Εάν μείνετε για δέκα λεπτά μέσα σε μία αίθουσα νηπιαγωγείου, θα καταλάβετε πόσο διαφορετικά είναι τα παιδιά μεταξύ τους. Αυτό είναι αποτέλεσμα και του χαρακτήρα του καθενός, αλλά και της διαπαιδαγώγησης που έχει από το σπίτι του. Ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα ενός ανθρώπου μέσα στην κοινωνία. Εκεί αντιμετωπίζει κάθε λογής χαρακτήρα και πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με άλλα παιδιά. Ταυτόχρονα οι γονείς καλούνται να καταλάβουν τί πραγματικά συμβαίνει, ποιος έχει την ευθύνη, αλλά και να βρουν μία λύση ώστε κανένα παιδί να μην αισθάνεται άσχημα και κανένα να μην χτυπήσει.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η κουβέντα με το μικρό σας είναι το Α και το Ω για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του από την προσχολική ηλικία. Έτσι και τώρα πρέπει να κυριαρχήσει. Συζητήστε μαζί του, προκειμένου να μάθετε τί πραγματικά συμβαίνει μέσα στην τάξη του. Εάν για παράδειγμα το δείτε μια μέρα με μία γρατζουνιά στο πρόσωπο, μην είστε σίγουροι ότι φταίει μόνο κάποιος άλλος. Μπορεί και το δικό σας παιδί να έχει ξεκινήσει τη διαμάχη, τον καβγά, και να μην είναι η… αθώα περιστερά. Με τη σζήτηση προσπαθείστε να μάθετε τα πραγματικά αίτια.

«ΣΠΙΤΙΚΟ» ΜΑΘΗΜΑ
Πριν ακόμα πάει στο σχολείο, ένα παιδί πρέπει να ξέρει ότι δεν λύνουμε τις διαφορές μας με χτυπήματα. Ξεκινήστε το μάθημά σας, όταν θα σηκώσει για πρώτη φορά χέρι εναντίον σας και μην σταματάτε ποτέ να το επαναλαμβάνετετ με κάθε ευκαιρία.

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ
Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να χειριστούν τις περιπτώσεις, που το παιδί τους πέφτει «θύμα» επίθεσης από κάποιον συμμαθητή του. Από τη μία δεν θέλουν να κάνουν το δικό τους επιθετικό, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να το μετατρέψουν και στο μαλθακό παιδάκι της τάξης, που δεν θα αντιδρά ό,τι και να του κάνουν. Σε περίπτωση επίθεσης, μάθετέ το να σηκώνει τα χέρια μπροστά του και να «μπλοκάρει» το χτύπημα του άλλου. Να φωνάζει δυνατά «με ενοχλείς» και να πηγαίνει στη δασκάλα του, να το αναφέρει. Δεν είναι «ρουφιανιά» και ούτε δείχνει κατωτερότητα. Το αντίθετο.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ
Αν το φαινόμενο γίνεται συνήθεια, τότε σίγουρα θα πρέπει να δείξετε περισσότερο ενδιαφέρον. Πηγαίνετε στο σχολείο, μιλήστε με τη δασκάλα και με τη διευθύντρια. Δώστε σε όλους να καταλάβουν πως κάτι συμβαίνει και απαιτείστε να δοθεί μία λύση. Οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι και για την ασφάλεια των μαθητών, αλλά και για την καλή ανατροφή και ψυχολογία τους.