Τα παιδιά τους δεν είχαν καλούς βαθμούς, δεν συμμετείχαν σε σχολικές δραστηριότητες όπως η χορωδία ή η σχολική εφημερίδα, δεν ήθελαν καν να πηγαίνουν στην παρέλαση ή σε εκδρομές. Είναι το παιδί που κάθεται στο τελευταίο θρανίο και ήδη από τον δεύτερο μήνα ο καθηγητής έχει μάθει να μην ασχολείται μαζί του…σας θυμίζει κάτι όλο αυτό;

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος- Ειδική παιδαγωγός

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πιέσει κανέναν να του αρέσει κάτι…η απόλαυση, η διασκέδαση, η όρεξη δεν έρχονται με το ζόρι και σίγουρα δεν έρχονται με φωνές ή απειλές, μια συνήθης τακτική των γονέων με αδιάφορους μαθητές. Ωστόσο, όλα μπορούμε να τα συζητάμε με τα παιδιά μας και να βρίσκουμε ίσως μια μέση λύση. Επομένως:

1. Καταρχάς σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία ή κάποιο οργανικό πρόβλημα με το παιδί: εξετάστε ακοή, όραση και μαθησιακές δεξιότητες με τη βοήθεια των ειδικών. Πολλά παιδιά δεν ακούν καλά ή έχουν δυσγραφία και μοιραία νιώθουν να «πνίγονται» με τον ρυθμό των μαθημάτων και εγκαταλείπουν τελικά κάθε προσπάθεια.
2. Ρωτήστε το παιδί σας εάν έχει φίλους ή φίλες στο σχολείο: πολλά παιδιά δέχονται bullying και καθώς σχεδόν ποτέ δεν ανοίγονται στους γονείς τους απλά θέλουν να εγκαταλείψουν το σχολείο.
3. Μιλήστε με το παιδί σας και μάθετε εάν περνά κάποια ερωτική απογοήτευση: οι εφηβικοί έρωτες σχετίζονται άμεσα με την κατακόρυφη πτώση της επίδοσης στο σχολείο και κάτι τέτοιο θα θέλετε να το γνωρίζετε.
4. Μιλήστε με το παιδί σας για τα όνειρά του: τι ονειρεύεται να γίνει όταν μεγαλώσει, τι αγαπά, τι του αρέσει. Εξηγήστε του ότι ο δρόμος για πολλά επαγγέλματα είναι μέσα από τη μόρφωση και τη σχολική τάξη.
5. Αγκαλιάστε τα ταλέντα του παιδιού σας: εάν δεν του αρέσουν τα μαθήματα του σχολείου αλλά τρελαίνεται να παίζει μουσική ή να ζωγραφίζει τότε απλά εξηγήστε του την «αναγκαιότητα» του σχολείου και ενισχύστε το όποιο άλλο ταλέντο του.

Μην απογοητεύεστε εάν το παιδί σας δεν ακολουθεί την οδό που ονειρευόσασταν και δεν είναι «ο άριστος μαθητής» που θα θέλατε να είναι. Αυτό είναι καθαρά ναρκισσιστικό θέμα του κάθε γονέα καθώς θεωρεί το παιδί του προέκταση της «εικόνας» του. Μην πέσετε στην παγίδα αυτή και χαλάσετε τη σχέση σας με το παιδί σας. Οι άνθρωποι έχουν πολλά ταλέντα, δεν σημαίνει ότι το παιδί που δεν αγαπά το σχολείο υστερεί. Είναι απλά ένας τομέας στους πολλούς της ζωής του. Εξακολουθεί να είναι άξιο αγάπης και σεβασμού και του αξίζει να το δείχνετε με την στάση σας.