και μια προγραμματική συμφωνία. Κι όσο κι αν αυτή μας η προσωρινή συμπόρευση μπορεί να «μπέρδεψε» μερικούς, υπήρξαν συγκεκριμένα σημεία και κορυφαίες πολιτικά στιγμές όπου το δικό μας στίγμα. Αυτό του πατριωτικού, σοσιαλδημοκρατικού κινήματος που διαχρονικά εξέφρασε μεγάλα λαϊκά στρώματα. Έτσι λειτουργήσαμε και θέσαμε όρια σε ιδεοληπτικές ή απλά άστοχες πολιτικές. Να θυμίσουμε τις λαϊκές και γενικά την «εργαλειοθήκη» ΟΟΣΑ, τις απολύσεις στην εκπαίδευση, το ασφαλιστικό, την ΔΕΗ, τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία και άλλα. Άρα, σαφώς και δεν έχουμε ταυτιστεί με τη ΝΔ.

Κύριε Υπουργέ, το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά τις εκλογές;

Είναι ένα ερώτημα που όλοι θέτουν. Κανένας δεν μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει την απάντηση, οφείλει όμως να προβαίνει σε ακριβή εκτίμηση, εφόσον μετέχει στην πολιτική. Οι εκδοχές είναι σε γενικές γραμμές δύο. Είτε η χώρα θα ολοκληρώσει με ασφάλεια τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές-εταίρους της και σταδιακά, αλλά ήδη φανερά, θα εξέλθει οριστικά από τη δίνη της κρίσης και θα επιστρέψει στην ευημερία, είτε βιώνοντας μια τραγική σύγχρονη εκδοχή του μύθου του Σίσυφου, λίγο πριν φτάσει στην κορυφή του λόφου θα κυλήσει και πάλι στην αρχή.

Στην περίπτωση που στις εκλογές ο ελληνικός λαός επιλέξει το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα για να κυβερνήσουν τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του;

Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη θα φανεί ακόμη μία φορά αντάξιο της εμπιστοσύνης εκείνων που του δίνουν την εντολή να τους εκπροσωπήσει. Γι’ αυτό και σε αυτήν την κρίσιμη ιστορικά μάχη, είναι κεντρικής σημασίας να κατακτήσουμε την τρίτη θέση και να λάβουμε την τρίτη κατά σειρά διερευνητική εντολή που θα αναδείξει το ρυθμιστικό μας ρόλο, ιδίως στην κατεύθυνση μιας Κυβέρνησης ευρείας σύνθεσης.

Είστε πρώτος βουλευτής τι σημαίνει αυτό για εσάς . Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οπότε και αν γίνει αυτό, την ευθύνη που σας αναλογεί θα την αναλάβετε, όταν τεθούν στις διαδικασίες αυτές θέματα ηγεσίας;

Η στήριξη των συμπολιτών μου στη β’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας, στα εύκολα και στα δύσκολα όταν και αύξησα το ποσοστό μου, ήταν ανέκαθεν αυτή που μου έδινε δύναμη, ηθική και πολιτική. Στους πολίτες αυτούς αδιάκοπα λογοδοτώ και μαζί τους διαμορφώνω το πολιτικό μου στίγμα. Γι’ αυτό και πάλι ζητώ την ισχυρή τους στήριξη. Τώρα, στη φάση της πολυδιάσπασης της κεντροαριστεράς ενώνω τις δυνάμεις μου χωρίς ματαιοδοξίες.

Πως κρίνεται τις αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα;

Για τις κινήσεις αυτές έχω μιλήσει πολύ το τελευταίο διάστημα. Πήρα πολλές πολιτικές και δημόσιες πρωτοβουλίες. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, με πέντε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αγώνες στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, επισκεφθήκαμε τον πρώην Πρωθυπουργό και του ζητήσαμε να πάμε όλοι μαζί´. Του είπαμε πως η Ελλάδα χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ενωμένο και δυνατό´. Δύναμη ασφάλειας που θα στήριξη τη χώρα και θα υπερασπιστεί τις θυσίες του λαού. Διάσπαση, προερχόμενη μάλιστα από τον άλλοτε αρχηγό της και πρωθυπουργό της χώρας όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά είναι σαφώς επιζήμια.

Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ.

Loading...
  • europalso

    ideascentral