02-10-15 Χαιρετισμός του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στο Διεθνές Συνέδριο «Τέχνη & Εκπαίδευση: Διδακτικές και Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο Σχολείο του 21ου αιώνα»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔02/10/2015 - 18:46 | Author: Newsroom

Δελτίο Τύπου

« Ένα έργο τέχνης είναι πάνω από όλα, μια περιπέτεια του μυαλού». Τη φράση αυτή του Ιονέσκο επικαλέστηκε ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης χαιρετίζοντας το Διεθνές Συνέδριο «Τέχνη &

Εκπαίδευση: Διδακτικές και Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο Σχολείο του 21ου αιώνα»

Ο κ. Φίλης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παραστώ σ’ ένα Συνέδριο που στο κέντρο του προβληματισμού του θέτει τη μέγιστη πρόκληση της αναζήτησης δρόμων, ώστε να συνδεθεί η τέχνη με την εκπαίδευση. Δυστυχώς, το ελληνικό σχολείο, παρά τις φιλότιμες και πολλές φορές, φωτισμένες πρωτοβουλίες δασκάλων και καθηγητών, συμπεριφέρεται φοβικά απέναντι στην πιο υψηλή έκφραση της ανθρώπινης δημιουργίας. Τα παιδιά μας αποφοιτούν από το σχολείο, χωρίς να τους έχει δοθεί η δυνατότητα ούτε στον υπέροχο κόσμο της τέχνης να ταξιδέψουν, αλλά ούτε να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν τις δικές τους καλλιτεχνικές κλίσεις και ταλέντα.

Ένα έργο τέχνης είναι, πάνω από όλα, μια περιπέτεια του μυαλού, είχε πει ο Ευγένιος Ιονέσκο. Αυτή η περιπέτεια είναι που γέννησε, γεννάει και θα γεννάει θαύματα. Σ’ αυτή την περιπέτεια έχουμε υποχρέωση να ανοίξουμε το σχολείο, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά μας να μάθουν και να εμπνευστούν για να δημιουργήσουν τα δικά τους θαύματα, σε όποιον τομέα αυτά επιλέξουν. Ως υπουργός Παιδείας μιας χώρας που αποκάλυψε τον άγγελο που έκρυβε το μάρμαρο, μέσα απ’ αυτήν ακριβώς την περιπέτεια του μυαλού, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τα πορίσματα του Συνεδρίου σας δεν θα αρχειοθετηθούν, όπως συνηθίζεται, αλλά θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής μελέτης και διαλόγου, ώστε να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την τεράστια πρόκληση της σύζευξης τέχνης και εκπαίδευσης».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Loading...
  • europalso

    ideascentral