Πως να βοηθήσετε το παιδί όταν ζηλεύει

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 🕔24/04/2017 - 10:40 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Η ζήλια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχοσύνθεσης όλων των ανθρώπων, πόσο μάλλον των που είναι εγωκεντρικά και ανταγωνιστικά με τους συνομηλίκους τους. Πώς όμως μπορείτε να το βοηθήσετε να ελέγξει κατά το δυνατόν περισσότερο αυτό το αίσθημα;

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η ανάγκη για έλεγχο της ζήλιας πηγάζει από τις αρνητικές επιπτώσεις όταν υπάρχει ή εξωτερικεύεται σε υπερβολικό βαθμό. Να εκλείψει δε γίνεται και δε χρειάζεται να γίνει.

Προτρέψτε το παιδί να δείχνει αυτοσυγκράτηση όταν νώθει ακατανίκητη επιθυμία να κάνει, για παράδειγμα, με το ζόρι δικό του το παιχνίδι ενός άλλου παιδιού. Θα πρέπει να κάνει σαφές στο μυαλό του ότι δε γίνεται και δεν πρέπει να έχουμε πάντοτε όσα θέλουμε.

Να του επαναλαμβάνετε συνεχώς ότι πρέπει να νίωθει ευτυχισμένο και ευγνώμον με όσα έχει και ότι η ευτυχία δε σχετίζεται πάντοτε με την ποσότητα των υλικών αγαθών. Χρήσιμο επίσης θα ήταν να του θυμίζετε περιπτώσεις παιδιών που έχουν πολύ λιγότερα, οπότε δεν πρέπει να είναι αχάριστο.

Μην το κατακρίνετε και το ψέγετε όταν εκδηλώνει αίσθημα ζήλιας, αφού το ζητούμενο δεν είναι η στοχοποίηση, αλλά η αλλαγή νοοτροπίας με ορθολογικό τρόπο.

Τέλος, βάλτε το στη θέση του άλλου παιδιού όταν το δικό σας ζηλεύει και εκδηλώνει επιθυμία να τα έχει όλα δικά του. Ρωτήστε το, με απλά λόγια, πώς θα ένιωθε και τι θα έκανε αν ένα άλλο παιδί του ζητούσε επιτακτικά τα δικά του πράγματα.

mother.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral